Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Alumínium hegesztőgép profi kivitelezéshez

2021. április 29
7656
Alumínium hegesztőgép profi kivitelezéshez

Az alumínium olyan könnyűfém, amely amellett, hogy kiváló hő- és villamosvezető, környezetbarát is, hiszen teljes mértékben visszanyerhető. Jól ötvözhető és ezek az ötvözetek könnyen alakíthatóak és formálhatóak alumínium hegesztés segítségével. A megfelelő alumínium hegesztőgép által a legkülönfélébb vastagságú alulemezek és csövek is hegeszthetők.

 

Az alumínium hegesztés sajátosságai

A tiszta, ötvözetlen alumínium hegeszthető sajtoló- és ömlesztőhegesztéssel is, azonban néhány tulajdonságát érdemes szem előtt tartani, úgy mint:

  • olvadt alumíniumban oldódik a hidrogén;
  • az alumínium oxigénigénye nagy, a keletkező alumínium-oxid magasabb olvadásponttal rendelkezik, de a folyamat nem jár elszíneződéssel;
  • nagyobb falvastagság esetén nagyobb hőbevitelre van szükség a jó hővezető képessége végett.

Az alumínium hegesztőgép használata előtt a felületet meg kell tisztítani, ami történhet mechanikus módon vagy vegyi úton. A munkadarab hegeszthetősége az ötvözőanyagok mennyiségétől és milyenségétől függ. Ömlesztőhegesztés esetén leggyakoribb a MIG (védőgázas fogyóelektródás hegesztés) impulzus technológiája, ebben az esetben hélium és argon védőgázt alkalmaznak, illetve ezek keverékét. Vékonyabb lemezek biztonságos és szép feldolgozására nyújt lehetőséget, valamint jól gépesíthető és automatizálható folyamat.

 


CO MIG-MAG hegesztőgépeink

 

A nagyon vékony lemezek esetében inkább AWI technológiájú alumínium hegesztés javasolt. Mivel az alumínium jóval magasabb elektromos vezetőképességgel rendelkezik az acélötvözetekhez képest, ezért az ívgyújtásnál is valamivel bonyolultabb folyamat elérni a kellő hőfokot és ionizálni a védőgázt. Emellett a munkadarabot bevonja egy szigetelő oxidréteg, amelyet át kell törni a rövidzár keletkezését megelőzően. Az ívgyújtás megkönnyítését speciális fojtótekercsekkel oldották meg a gyártók a hagyományos berendezéseknél, míg az automatizált berendezések esetében a gyújtóáram gyors felfutása biztosítja ezt. Az alumínium hegesztés ára ezért nagyban függ a hegesztőgép milyenségétől is. Nemrégiben létrehoztak egy úgynevezett huzalvisszahúzó ívgyújtó eljárást, amelynek működési alapelve az, hogy a hegesztőhuzal a munkadarabot lassan megközelítve rövidzár keletkezik. Ezt követően a huzalt valamennyivel visszahúzzuk, amely kis teljesítményű ívgyújtást fog produkálni, ami pillanatok alatt létrehozza a beállított áramerősségű hegesztőívet. Ez nem csak villámgyors, de fröcskölésmentes is, viszont csak gépesített kivitelezéseknél megoldható eljárás. A huzal előretoló rendszerek is igényeltek némi fejlesztést, ugyanis az alumínium merevségi és siklási tulajdonságai nem a legjobbak. A huzal előretolása mellett szükség lehet annak húzására is, főleg nagyobb kiszerelésű huzalok esetében, aminek befolyása lehet az alumínium hegesztés ára szempontjából.



alumínium hegesztés tökéletesen

Vékony lemezek tűpontos hegesztéssel

 

AWI alumínium hegesztőgép és társai

Mint fentebb volt róla szó, vékonyabb és finomabb alumínium hegesztés esetén az AWI gépek nyújthatnak megoldást. Emellett a fordított polaritással bekötött és impulzus árammal kombinált AWI hegesztőpisztolyokkal sem lőhetünk mellé. Wolfram elektródás hegesztés esetén néhány specifikus alapszabályt érdemes betartani, mint például, hogy mindig csak annyi pálcát vegyünk elő, amennyit használunk is. A tisztított felületeket ne fogdossuk kesztyű nélkül, hiszen a zsíros foltok ronthatnak a minőségen. Az oxidáció megelőzése érdekében érdemes a pálcát a védőgáz alatt tartani, amíg kellőképpen vissza nem hűl. A tiszta wolfram szál és a tiszta argon biztosítja a magas hőmérsékletet és a folyamatos leolvadást (emiatt lehet magasabb az alumínium hegesztés ára), valamint a váltóáram is az oxidáció megelőzése és felbontása miatt fontos. Alumínium hegesztés során fel kell venni az olvadás megfelelő ütemét és eszerint adagolni a hozaganyagot. A pálcát is gázvédelem alatt kell tartani, mert ha kikerül, oxidálódhat, ami szennyezi a varratot és ezáltal gyengíti annak minőségét. Ezek betartásával alumínium hegesztőgép segítségével tiszta és pontos varratok készíthetőek minimális utómunkával, hiszen oxidálódásmentes környezetben nem keletkezik salakanyag.

 

AWI hegesztőgépeink

 

A mindössze 7kg tömegű IWELD TIG 220 inverteres alumínium hegesztőgép éppúgy segítségünkre lehet, mint egy robosztusabb és komolyabb JASIC TIG gép, attól függően milyen célra választanánk. A kisebb berendezés leginkább kevesebb és kisebb munkákhoz optimális, ahol nincs minden nap hosszú órákra igénybe véve. Képességét tekintve nem gyengébb és nem tud kevesebbet termetesebb társainál, mindössze az eltérő rendeltetést hivatott kiszolgálni. Egy 20-30kg körüli alumínium hegesztőgép már az ipari mértékű igénybevételt is gond nélkül teljesíti. Mindegyikre jellemző azonban, hogy nagyban segítik az oxidréteg hatékony eltávolítását, valamint szenzorokkal vannak ellátva a hőmérséklet, a feszültség és az áramerősség folyamatos mérése érdekében. A beépített impulzustechnológia segítségével monitorozható az impulzusszélesség és frekvencia, valamint a bázisáram és a csúcsáram egyaránt. Ennek köszönhetően a hőteljesítmény manipulálható, így minimalizálva a beégési mélységet. A digitális kezelőpanel könnyedén kezelhető, a vezérlésen egyszerűen beállíthatóak a hegesztési paraméterek, szintúgy a két- és négyütemű üzemelési módok (2T/4T). Lábpedál csatlakozóval rendelkeznek vagy pedig távvezérlővel akár 100 méteres távolságból irányíthatóak. Az alumínium hegesztés ára ebből is látszik, hogy többtényezős, hiszen nem feltétlenül a gépre van szükség, hanem sok más kiegészítő is szóba jöhet.

 


minőségi alumínium hegesztőgép

Nézz szét magas minőségű alumínium hegesztőgép készleteink között!


Ha sok kérdés vetődik fel és nem tudod eldönteni, hogy melyik lenne a legoptimálisabb alumínium hegesztőgép Számodra, kérdezz minket és segítünk a választásban! 

 


Elérhetőségeink

 

 

címkék:
Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény