Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Hegesztőkábel átmérők, amit tudni érdemes

2021. július 26
4231
Hegesztőkábel átmérők, amit tudni érdemes

Hegesztőkábel választása a gyakorlatban kissé bonyolultabb lehet, mint azt elsőre gondolnánk, ezért úgy gondoltuk nagy segítséget nyújtana a jövőbeli választáshoz, ha leírjuk mit érdemes tudni róla.

 

Mag és keresztmetszet

Az elektromos kábel kiválasztása összhangban kell legyen a hegesztési eljárásokkal, ebből kifolyólag pedig meg kell egyeznie a csatlakoztatni kívánt hegesztőkészülékkel. Felépítése szempontjából lehet egymagos, melynek jelölése például 1x16, ahol az egyes, vagyis az első számjegy azt jelenti, hogy a héj alatti szálak nincsenek felosztva több elválasztott sorra. Előnye, hogy csökkenti a melegítést a kialakításnak köszönhetően, valamint a gyorsított feszültségátadást elősegíti a forrástól egészen a tartóig. Ezzel szemben a sodrott kábelek már más jelöléssel bírnak, például 10x20 esetében már 10 különállóan összesodort mag jelenlétére utal, amelyet nagyfeszültséget igénylő ipari üzemekben alkalmaznak. A mag anyagát tekintve lehet réz vagy alumínium, ez utóbbi jelenti az olcsóbb megoldást, amely kezdő hegesztők számára vagy alkalmanként használt inverterhez elegendőnek bizonyul. Szakemberek számára gyakori használathoz a rézkábelek felelnek meg leginkább, hiszen a réz ellenállása az alumíniumhoz képest hétszer kisebb, így jelentősen csökkenthetőek a veszteségek. Emellett a gyakori használatra helyezve a hangsúlyt, a réz további pozitív tulajdonsága, hogy hajlékonyabb, valamint kevésbé melegszik fel folyamatos használat mellett.

A mag belsejében lévő vékony huzalozás száma adja a teljes keresztmetszetet, amelyet az alkalmazott áramerősségnek és a hegesztőgép teljesítményének megfelelően szükséges kiválasztani. Az áramerősség (A) növelésével a kisebb keresztmetszetű hegesztőkábel túlmelegedhet, extrém esetben meg is olvadhat, ezért a munka megkezdése előtt le kell cserélni egy megfelelő átmérőjűre.

 

Rugalmasság és szigetelés

Merev huzalokkal nemcsak a munkavégzés nehezebb, hiszen szinte kifordítják az ember kezéből a hegesztőpisztolyt, de szállítása és tartóra való feltekerése is problémásabb feladat. Hajlékonyságuk a benne futó rézszálaktól, magok számától és a borítástól is függ, hiszen nagyipari felhasználásra jóval robosztusabb vezetékek szükségesek, mint egy egyszerű hegesztőinverterhez. A gumiszigetelés amellett, hogy megfelelő védelmet biztosít és jól szigetel, elegendően hajlékonnyá teszi a kábelt az egyszerű mozgatáshoz és feltekeréshez. Méret szempontjából törekedni kell a nem túl hosszú hegesztőkábel használatára, ugyanis minél hosszabb, annál jobban lecsökken a benne lévő feszültség. A feszültségesés kompenzálása érdekében azonos értéken kell tartani a kábel ellenállását. Emellett figyelembe kell venni a fizikai lehetőségeket és az üzemi hőmérsékletet is.

 

Hegesztőkábel választás

 

Kábelkínálatunk tulajdonságai

Webáruházunkban fellelhető hegesztő munkakábelek kiváló minőségű sodrott rézkábelek, amelyek kézi- és automata gépekkel való hegesztéshez is remekül használhatóak. Csatlakoztatásuk egyszerű, alkalmazásuk könnyed mind elektródák (villamos ív), mind pedig munkadarabok esetén. Kínálatunkban 16 mm2, 25 mm2 és 35 mm2 átmérőjű hegesztőkábelek érhetőek el. Külső borításuk extrudált gumikeverékből áll, amely nem csak extrém hajlékonyságot biztosít, hanem magas ellenállóságot tanúsítanak fénnyel, hővel, illetve fizikai és kémiai külső behatásokkal szemben is. Az ár minden esetben egy méter kábelre vonatkozik, amelyet igény szerint vágunk méretre. Tekintse meg készletünket és vásároljon biztos forrásból!

 

 



címkék:
Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény