Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Az AWI hegesztés előnyei

2021. június 07
8483
Az AWI hegesztés előnyei

Az ipar számos területének elengedhetetlen részét képezi a hegesztéstechnika, ezért ehhez a technológiai újításoknak is alkalmazkodni kellett. A régi, előnyös tulajdonságok megtartása mellett a modern módszerekkel egybeforrasztva születtek meg a mai korszerű hegesztőgépek.


A wolfrámelektródás védőgázas ívhegesztés

Vagy egyszerűen csak AWI hegesztés, amelyet számos nagyipari folyamatban gépesített módon alkalmaznak, ahol akár egész napos működtetés mellett is maximálisan üzemelnek a gépek. A hegesztés során a munkadarabokat hővel illesztik össze, amelyet a villamos ív generál, ezt nevezzük ömlesztő eljárásnak. Ezzel viszonylag vékony lemezek munkálhatóak meg a nagyjából 1-100 mm-es mérettartományban. Az alkalmazott argon védőgáz célja, hogy kiszorítsa a légköri gázokat a hegesztési pontról, hiszen a nitrogén rontja a kötések minőségét, az oxigén pedig reakcióba lép a fémmel és oxidációs réteget hoz létre a felületén. Emiatt a hőhatásnak is koncentráltnak kell lennie keskeny hőhatás övezettel, melynek köszönhetően minimális elhúzódás jellemző rá. Védőgáz lehet még az argon mellett a hélium és a széndioxid is, ez utóbbi CO hegesztésként tartják számon. Ettől függően megmunkálhatóak gyengén és erősen ötvözött acélok, illetve ötvözetlen acélok is, könnyűfémek, színesfémek és ezek ötvözetei is. Semleges védőgáz használata mellett lantánnal vagy tóriummal ötvözött wolfrám szálakat alkalmaznak elektródaként, amely így megnövekedett ívstabilitással és nagyobb áramterheléssel bír. Argon védőgázhoz tiszta wolfrám elektróda javasolt, amelynek húzott ívét a nemesgáz burokként veszi körül.

Az eljárást két nagy csoportra bontják, illetve ezek kombinációja alkotja a harmadik csoportot, névlegesen pedig a sajtoló hegesztés és az ömlesztő hegesztés, valamint az ezekből létrejött ömlesztő hegesztés sajtolással. Ömlesztő hegesztés során arra van szükség, hogy a munkadarab csak a hegeszteni kívánt pontokon ömöljön meg egy keskeny sávban. Ehhez magas hőforrásra van szükség, amelynek olvadáspontja lényegesen magasabb, mint például a villamos ív vagy a gáz elégetése esetében. AWI hegesztés alkalmazásánál azonban a wolfrám elektróda nem olvad le, viszont magas hőmérsékletet biztosít, ami megolvasztja az alapanyagot. Az elektródát, az ömledéket és a hegesztőívet védi a folyamatosan kiáramló argon gáz. Ahhoz, hogy ez a gázburok elegendő legyen a folyamat során, biztosítani kell a hegesztés sebességével arányos gázsűrűséget és kiáramlást, ugyanis a wolfrám elektróda eléggé hajlamos az oxidációra. Megfelelően kiválasztott gázterelővel optimalizálható a gázkiáramlás.

 

a minőségi gépeket mi biztosítjuk

A professzionális hegesztés alapja: szakértelem és minőségi gépek


Előnyös választás a tiszta varratokhoz

Az argon burokban a wolfrám elektróda segítségével létrejövő hegesztőívvel vékonyan és pontosan lehet dolgozni, ami meg is látszik a végeredményen. Amennyiben plusz hegesztőanyagra van szükség, azt az ömledék szélén kell hozzáadagolni (kézi hegesztésnél kézzel) huzalelőretoló által. Az AWI hegesztés magas minőségű és kivételesen tiszta hegesztést biztosít, anélkül hogy utókezelni kéne a munkadarabon a varratokat. Ez annak köszönhető, hogy egyáltalán nem termelődik salakanyag, ami a varratfémbe kerülhetne, így nem igényel tisztítást sem. Széles körben alkalmazható mindenféle fémhez, a leggyakrabban azonban rozsdamentes acélt és ötvözeteit, valamint alumíniumot hegesztenek vele. Kézi használathoz kis gyakorlatot igényel, azonban jól automatizálható, ezért is alkalmazzák az ipar számos területén (repülőgépipar, vegyipar, élelmiszeripar), hiszen megbízható és minőségi hegesztést produkál.

Hegesztőpisztolyok tekintetében léteznek úgynevezett léghűtéses és vízhűtéses pisztolyok, illetve vannak a hűtés nélküli kategóriába sorolhatóak is. A kábelköteg csatlakoztatásán és a tartozékok felszerelésén túl a pisztolytest szabja meg az áramterhelhetőséget. Minél keményebb bevonattal (pl. keménygumi) vannak ellátva, annál terhelhetőbbek és kopásállóbbak. Felső végükhöz csatlakoztatható az úgynevezett sapka, amely a patront beszorítja és a wolfram elektródát a megfelelő pozícióban rögzíti.

 

Optimális áramellátás hegesztéshez

A hálózati tápáram átalakításához szükség van hegesztő-áramforrásra, amely a mindenkori célnak megfelelően biztosítja a hegesztőáramot. Mivel ezen hegesztési eljárás során egyen- és váltóáramot is alkalmaznak, így egy kombinált berendezés lehet az optimális választás, amellyel egyszerűen át lehet kapcsolni egyik áramnemről a másikra. Azonban egyenirányító vagy transzformátor alkalmazásánál is lényeges, hogy finoman szabályozható legyen az áramforrás. Fontos a hegesztőgép rugalmassága, hiszen az ívben a hegesztés során lejátszódó folyamatokat és főbb jellemzőinek változását annak tudnia kell követni. Emellett biztosítania kell az esetlegesen megszakadt ív könnyű újragyújthatóságát a hegesztő-áramforrásnak. Mindezen alapkövetelmények mellett elvárható még az áramforrástól, hogy a munka megszakítása mellett széles áramerősség-tartományban biztosítsa a jó szabályozhatóságot. Az sem mellékes a hegesztő szempontjából, hogy megfelelően bírja a terhelést akár alacsony teljesítményfelvételkor is, és ellenálló legyen a környezeti behatásokkal szemben (por, mechanikai behatások) kevés karbantartás mellett.

Azonban az igazi áttörést a hegesztőinverterek jelentették, amelyek mikroprocesszoruk segítségével kis tömegük mellett elképesztő teljesítményre képesek. Elektronikus úton szabályozza az áramerősséget a felhasználás váltakozásával egyenes arányban, ami a kis méretű, hordozható gépek esetében nagy könnyebbség.

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény