Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

A lánghegesztés kellékei

2021. április 01
2850
A lánghegesztés kellékei

A lánghegesztés az ívhegesztéshez hasonlóan ömlesztő hegesztési eljárás, viszont ebben az esetben a nagyon magas hőmérsékletet elérő láng olvasztja meg a munkadarabot. Nagy előnye, hogy nincs elektromos hálózathoz kötve, ezért könnyebben is szállítható, illetve kültéren is könnyebben használható ezáltal. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy lánghegesztő segítségével igényes és szép varratok készíthetőek, valamint rengeteg kiegészítőjének köszönhetően számos más feladat is elvégezhető általa.

 

A lánghegesztés technológiája

A lánghegesztés amellett, hogy látványos folyamat és szép végeredmény érhető el vele, viszonylag több gyakorlást igényel. A hegesztéshez megfelelően beállítva a begyújtott lánghoz folyamatosan áramlik a gáz. Ezen felül dolgozhatunk hozaganyaggal vagy kifejezetten az alapanyagot munkálhatjuk meg. A hozaganyagnak hasonlítania kell vagy meg kell egyeznie az alapfémmel, hogy a legjobb mechanikai tulajdonságok érvényesüljenek. A láng által megolvasztott fémfürdő kialakulásának gyorsasága a láng keménységétől függ. Ehhez adagoljuk a hozaganyagot, ez pedig már maga a hegesztés folyamata. Az alapvető eljárások közül kettőt különítünk el attól függően, hogy jobbról-balra vagy pedig balról-jobbra történik a hegesztés. Nem azért van ez így, hogy a jobb- és bal kezeseknek is kényelmes legyen, hanem mert a két módszer másféleképp gazdaságos. Jobbról-balra hegesztés vastagabb lemezeken, míg balról-jobbra a vékonyabb alapanyagokon éri meg jobban. Alapesetben a hegesztő a jobb kézben helyezkedik el, míg a hozaganyag a bal kézben foglal helyet.

 

Kiegészítők széles tárháza

Ipari, kisipari és hobbi lánghegesztéshez egyaránt találni jobbnál jobb kellékeket és kiegészítőket attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni hegesztőnket. A legnagyobb különbség a lánghegesztő teljesítményében, valamint a hozzá alkalmazott palackok méretében nyilvánul meg. Azokhoz a hobbi hegesztőkhöz, amiket csak évente párszor használnak, érdemesebb kisebb gázpalackokat beszerezni (5kg), amelyeket bármikor újra lehet töltetni. A palackhoz elengedhetetlen kelléknek számítanak a reduktorok és a visszaégés-gátlók. A reduktorok egy fő feladatot látnak el, mégpedig a gázpalackban lévő nyomást csökkentik és teszik szabályozhatóvá. Attól függ, milyen gázzal dolgozunk (acetilén, tiszta oxigén), aszerint kell túlnyomást alkalmazni a reduktor által. A lánghegesztő fajtájától és kialakításától függően lehet több részén elhelyezni a visszaégés-gátlót, amely a biztonságos lánghegesztés mára már elengedhetetlen kellékének bizonyult. Elhelyezhetőek közvetlenül a reduktor után, vagy akár a nyomásálló cső és a hegesztőpisztoly közé is. Lángvisszaégés akkor következhet be, ha az égés sebessége gyorsabb, mint a hegesztőgáz áramlása. Ezzel szemben a túlzottan nagy gázkiáramlás azonban eloltja a lángot.



válassz minőségi kellékeket webáruházunkból

A megfelelő kellékekkel lánghegesztőből lehet lángvágó is


Lánghegesztő pisztolyok

Hegesztőpisztolyokból is számtalan félével találkozhatunk, úgymint az injektoros (kisnyomású) vagy a keverőkamrás (nagynyomású). Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így meghatározott munkához érdemes őket választani. Injektoros hegesztőpisztoly esetén a nagynyomású oxigén viszi magával a kis nyomással bekerülő éghető gázt, ezek a csőben fognak összekeveredni. Magas nyomású égőgáz esetén azonban keverőkamrás hegesztőpisztolyra van szükség, amely megfelelő keverőtérrel rendelkezik a gázok számára. Ez kis nyomású hegesztőgázzal nem használható. Mindkét esetben számos hegesztőfej/égőfej beszerezhető tartozékként, amelyek segítségével változtatható az áramló gázmennyiség.

Lángvágás hegesztővel

A megfelelő kellékeket kombinálva lánghegesztővel a lángvágás is kivitelezhető. Régimódi eljárás, amelynél manapság szebb és pontosabb módszerek is elérhetőek, azonban bizonyos helyzetekben pótolhatatlan. Ebben az esetben a hegesztőpisztoly lyukakkal van ellátva a távozó gázkeveréknek, illetve plusz cső is csatlakozik hozzá, amellyel a vágóoxigén adagolható és szabályozható. Ezzel a módszerrel a viszonylag alacsonyabb olvadáspontú fémek vághatók, mint az acélok. Az oxidált és megolvasztott fémömledéket a vágóoxigén nyomása távolítja el a vágási résből. Jól gépesíthető folyamat (például egy mozgatható kocsival), ezáltal pontosítható az egyenes vágás.

Mindezek mellett sose feledkezzünk meg a megfelelő munkavédelmi eszközökről és védőruhákról, amelyek minden hegesztés alapfeltételei. Lángvágók és a hozzájuk tartozó kellékek, valamint a szükséges védőfelszerelés kiválasztásában munkatársaink készséggel segítenek!



Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény