Menü
+36309689279 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36309689279 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
1 890 Ft

Fűnyírók

A gyep és a fűnyíró viszonya

A füvesített terület nagysága meghatározó szempont a gép kiválasztásánál. Ahhoz ugyanis, hogy a fű nyírása ne sziszifuszi munka legyen, ideális vágószélességű gépet célszerű választani. Az ajánlások gyakorlatilag igazolt minimum értékek, amelyektől azonban inkább csak felfelé érdemes eltérni. A különféle gyártmányok típusadatai ugyan esetenként tartalmaznak felhasználási területméretet, amit a gép ideálisan teljesít, de a végső döntést még számos egyéb szempont is befolyásolhatja.

 

 

Az alapkövetelmény tehát az, hogy kis zöld területhez szükségtelen nagy vágószélességű, és ennek megfelelően nagy teljesítményű gépet választani, a nagyobbhoz viszont szinte alapvető érdekünk, mert a hatékony munkát csak ezzel biztosíthatjuk. Kisebb - 200-250 m2-nyi gyepfelület esetén - ugyan választhatunk kézzel tolható fűnyírókat, illetve újabban ezeknek elektromos motorral meghajtott változatait is, ám ezek kimondottan kis területek ápolására alkalmasak. Egy adott vágószélesség mellett mindig az erősebb gép mellett célszerű döntenünk, amelyik nem melegszik túl, nem fullad le. Ezt többnyire az ismert gyártók starpabíró gépei garantálják. Ezen nem érdemes spórolni, mert hosszú távon megtérül a magasabb ár. 

Külön mérlegelendő, hogy elektromos-, vagy benzinmotoros gépet válasszunk. Az elektromos meghajtásúak viszonylag csendesek, könnyűek, de hálózati áramhoz kötöttek (kábelük könnyen átvágható), ezért munka közben állandó igazgatást igényelnek. Teljesítményüket tekintve max. 1,7 kW-osak, ami azért elegendő a nagyobb igénybevételhez is. Az elektromos gépek a tisztításon kívül alig igényelnek karbantartást, nem szükséges külön üzemanyag, és nincsenek beindítási problémák. Súlyuk is viszonylag alacsony. 

Ezzel szemben a robbanómotorral meghajtott fűnyíró gépek bárhol használhatók, viszont zajosabbak, és az üzemeltetésük kissé bonyolultabb az elektromos hajtásúaknál. Előnyük, hogy erőteljesebbek, de egyben súlyosabbak is az elektromos gépeknél, ami irányításuk szempontjából lehet hátrányos. Ezeket a fűnyírókat inkább nagyobb pázsitok ápolásához célszerű használni.

 

Mire jó a mulcsozó funkció?

Ez a gyep ápolásának fontos feladata. A levágott fűszálakat ugyanis a gép különleges légárama többször a késhez tereli, így a lenyesett fűszálakból igen apróra vágott komposztanyag képződik, amely tápanyag utánpótlás a gyepnek, másrészt pedig óvja a talajt a gyors kiszáradástól. Mulcsozó funkcióval azonban csak egyes típusok rendelkeznek, amit egy külön adapter felszerelésével vagy átkapcsolással lehet elérni. A fűnyíróknak ezt a plusz szolgáltatását csak a nagyobb, 700 m2 feletti gyepeknél lehet jól kihasználni. Az ilyen gépek kicsivel többe kerülnek, de ezért érdemes erre némi pluszt pénzt áldozni, mert ezzel a fű nyírásakor egyben természetes tápanyag utánpótláshoz is juttathatjuk a füvesített területet.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény
 • 5000+
  elégedett vásárló
 • 30 napos
  pénzvisszafizetési garancia
 • 100%
  megbízható bolt
 • 100%
  minőségi termékek