Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Kompresszor választási segédlet

2020. július 17
1157
Kompresszor választási segédlet

Kompresszorokat manapság már az élet számos területén használunk, legyen szó kerékfújásról, gumimatracról vagy akár a sűrített levegővel működtethető úgynevezett pneumatikus szerszámokról. Rengeteg időt és energiát megspórolhat számunkra, ha nem kézipumpával kell felfújni egyes dolgainkat, hanem egyszerűen egy kompresszor segítségével pár perc alatt készen vagyunk.

 

Melyiket és milyet?

Mint a legtöbb szerszámból és berendezésből, légsűrítőből is rengeteg félével találkozhatunk, ami nehézzé és körülményessé teszi a választást. Vásárlás előtt éppen ezért szükséges tisztázni, hogy valójában mire is van szükségünk. Három, szinte legfontosabb szempont szerint kell behatárolnunk igényeinket: a nyomás, az áramoltatott levegő mennyisége és a légtartály mérete. Ezek azért fontosak, mert nem mindegy, hogy otthoni barkács használatra szeretnénk ilyen berendezést, vagy egy ipari kompresszor felelne meg jobban.

A nyomást illetően sokan szinte csak ezt az adatot veszik figyelembe, azonban ez önmagában nem nyújt elegendő információt. A sűrítési képességen túl lényeges elem a szállított légmennyiség, amelyet liter/perc mértékegységben mérhetünk. Több pneumatikus szerszámgép igényli a 200, de inkább 250 liter/perces szállított levegőmennyiséget, ezért az ez alatt teljesítő gépekkel nem biztos, hogy kompatibilisek lesznek. A harmadik fontos tényező, a tartály mérete azért meghatározó, mert minél nagyobb légtartállyal rendelkezünk, annál tovább lesz képes egyenletes nyomást biztosítani folyamatos munkavégzés során a kompresszor.

 

Aktuális kompresszor kínálatunk >

 

Kompresszorok komolyabb célokra

Nagyobb volumenű munkák végzéséhez célszerű megbízható és megfelelő eszközt választanunk, nincs ez máshogy csavarkompresszor esetében sem. Belülről nézve felépítése eltér a hagyományos dugattyús légfúvóktól, benne két egymásra párhuzamos csiga mozog ellentétes irányban. Ez a folyamat sűríti folyamatosan a bejuttatott levegőt, amelyet nagy hatásfokkal (közel 90%) képes átalakítani a főrotor hővé vagy nyomássá. Csavarkompresszor esetén is alkalmazhatunk olajbefecskendezést, amely kettős feladatot lát el: segíti a hőelvezetést és kenést biztosít. A pneumatikus szerszámok használata során az elporlasztott olaj szolgáltatja a kenést az eszközök számára is. Ezt a fajta gépet nagy terhelés elbírására tervezték, ebből adódóan hosszan dolgozhatunk vele megszakítás nélkül. Azonban vegyük figyelembe, hogy kevés használat mellett károsodhat a berendezés, ezért tényleg ipari használatra ajánlott, folyamatos üzemeltetés mellett. A magasabb árkategória ne legyen visszatartó erő, hiszen igen kifizetődő befektetésnek bizonyul majd.

 

ipari kompresszor

 

Elektromos vagy benzines?

Egy másik felosztás szerint elektromos árammal valamint benzinnel működő kompresszorokat különíthetünk el egymástól. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes a legjobb belátásunk szerint dönteni. Elektromos berendezések esetén értelemszerűen akkor tudjuk használni, ha rendelkezésre áll áram, azaz legtöbbször beltéri használatnál vetik be. Ezzel szemben, amennyiben nem elérhető konnektor és így áram sem, nagy segítségét vesszük a benzinnel működő gépeknek. Viszont kisebb lóerővel bírnak elektromos társaikkal szemben, ezért teljesítményük is alacsonyabbnak mondható.

 

Ipari kompresszor funkciók

A fentebb ismertetett jellemzőkön túl további olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek ezek a légfúvó berendezések, amelyek esetleg megkönnyíthetik a választást. A már említett olajkenéses kompresszorok ugyan kenést kapnak és biztosítanak a működtetett szerszámok számára, azonban egyúttal olajpárát kevernek a kiáramoltatott levegőbe. Ezzel szemben a száraz kompresszorok kevésbé igényesek, kevesebb karbantartást igényelnek ezért olcsóbbak is, viszont rövidebb élettartammal rendelkeznek kenés hiányában, bár ezek sem bocsájtanak ki teljesen tiszta levegőt. A beépített hővédelemnek köszönhetően a motor nem tud túlmelegedni, egyúttal megelőzi a hő okozta károsodást. Zajosság szempontjából csendesebb választás lehet az ékszíjhajtásos rendszer a direkthajtásos kivitelezésű kompresszorokkal szemben. A csomagban vásárolt légfúvók esetében a csatolt tartozékok nagyobb szabadságot adnak felhasználási szempontból, legyen szó fúvókákról, tömlőkről vagy akár pisztolyokról. A jobb hatásfokú berendezések élettartamát kedvezően befolyásolja az alacsonyabb fordulatszámon való működés. Mindezen felül egy apró, de annál kedvezőbb tulajdonságuk, hogy nem szükséges vízszintes talapzatra helyezni őket, ennek köszönhetően egyenetlen felületeken is épp ugyanolyan jól működnek, mint síkon.

 

Tekintse meg aktuális kompresszor kínálatunk >

 

címkék:
Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény