Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

A hegesztőkábel használata és választásának szempontjai

2021. március 01
4980
A hegesztőkábel használata és választásának szempontjai

A hegesztőkábel egy olyan gumiszigeteléssel ellátott hajlékony kábel, amelyet a munkaáram vezetésére alkalmaznak a hegesztőáramkörben. Ez egy több elemi szálból sodrott, több eres, hajlékony rézvezeték, amely körkörösen többszörös szigeteléssel van ellátva. 

 

A hegesztőkábel tulajdonságai

Ezzel a továbbítóeszközzel szemben legfőképpen az alábbi négy követelményt támasztunk, mégpedig: maga a kábel hajlékonysága, a szigetelési ellenállása, a hőállósága, valamint a külső behatásokkal szembeni ellenállása (legyen az vegyi vagy mechanikai eredetű). A szórt áramvezetés megelőzését hivatott szolgálni, hogy a hegesztőkábel gumiszigetelése sérülésmentes és ép legyen. Az optimális átmérőjű kábel kiválasztása a terhelő áramnak megfelelően kell, hogy történjen. A nem megfelelő keresztmetszetű hegesztőkábel folyamatos károsodásnak van kitéve, a szükségesnél kisebb átmérő esetén a kábel túlmelegszik, emiatt pedig csökken a gumiszigetelés élettartama. Emellett megnő a belső ellenállás, amely a hegesztő áramforrás zárlati áramának csökkenését eredményezheti, illetve a beállított hegesztőáram is el fog térni a munkaponttól.

 

Kínálatunkban elérhető hegesztőkábelek 16, 25 és 35 mm2 átmérővel:

 

Hegesztőkábel, hegesztési tartozékok

 

 

A kábel rendeltetéséhez híven a villamosenergiát az ívhez vagy a hegesztőelektródához szállítja. Általában két feszültségi szint különböztethető meg az alkalmazott feszültség értékét tekintve:
  • Egyik ilyen a nagyfeszültségű primer hálózati hegesztőáramkör, amely az áramforrást a váltakozó áramú táphálózathoz csatlakoztató áramkör feszültségi szintje. Ennek biztonsági hossza nem haladhatja meg az 5 métert, de célszerű, ha minél rövidebb a nagyfeszültségű vezeték.
  • Másik a szekunder hegesztőáramkör, amely a hegesztés helyéhez továbbítja a villamosenergiát, ami a hálózati feszültség átalakítását követően történhet meg. Az ívhegesztést az üresjárási feszültség segíti.

A hegesztő-áramforráshoz érdemes egy önzáró kúpos hegesztőkábel csatlakozó illesztése. Az effajta hegesztőkábel csatlakozó általában csavarokkal vagy forrasztással csatlakoztatható, hiszen a gumiszigetelésnek ezen a kényes területen is teljesértékűnek kell lennie. Manapság egyre elterjedtebbek a gyors csatlakozók is, mint a bajonett zárak. Ívhegesztésnél tehát két kábel fog csatlakozni a hegesztő áramforrás szekunder oldali csatlakozóihoz, mégpedig:
- a munkakábel, ami az elektródához kapcsolódik, valamint
- a testkábel, amely a munkadarabot köti a hegesztő áramforráshoz.

széles hegesztőkábel kínálat webáruházunkban
Fontos a munkakábel és testkábel megfelelő csatlakozóval történő ellátása


A szekunder körbe – vagyis a hegesztőáramkörbe – kapcsolt hegesztőkábel hossza 30 méternél rövidebb kell, hogy legyen, mert minél hosszabb, annál jobban csökkenhet a benne lévő feszültség. Keresztmetszetének kiválasztása az áramforrás értékétől és a legnagyobb hegesztő-áramerősség mértékétől függ. Előfordulhat, hogy a kábel nem vagy nem kizárólag réz szálakból áll, ebben az esetben az elektromos vezetőképesség arányában szükséges az átmérő megválasztása. Szigetelése igen ellenálló, a megengedett külső hőmérséklete -25 és +80°C között ellenáll levegőben, míg rögzített állapotában ez az érték -40 és +80°C közötti. Ezért elmondható, hogy megőrzi rugalmasságát szélsőséges melegben és hidegben egyaránt, az UV sugárzás sem okoz kárt benne, illetve az időjárási elemekkel szemben is ellenálló. A hegesztőkábel vezetékosztálybeli besorolása normál rugalmasságúnak (D) tekinthető.

Figyeljünk a hegesztőkábel állapotára

A hegesztőkábel optimális élettartamának megőrzése érdekében meg kell óvni a károsodást okozó tényezőktől az üzemi használat során is. Ütődés, éles tárgyak általi vágás, maró folyadékok rákerülése mind-mind idő előtt tönkre tehetik a kábel burkolatát és a rézszálakat is. Ha elkerülhetetlen mechanikai hatásnak van kitéve, akkor olyan külső védelmet kell biztosítani a kábel számára, amely által biztosan nem érheti károsodás. A munkakábel mindkét végén megfelelő hegesztőkábel csatlakozó kell, hogy legyen, hogy sem az áramforrás, sem pedig a hegesztőpisztoly felőli részen ne jelentkezzen probléma. A hegesztőfejjel állandó kapcsolatban van a kábel, ezért a nagyobb kitettséggel is számolni kell. Ezzel szemben a hegesztőáram visszavezető kábel oldható csatlakozóval van ellátva, ugyanis a munkadarabokhoz különböző kivitelezés és áramterhelés szükséges. A csatlakozókkal szemben támasztott biztonsági és műszaki követelmények minden esetben megegyeznek a hegesztőkábelével. A biztonságos munkavégzéshez továbbá hozzátartozik az eszközök időnkénti kontrollja, hogy időben lehessen cserélni a problémás darabokat.

Kínálatunkban elérhető hegesztőkábelek 16, 25 és 35 mm2 átmérővel:


címkék:
Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény