Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Milyen inverteres hegesztőt vegyek?

2019. december 09
15241
Milyen inverteres hegesztőt vegyek?

 

Legjobb ha végig gondoljuk, eddig milyen feladatra lett volna igényünk, vagy mi az amit tervezünk csinálni a jövőben. Ezzel így eldönthetjükmilyen hegesztési fajtát válasszunk és főleg milyen teljesítményben.

 

És mi a választék?

 

Inverteres hegesztőgépeink között létezik a bevonatos pálcával végzett hegesztés (MMA). Lényege, hogy egy 25-35 centi hosszú, bevonattal ellátott fémpálca megolvasztásával kötjük össze az anyagokat, villamos ív segítségével. Bővebb leírás az MMA hegesztésről: http://www.hegesztestechnika-webaruhaz.hu/bevontelektrodas-ivhegesztes

 

mma hegesztés profi eszközökkel

 

Nagy előnye:

-Hozzá tartozó gép olcsó, kezelése egyszerű,

-Hegesztő anyag olcsón beszerezhető szinte bármilyen feladathoz, és az sem baj ha alumínium, réz, rozsdamentes, öntvény, hőálló, extra kemény, kopásálló.

-Univerzális mindenes, legtöbben ezt választják akik a ház körül dolgoznak.

- Nehezen hozzéférhető helyeken is lehet hegeszteni.

- Kevésbé érzékeny a munkadarab tisztaságára.

 

Hátránya:

- Nagyon vékony lemezek hegesztése nehéz.

- A fogyó elektróda végek miatt sok selejt képződik.

- Alacsony leolvadási teljesítmény

-  A hegesztő jelentős szerepe

 

Tekintse meg inverteres hegesztőinket >>


 

Másodsorban létezik a védőgázas fogyóelektródás hegesztés (MIG vagy MAG) amit sokan csak "CO" hegesztésként ismernek. Ez most a legfelkapottabb kategória, mert a mostani inverteres gépek már eleve tudnak még bevont eletródával is (MMA) hegeszteni, sőt néha AVI hegeszteni is!

 

mig mag hegesztőgépek elérhető áron

 

Itt is szintén a pisztolyból áramló védőgázban (CO2, argon vagy keverékek) gyújtjuk meg az ívet az elektróda és az alap fém között. Az elektróda az a huzal amit a felületre olvasztunk, ezért fogy. Ezt egy kis görgős szerkezet tolja előre a hegesztőgép belsejében. 

Különleges esete a porbelesnek hívott, esetleg töltőhuzalos hegesztés illetve gépei. Gyakran ezzel lehet legjobban lukra futni, mert a nagyáruházakban árult "egy hurkapálcás" bazári gagyi és a hozzá adott hullladék huzal az élet legnagyobb szívását garantálja az embernek! Ellenben egy inverteres áramforrás, korrek előtolóval profit csinálhat majd mindenkiből.

 

Külön szót érdemel a gáz nélküli porbeles huzalos eljárás. Sajnos nagyon sokat ártott a technikának hogy nagyáruházak polcain jelent meg először vállhatatlan minőségű gépek és bóvli huzalok formájában. A közvélekedéssel ellentétben igen is ez egy jól használható eljárás és eléri a hagyomámnyos módszerek minőségét, sőt jobbára meg sem lehet különböztetni a varratot tőlük csak nagyon szakavatott szemmel.

A lényege: Egy olyan huzalt használunk hegesztéshez ami valójában egy cső, minek belsejében hasonló por van mint a bevonatos elektródák külső burkolta. Hegeszteni pontosan úgy kell ahogy gézvédelem esetén, jobbára észre sem lehet venni a keletkező csekély mennyiségű salakot. A salak ideálisan egy vékony porszerű -néha szilárdabb- bevonat. A módszer előnye hogy nem érzékeny az időjárás viszontagságaira, nem rontja a szél a varrat védelmét. Sajnos jelenleg csak acél alapanyagra érhető el ez az eljárás, szerkezeti anyagokhoz vagy kemény felrakó hegesztéshez, azonban rozsdamentes csak a nagyipar kiváltsága, alu és más fémekhez pedig nem lézetik még.

 

Tekintse meg barkács co hegesztőinket >>


 

A fogyóelektródás ívhegesztés előnyei:

- nagy leolvasztási teljesítmény,

- mélyebb beolvadás, kedvezőbb varratalak,

- kevesebb hozaganyagveszteség (végmaradék és fröcskölés összesen 2…8 % )

- folyamatos hegesztés

- a salakeltávolítási művelet elmaradása,

- kevesebb gőz és füst, kisebb egészségi ártalom és elszívási kényszer,

- jól gépesíthető és automatizálható,

- könnyebben elsajátítható és végrehajtható kézi hegesztési technika, mint bevonatos elektródával  (ívgyújtás, láthatóság, salakkezelés),

- a sok ismert alváltozat az eljárásnak nagy rugalmasságot kölcsönöz,

- széles védőgáz és hozaganyag választék,

- nagy megbízhatóság, kiváló varratminőség, alacsony hidrogéntartalom,

- minden hegesztési pozicióban használható.

 

Az eljrás korlátai

- összetettebb és drágább gépi berendezés, korlátozottabb hordozhatóság,

- korlátozottabb hozzáférés,

- vékony és lágy huzalok előtolása problematikus,

- szél- és huzatérzékenység.

 

Tekintse meg co hegesztő kínálatunkat >>


 

Egy másik módszer az AVI (TIG) hegesztés. Az eljárás módszere, hogy a pisztolyból áramló nemes védőgázban (argon) ívet gyújtunk, egy volfram elektróda és az alapanyag között. Néha csak összeolvasztjuk az anyagot, néha meg hegesztőhuzalt adagolunk hozzá a másik kezünkkel. Aki ismeri, annak a klasszikus lánghegesztéshez tudom hasonlítani, de annál egy kicsivel ügyesebb kezeket kíván.

 

AVI (TIG) hegesztés

 

Előnyei:

-Már olcsóbb inverterek is alkalmasak acél és rozsdamentes hegesztéshez,

-Szép, sőt nagyon szép a varrat, gyakran semmi utólagos megmunkálást nem igényel,

-Nem utolsó sorban könnyű megtanulni!

-Víz és gázszerelő szakmát leszámítva kizárólag ezt a módszert használják gáz és folyadék-tömör hegesztésekhez.

Hátrányai:

-A védőgáz gáz költséges, a hegesztés lassú,

-Igazán jó munkához, valamint alumínium hegesztéshez drága berendezés kell,

-Kis huzat is gondot okoz a hegesztésben.

-Gyakorlatot igényel.

 

Tekintse meg awi hegesztő kínálatunkat >>


 

Ha már kiválasztottuk milyen fajta hegesztéssel próbálkoznánk, el kell döntenünk milyen teljesítményt, milyen áramforrásról szeretnénk használni. Az áramforrás egyszerűbb:

 

Mi áll rendelkezése ahol dolgozunk?!

Egy fázis azaz 230V és 20A, ebben az esetben MMA módszerrel max. 200A-t tudunk elérni ehhez 5mm-es elektróda és 12-15 mm anyagvastagság összehegesztése lehetséges. AwI és MIG módszerekkel 250A-t érhetünk el 10-15 mm anyagvastagság mellett.

 

Ha van lehetőség, kereshetünk 3 fázisú azaz 400V-os berendezéseket, igaz ezek költségesebbek, de a hálózat ingadozásának, biztosíték tűrőképességének, és hosszabbítók gyengeségének kevésbé vannak kiszolgáltatva.

 

És a márka. Ezzel foglalkoznak az emberek legtöbbet, pedig akik ezen még vitatkoznak, azok számára ez nem is annyira fontos. Sikeresen dolgozhatunk olcsó gépekkel is és kontárkodhatunk drágával.

 

Olcsó gép előnye, hogy ha csak néha dolgozunk, vagy rájövünk nem nekünk való ez a móka, nem költöttünk rá sok pénzt.

 

Nagy márkák előnye, hogy kevesebb problémával találkozunk, úgy mint áramellátás, teljesítmény gondok, szervizelés. Ennek akkor van igazi szerepe ha sokat hegesztünk vagy nehezebben megoldható munkánk van.

 

Persze mindig vannak önjelölt szakértők, akik tudni vélik, hogy ez vagy az a márka használhatatlan vagy épp tuti választás. Be kell vallanunk mint kereskedő és gyakorló hegesztő még mi is belefutunk vállhatalan típusokba, vagy hétfői gyártmányokba. Ha egy géphez adnak 2 év garanciát, a gyártó nem tavaly kezdett akkor ez egy biztos ajánlólevél. Mindig jusson eszünkbe ha egy megdöbbentően jó ajánlattal találkozunk: Ha valami túl szép hogy igaz legyen, szinte biztos hogy nem igaz és ez igaz a hegesztőgépekre is.

 

A tudomány mai állás szerint érdemes kerülni a garázsból árult, zsibin, bolhapiacon árult, de főleg a ciril feliratos "Made in Russia" gépeket. Ezek fű alatt importált gépek, amiknél hagyján hogy semmiféle garancia, támogatás nincs, de ahogy hírdetésekből vagy az adatok leírásából kiderül hozzáértés is hiányzik. Ha olyat látunk hogy 230V-os betáplálás mellet 250A vagy még több (!) hegesztőáramot tud egy gép, nagyokat kacagva lépjünk tovább. 

Ezek a gépek kínában készülnek és tulajdonképpen gyártási selejtek amiket az eredeti megrendelő nem vett át de ledarálni sem akarták. A belsejükben egy átlagos gép alkatrészei vannak 100 max 130 A-es teljesítménnyel, ami csak az átfestés, átmatricázás után lesz 250-300A-es -papíron.

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény