Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Inverteres hegesztőgép funkciók, amiket nem biztos, hogy tudod mire valók

2020. április 18
10740
Inverteres hegesztőgép funkciók, amiket nem biztos, hogy tudod mire valók

Az inverteres hegesztők napjainkban nélkülözhetetlen kis- és nagygépek, amelyekre nem csak az építőipar berkein belül, hanem az élet számos területén nagy szükség van. Legyen szó járműiparról vagy villamosiparról, ezeket az eszközöket napi szinten alkalmazzák. Az évtizedek során rengeteget fejlődtek, méretük ugyan csökkent, felhasználásuk ezzel fordítottan arányosan nőtt és számos új funkcióval gazdagodtak. Ezek a funkciók gyakran külföldi nevükön kerültek a köztudatba, bizonyára sokan találkoztak velük, azonban nem biztos, hogy egyértelmű mit is takarnak. Ezeket a kifejezéseket szeretnénk egy kisebb összefoglaló formájában ismertetni.

 

IGBT elemek


Elsőként az IGBT elemekről ejtünk szót, amely minden inverteres hegesztőgép lelke. A teljes angol kifejezés így hangzik: insulated-gate bipolar transistor, amely magyarul annyit tesz, mint szigetelt kapujú bipoláris tranzisztor. Ez a tápegység a hagyományos bipoláris tranzisztorok és az úgynevezett MOSFET-ek (metal–oxide–semiconductor field-effect transistor) kombinációja, ezek előnyeit élvezi. Közel 40 éve állították elő az első IGBT-t, ugyanis a látványosan megugrott gyártástechnikai fejlődéssel lépést kellett tartani, ami ezt a nagy teljesítményű elektronikai tápegységet eredményezte. Mind teljesítményerősítés, mind feszültség- és áramerősítés területén hatalmas előrelépést jelentett. Kis vezetési veszteség jellemző rá, ezzel szemben viszont nagy bemeneti impendanciával rendelkezik. Magas kapcsolási frekvenciája mellett kis feszültségesés tapasztalható, vezérelhetősége teljes mértékben feszültségfüggő.

 

Ívgyújtás


Arc ignition, ami közismert nevén az ívgyújtással egyenlő, amely a hegesztés első lépése. Az ívtartás gyakorlásával az elektróda fogyásával arányos lesz a tartott távolság, ami a folyamatos hegesztés elengedhetetlen feltétele. Amennyiben túl messze kerül az ív a munkadarabtól, úgy kialszik, viszont ha túl közel, hozzáragad az alapanyaghoz, mindkét esetben megszakítva a folyamatot. Ehhez hasonlóan hangzó, mégis különböző kifejezés az Arc-Force. Számos modern inverter hegesztő rendelkezik ezzel a funkcióval, melynek köszönhetően automatikusan beállítják az éppen szükséges áramerősséget, attól függően milyen hosszú az ív. Ha véletlenül hozzáér az ív a munkadarabhoz, az áramerősség megnövekszik ezzel megoldva a tapadást, illetve ha túl messzire kerülne egymástól a kettő, lecsökkenti az áramerősséget és nem alszik ki az ív. Összességében az ívstabilitásban játszik hatalmas szerepet, valamint néhány inverter esetében még az Arc-Force is külön szabályozható.

 

Letapadásgátlás


Ehhez kapcsolódik az Anti-Sticking funkció, azaz a letapadásgátlás, ami akkor jelent nagy segítséget, ha az elektróda mégis letapadna, mert túl közel került az alapanyaghoz. Ebben az esetben a hegesztőgép a minimumra csökkenti az áramerősséget automatikusan annak érdekében, hogy az elektródának legyen ideje lehűlni és így le lehessen választani a munkadarabról. Ahhoz, hogy mindezt szépen kivitelezhető legyen, kezdési kötési hibák nélkül, szükséges a Hot-Start funkció. Magyarul kissé furcsán hangzik, viszont annál több értelmet nyer a ’forró indítás’, hiszen megkönnyíti az ívgyújtást a túl hideg vagy túl vastag alapanyagok esetében. Ezt úgy éri el, hogy ívgyújtáskor egyszerűen megnöveli a beállított hegesztőáramot.

 

inverteres hegesztőgép Letapadásgátlás funkcióval

 

Lift-tig hegesztés


A Lift-tig hegesztés, vagy másnéven érintéses/koppintásos gyújtás lényege, hogy a wolfram-elektróda végét a munkafelülethez érintjük egy pillanatra, ez fogja létrehozni az ívet. A hegy és a munkadarab összeérintését érzékeli a rendszer, ami másodperceken belül elindítja a valódi áramerősséget.

 

2T/4T vezérlés


2T/4T vezérlés gombbal szabályozható, rövid hegesztés során (2T) a gomb folyamatos nyomva tartásával kap áramot a rendszer, míg hosszú hegesztés esetén (4T) az első gombnyomást követően áram alá kerül a gép és újra megnyomásig így is marad.

 

Áram lefutás erősség állítása


Az áram lefutási idő szabályozás során a hegesztés befejeztével lecsökken az áramerősség, ennek hatására egyenletes és szép végkrátert kapunk majd. Ennek érdekében található egyes inverteres hegesztő gépeken áram lefutás erősség állító. Nagyon hasonló okokból gáz utánfolyási idő szabályozása is lehetséges ezeken a hegesztőkön.

 

AC egyensúly


Végül lássuk mi is az az AC egyensúly. Ennek szabályozására alumínium hegesztésnél van szükség. A folyamat megkezdésénél a munkadarabot meg kell tisztítani a felületén lévő oxid-rétegtől, ennek a tisztításnak a mértéke állítható be ezzel a funkcióval. Reméljük sikerült új ismereteket átadnunk, régi jól ismert fogalmakat tisztáznunk és felkelteni a kíváncsiságot! Amennyiben van olyan kifejezés, ami nem szerepelt cikkünkben, írd meg nekünk!

 

 

Tekintsd meg inverteres hegesztőgép kínálutnk >>

 

 

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény