Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Minden, amit a plazmavágó vásárlásról tudni kell

2020. február 06
17304
Minden, amit a plazmavágó vásárlásról tudni kell

Manapság a kézi gépek elterjedésének köszönhetően már magánszemélyek számára is elérhetővé vált a plazmavágó gépek használata. A fejlesztők és gyártók igyekeznek lépést tartani az igényekkel és szigorú követelményekkel, így jöhetnek létre egyre minőségibb, ám méretben kisebb hegesztéstechnikai eszközök.

A plazmavágás egy rendkívül népszerű eljárás, mert azon felül, hogy nagyon szép végeredménnyel számolhatunk, igazán megbízhatónak számít. Bár a plazmaív hőmérséklete 25 000°C környékén mozog, a fúvóka által leszűkített kiáramló plazmasugár rendkívül stabil. Kisebb méretű, hordozható plazmavágó esetén legtöbbször sűrített levegő adja a plazmagázt, ami jelentősen megkönnyíti az eljárás használhatóságát. Az effajta termovágás alkalmazásával nem csak lemezeket, de akár lemezkötegeket is átvághatunk (akár 160 mm) a megfelelő beállítások mellett.

Plazmavágó segítségével számtalan féle-fajta fémet vághatunk összetételtől függetlenül, hiszen fizikai alapokon nyugszik a szerkezet működése. A lángvágással szemben ezért is hatékonyabb eljárás, ugyanis nem történik kémiai reakció, így bármilyen alapanyagon használható. Az ívgyújtó anyaga réz, illetve a rajta kicsapódó ív mérete a gáz hőmérsékletének függvényében változik. Két eljárást is használhatunk a pilot ív gyújtására, ami a plazmavágás folyamatának indításához szükséges. Egyrészt nagyfeszültségű áthúzással villamos ívet hozhatunk létre a fúvóka (vagy a munkadarab) és az elektróda között. Másrészt érintéses gyújtással is létrehozható az ív, mégpedig a bekapcsoláskor kiáramló plazmagáz elmozdítja az elektródát, ami létrehozza a pilot ívet. A negyedik halmazállapot – a plazma – létrejöttével és annak nagy kilépési sebességével jön létre a vágóív, ezért is soroljuk a termikus vágások közé. Más vágási eljárásokkal szemben viszont egyáltalán nem érzékeny a munkadarab hibáira és a lemezfelület tisztaságára sem. További előnye, hogy az alkalmazott gázsugár nagy nyomása következtében a megolvadt fémet kifújja a vágási résből, így tiszta és egyenes széleket hoz létre. A vágandó munkadarabnak azonban feltétlenül fémnek kell lennie. Ennek egyszerű és egy oka van, mégpedig az, hogy a plazmavágó elektródjától elektromos áram folyik át az anód felé, ami maga az alapanyag, csak így jöhet létre az ív. Röviden tehát minden olyan anyag vágható plazmavágóval, amely elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

 

Tekintsd meg plazmavágó kínálatunkat >>

 

A széles körben való alkamazhatósága mellett fontos megemlíteni a vágási teljesítményt, melynek terén a plazmavágás kiemelkedik a hasonló termikus vágások közül. Azon felül, hogy gazdaságosan működtethetők, akár 9 méteres vágási sebesség is elérhető bizonyos gépekkel. Természetesen ez az alapanyag minőségétől és vastagságától is lényegesen befolyásolható, de 3 mm-es vastagság felett gazdaságosabb plazmavágóval dolgozni, mint lángvágót használni. Számos előnnyel rendelkezik, mint például a gyors és hatékony vágás, vagy az egyszerű használhatóság, amellyel egyenes és görbe vágás is könnyedén végezhető. Nagyon koncentrált a plazmaív, melynek előnye, hogy igen kevés az a felesleges hő, amely a munkadarabba jut, amely így lényegesen kisebb deformitást okoz az anyagban. Inverter technológiával kombinálva minimalizálja az energiafelhasználást. A vágás minősége érzékeny a vágási sebességre és az ívhosszra (az égő és az alapanyag közti távolság). Egyes gépeknél ezt szigetelő védősapkákkal küszöbölték ki, míg másoknál vezetőkerék beszerzése szükséges az egyenletes munkavégzés érdekében. Ezek főként a nagyobb teljesítményű gépek égőjénél jelenthet problémát, amely a főív szükséges, nagyobb hosszának következményének tekinthető.

 

plazmavágó technológia a hatékony és gyors munkavégzéshez

 

Plazmavágó választásnál tisztában kell lennünk pár fontos tényezővel a fentebb felsorolt eltérő tulajdonságok következtében. Először is kezdjük egy kérdésfeltevéssel: mire szeretnénk használni az új eszközt? Amennyiben kizárólag kisipari feladatok ellátására szeretnénk plazmavágót beszerezni – lehet ez akár otthoni barkácsolásra vagy hobbi céljából – érdemesebb egy kisebb teljesítményű gépet választani. Ezek közös jellemzője a könnyedség, ezáltal kiemelt szerepet kap a mobilitás, illetve az, hogy körülbelül 12-15 mm vastag lemezt képesek átvágni. Ennek köszönhetően nem csak otthon, de akár építkezéseken és más helyszíneken történő munkára is könnyedén szállíthatók. A legtöbb plazmavágásra szánt gép ebbe a kategóriába sorolható, hiszen kis súlyuknak köszönhetően, akár fél kézzel is mozgathatók. Kínálatunkban már 9 kg tömegű plazmavágókat is talál!

Abban az esetben, ha komolyabb kihívásokhoz kíván berendezést választani, célszerű olyan eszközt beszerezni, amely képes gond nélkül megbirkózni a 30 mm vastag lemezekkel is. A vágási képességen és a gép tömegén túl fontos a berendezés élettartamát is szem előtt tartani, mint minden műszaki eszköz esetében. Mivel a plazmavágók nem a legolcsóbb hétköznapi dolgok, nem is szeretnénk évente újat beszerezni belőle, éppen ezért érdemes jól megválasztani előzetesen. Nem érdemes használtan, másod kézből ilyen berendezést vásárolni, hiszen ki tudja milyen ismeretlen problémákkal együtt vesszük meg, valamint az egyes alkatrészek kopását is figyelembe kell vennünk. Lehetséges, hogy jó vételnek tűnik, mert harmadannyit fizetünk érte, mint újonnan, de a kopóalkatrészek cseréje során úgyis ráköltjük majd azt az összeget. Plazmavágó vásárlás esetén a minőséget helyezzük az elsődleges szempontok közé. Webáruházunkban nem csak széles választékban találja meg plazmavágásra szánt berendezéseinket, de rengeteg kiegészítő termék közül (pisztolyok, alkatrészek) válogathat!

 

Tekintsd meg plazmavágó kínálatunkat >>

 

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény