Hegesztéstechnika
Forgácsolástechnika és Csiszolástechnika

CO MIG-MAG hegesztőgépek

131 MIG / 135 MAG (Semleges- / Aktív védőgázos fogyóelektródás ívhegesztés)


A fogyóelektródás védőgázos ívhegesztés nagy termelékenységű eljárás, mert a nagyobb áramerősség miatt, nagyobb hegesztési sebességet lehet alkalmazni. Általában fordított polaritást használnak. A jellemző huzalátmérők: 0,8; 1,0; 1,2; 2,0 és 2,4 mm. Mivel ennél az eljárásnál nagyobb a fajlagos hőbevitel, ügyelni kell arra, hogy az ömledék ne hevüljön túl, mert ez növeli a repedési hajlamot.


A fogyóelektródés védőgázas ívhegesztés nemzetközi rövidítése angolszász nyelvterületen MIG/MAG = Metal Inert Gas / Metal Activ Gas. Ha az alkalmazott védőgáz kémiailag kötött vagy szabad formában oxigént is tartalmaz, ami vegyi reakcióba léphet a hegesztendő fémmel, akkor aktív védőgázról beszélünk, ha a védőgáz nem tartalmaz oxigént, akkor semleges védőgázas hegesztésről beszélünk.


Különféle fémek hegesztéséhez különböző gázokat, vagy ma már egyre inkább, az elérni kívánt célra megfelelő összetételű gézkeverékeket alkalmaznak. Szénacél sokféle gázzal és gázkeverékkel hegeszthető. Alapvető és nagy mennyiségben használt védőgáz volt korábban a tiszta széndioxid (CO2), ami a hegesztési eljárás megnevezésében is említésre került (széndioxid védőgázas hegesztés, vagy hétköznapi szóhasználatban - helytelenül - CO hegesztés). Ma már inkább a különféle argonbázisú gázkeverékeket alkalmazzák, mert ezekkel biztosítható a jobb varratminőség. Korrozióálló acélok hegesztéséhez kb. 2% széndioxid, vagy oxigén tartalmú argonkeveréket szükséges, hogy aktív komponens stabilizálja az ívet. Alumínium csak tiszta argon védőgázzal hegeszthető.