Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

FCAW (önvédő porbeles hegesztés) vs. MIG hegesztés (védőgázas): mi a különbség?

2022. szeptember 02
4229
FCAW (önvédő porbeles hegesztés) vs. MIG hegesztés (védőgázas): mi a különbség?

Számos különböző típusú hegesztési módszer létezik, és sokan vitatkozhatnak azon, hogy melyik a legjobb. A két leggyakrabban használt hegesztési típus a MIG és a Flux Core Arc welding (magyarán porbeles hegesztés). Valójában mindkét módszer érvényes, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha valaki még nem ismeri a hegesztést, nehéz lehet tudni, hogy melyik módszert kezdje el tanulni, vagy melyik lenne a megfelelőbb számára. Vessünk egy pillantást a különböző tényezőkre, amelyek segíthetnek a döntésben, kezdve a két módszer összehasonlításával.

 

Mindenekelőtt mindkét módszer huzaltekercset használ a hegesztési varrat töltőfémének biztosítására, de az elsődleges különbség a huzal típusában van. A MIG hegesztés tömör huzalt használ, míg a porbeles hegesztőhuzal cső alakú, a cső belsejében pedig portöltet van, innen ered a név.

Hegesztés közben a forró fém nem érintkezhet a normál levegővel, mert rossz hegesztést okozhat. Ehhez MIG hegesztéssel védőgázt használnak. Ez azt jelenti, hogy a MIG hegesztőhöz egy védőgáz tartály lesz csatlakoztatva, amely a hegesztés védelme érdekében adagolja a gázt. A MIG hegesztéshez néhány különböző gáz használható, ezek az argon, az argon és a szén-dioxid keverék és a szén-dioxid.

 

Ami a porbeles hegesztést illeti, itt fontos a fent említett huzal magja. A porbeles maghuzal használatakor a por a közepén felmelegszik és gázt bocsát ki, amely védelmet nyújt a külső levegővel szemben. Ez azt jelenti, hogy a hegesztéshez nincs szükség külön védőgázra, ami gyakran népszerűbb hegesztési módszert jelent. Létezik azonban olyan porbeles hegesztőhuzal formája is, amely az úgynevezett kettős árnyékolt portöltetet  használja, amelyhez gáz szükséges.

 

A hegesztők az idők végezetéig vitatják, hogy a probeles hegesztés vagy a MIG hegesztés erősebb hegesztést biztosít-e. Az igazság az, hogy végső soron nagyon hasonlóak. A legtöbb alkalmazásnál mindkét módszer erős hegesztést biztosít, amely megtartja azt, amire szüksége van. Mindkét huzal megfelel a szabványoknak, ami azt jelenti, hogy legalább 482 MPa szakítószilárdságot biztosítanak. Természetesen ez a megfelelő technikán, a hegesztő tapasztalatán is múlik, és hogy a hegesztést megfelelően végezték-e el a kellő szilárdság biztosításához.

 

Nehéz összehasonlítani a porbeles hegesztést és a MIG hegesztést, ha a fém behatolásáról van szó. Ennek az az oka, hogy a behatolás több tényezőtől is függ, mint a hegesztési módszer. Ez összefügg a hegesztőgép feszültségével és áramerősségével, valamint a fém adott vastagságával is.

 

A legtöbb esetben az ideális hegesztési módszer a preferencián múlik. Néhányan azok közül, akik egy adott módszer mellett érvelnek, lehet, hogy éppen most tanulták meg ezt a megközelítést, és ezt tartják a preferált módszernek. Mindez valójában azt jelenti, hogy a kezdő hegesztők érdemes kipróbálni mindkettőt, és megnézni, melyiket találják megfelelőnek és az adott alkalmazáshoz.

 

Ha új hegesztőgépet keresel akár kezdő akár profi szinten, széles választékkal találkozhatsz webáruházunkban.

👉 https://www.hegesztestechnika-webaruhaz.hu/termekek/co-mig-mag-hegesztogepek


Porbeles hegesztés (FCAW) védőgáz nélkül



MIG hegesztés (védőgázzal)

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény