Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

MMA hegesztés - Hogyan válasszunk bevonatos elektródát?

2023. április 04
7680
MMA hegesztés - Hogyan válasszunk bevonatos elektródát?

  MMA elektródák hegesztése - Hegesztő elektródák


Az MMA vagy bevonatos elektródával végzett ívhegesztés a legrégebbi és leguniverzálisabb módszernek tekinthető. Ahogy a neve is sugallja, itt bevont elektródát használnak. A hegye és a hegesztendő anyag között elektromos ív keletkezik. Kíváncsi az MMA hegesztéshez használt elektródák típusaira, azok felépítésére és kiválasztására?  Az alábbiakban minden szükséges információt megtalálsz róla.

MMA hegesztés - mi ez?

A bevonatos elektródával történő hegesztés univerzális módszer, pl. a hegesztés helye és helyzete miatt. Elsősorban a hajóépítő iparban, az építkezéseken végzett szerelési munkákban és a feldolgozóiparban használják. Ez a módszer lehetővé teszi a nehezen elérhető helyeken és terepi körülmények között történő hegesztést (ebben az esetben az időjárási körülmények, beleértve az esőt vagy a szelet, nem számítanak). Az MMA kis javítóműhelyekben és hobbimunka során is alkalmazott módszer.

 

Tekintse meg az MMA hegesztőket  a MATEWELD Hungary üzletben, a képen látható gép is ezen termékek egyike.

Hogyan néz ki az MMA hegesztés? 
Amint már említettük, ehhez egy bevonatos elektróda szükséges, amely fémmagból készül, amelyet préselt bevonat borít. Ebben az esetben az ívgyújtás kontakt jellegű. Ez azt jelenti, hogy ez az elektróda hegyének a hegesztendő anyaghoz való hozzáérintésének eredményeként következik be. A hegesztés során az elektróda megolvad, és a cseppek az íven keresztül az olvadt hegesztőmedencébe kerülnek. Lehűlés után ízület alakul ki. A MIG/MAG és TIG módszerekhez képest az MMA-ban használt elektróda rövidebb. Annak érdekében, hogy állandó távolságot tartson a hegesztőmedence és a hegesztőmedence között, a hegesztőnek folyamatosan fokozatosan kell mozgatnia az elektródatartót a munkadarab felé.


A hegesztőelektróda bevonata  hő hatására olyan gázokat bocsát ki, amelyek megvédik az olvadt fémet a légkör hatásától. Ezután megolvad és megszilárdul, és a hézagot salakréteggel borítja. Kihűlés után távolítsa el mechanikusan és tisztítsa meg a kötést acélkefével. A salakvezeték távolsága a hegesztőmedencétől a hegesztőárammal és az elektróda dőlésszögével állítható.


Az MMA módszer előnyei és hátrányai

Az MMA módszer egyik fő előnye, hogy ez a legolcsóbb hegesztési eljárás. Továbbá nem csak ötvözetlen és ötvözött acélok hegesztését teszi lehetővé, hanem öntöttvas, nikkel és réz és ötvözetei is. A kapott varrat kiváló minőségű és jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik (bár sok múlik a hegesztő képességén is). Az MMA módszerrel nagyon vékony, akár 1,5 mm-es elemek és jóval vastagabbak is hegeszthetők. Az MMA hegesztés bármilyen helyzetben és sok helyen elvégezhető - magasságban, víz alatt és szabadban (feltéve, hogy a széllökések nem túl erősek). Az MMA funkcióval rendelkező hegesztők könnyen használhatók, és gyakran alkalmazkodnak más módszerekkel történő hegesztéshez.

Meg kell említeni, hogy az MMA hegesztésnek is vannak hátrányaiAz egyik leggyakrabban említett az alacsony hegesztési sebesség, átlagosan 0,1 m/perc és 0,4 m/perc között mozog. A leolvadó elektróda cseréjének és a salak eltávolításának szükségessége befolyásolhatja a teljes hegesztési folyamat teljesítményét. Az MMA-módszert alkalmazó hegesztők is panaszkodnak a nagy mennyiségű kibocsátott gázra. A gyakorlatban azonban több mint 100 éve használják, ami bizonyítja hasznosságát.


A hegesztőelektródák típusai 

Az MMA módszerhez többféle elektródát különböztethetünk meg  :

  • savborítással (S) – sima felületű kötést tesznek lehetővé. A savlemaradó nagy mennyiségű deoxidálószert és vas-oxidot tartalmaz. Általában ezek az elektródák nem igényelnek szárítást.
  • rutil bevonattal (R) – ezek univerzálisan alkalmazható elektródák, bevonatuk rutil és deoxidálószereket, azaz ferroszilíciumot és ferromangánt tartalmaz. A kapott hegesztési varrat felülete sima, és a salak nagyon könnyen eltávolítható. Az elektródákat általában nem kell szárítani, kivéve, ha fehér kivirágzás látható a bevonaton, és az ív instabil hegesztés közben;
  • cellulóz bevonattal (C) - elsősorban kültéri hegesztésre használják, pl. szállítóvezetékek. A lemaradó dezoxidálószereket, falisztet és akár 30% cellulózt is tartalmaz. Az elektródákat használat előtt nem szárítják, mivel a legjobb hegesztési tulajdonságokkal rendelkeznek, ha a bevonat víztartalma 3% vagy több;
  • bázikus bevonattal (B) – a kötőanyag nagy plaszticitása, valamint a hideg és meleg repedésekkel szembeni ellenállása jellemzi őket. Többek között fluorit, valamint kalcium- és magnézium-karbonátok alkotják. Az elektródákat használat előtt szárítani kell, általában 1-3 órán át 300-350 C-on.

Vannak más elektródák is, amelyek egyesítik a fent említett egyes típusok tulajdonságait, például rutil-sav, rutil-cellulóz vagy rutil-bázikus bevonatokkal.

 


MATEWELD Hungary Rutilos hegesztő elektróda E6013 - 2,5mm/2,5kg


Az E6013 rutilos hegesztőpálca a leggyakrabban használt típusok közé tartozik, mivel széles körben elérhető és könnyen használható, függetlenül a hegesztési tapasztalattól. Az alábbiakban összefoglaltuk ezen rutilos hegesztőpálca előnyeit és hátrányait:
Előnyök:
Könnyen használható: Az E6013-as hegesztőpálca könnyen használható, akár kezdőként, akár profiként.
Szép varratot, sima hegesztési ívet generál, amely javítja a hegesztés eredményét.
Univerzális: Kkülönböző anyagok hegesztésére használható, például vas, rozsdamentes acél és különböző típusú ötvözetek stb. (A képen látható elektródánk vasra, szénacélra alkalmazható)
Könnyen hordozható: Száraz környezetben könnyen szállítható és tárolható, mivel nem igényel nagyobb védelmet.
Költséghatékony: Ezen típusú hegesztőpálca jó használati értékkel rendelkezik, amely lehetővé teszi a költséghatékony hegesztést.

Hátrányok:
Nem alkalmas magas igénybevételre, magas igénybevételű hegesztésre, például nagyobb nyomás vagy tartós fizikai terhelésre.
Alacsonyabb hegesztési teljesítmény, nem alkalmas nagyobb vastagságú anyagok hegesztésére, és az anyagok merevségét csökkentheti.

Összefoglalva tehát, az E6013 rutilos hegesztőpálca széles körben elérhető, könnyen használható, megfizethető és alkalmas különböző anyagok hegesztésére, de csak bizonyos típusú anyagoknál, és kevésbé alkalmas nagy igénybevételű hegesztésre. Ha Ön vállalkozó és ipari környezetbe keres hegesztő elektródát akkor az ESAB elektródák között biztosan megtalálja az Önnek megfelelőt.


A bevonatos elektróda felépítése.

A bevonattal ellátott elektróda fémmagból készül, amely bevonattal van ellátva, amely az ív gázvédelem kialakításáért és az olvadt fém légköri levegő behatolása elleni védelméért felelős. A bevonat funkciójába tartozik még: a hegesztési ív begyújtásának és stabilizálásának elősegítése, deoxidáló és nitrogénmegkötő elemek hegesztési területre juttatása, valamint salakbevonat kialakítása a folyékony hegesztőmedence és a szilárduló varrat felett. A lemaradó különféle, töredezett ásványi és szerves komponensek, fémek és vasötvözetek keverékéből áll. Vastagsága általában az elektródamag 60%-a.


Elektróda előkészítése és tárolása.

Az elektróda bevonata törékeny, ezért mechanikai sérüléseknek, természetes öregedési folyamatoknak (hosszú tárolás során) és nedvességnek van kitéve. Ha az elektródákat nem megfelelően kezelik, azok maradandóan megsérülhetnek vagy elhasználódhatnak. Mielőtt elkezdené az MMA hegesztést, ellenőrizze, hogy milyen típusú elektródát fog használni a munka során, és győződjön meg arról, hogy nem kell szárítani. Amint azt korábban leírtuk, ez nem szükséges savval, rutillal és cellulózzal bevont elektródák esetén. Kivételt képeznek azok a helyzetek, amikor a felületükön fehér kivirágzás látható, és az ív hegesztés közben instabilan világít, hegesztési porozitás és túlzott fröcskölés jelenik meg. Ezután szárítsa meg az elektródákat 60 percig 100-150 Celsius fokon. A lúgos bevonattal ellátottakat minden alkalommal meg kell szárítani, amikor munkához szeretnénk használni (1-3 órán keresztül 300-350 C fokos hőmérsékleten). Ezt követően az elektródákat speciális termoszba helyezhetjük, de 8, maximum 10 óra elteltével újra meg kell szárítani (vagy 4 óra elteltével, ha normál edényben tároltuk).


Hogyan száríthatók a hegesztőelektródák? 

Ennek legegyszerűbb módja egy speciális szárító használata Az ilyen típusú berendezések a méretektől függően néhánytól akár több tucat kilogramm elektródát is elférnek. Állítható hőmérséklettel és szárítási idővel van felszerelve. 

 

Elektróda szárító ZAK-14

 


Az elektródákat fedő bevonat higroszkópos, gyorsan felszívja a nedvességet, a levegőből is (ez a lúgos bevonat). A felszívódott víz hosszú idő után kémiai reakcióba léphet deoxidálószerekkel, oxidokkal és egyéb komponensekkel, ami hozzájárul a kivirágzás kialakulásához a lemaradó felületén. Az elektródákat száraz helyiségben (lehetőleg eredeti csomagolásban) kell tárolni, ahol a hőmérséklet kb. 20 C fok és a levegő páratartalma 50% alatti. A MATEWELD Hungary elektródák nem igényelnek különösebb előkészítést a hegesztéshez, könnyen hegeszthetők. 

Tárolásnál hasznosak lehetnek a speciális termoszok, amelyek az elektródák gyártója által javasolt megfelelő hőmérsékletet, azaz 100-150 C fokot tartják fenn. A mechanikai sérülések elkerülése érdekében az elektródák szállítása során is óvatosságot igényelnek. Nem szabad őket kidobni vagy magas kupacokban tárolni.



Hogyan válasszunk hegesztő elektródákat?


Az elektróda kiválasztása a hegesztendő anyag típusától, vastagságától, a hegesztőkörnyezettől, a hegesztőszakértelem szintjétől függően változik. Az alábbiakban bemutatunk néhány lépést, amelyek segítenek a megfelelő bevonatos elektróda kiválasztásában.

Határozza meg a hegesztendő anyag típusát: A legfontosabb szempont a hegesztendő anyag típusa, amely lehet acél, rozsdamentes acél, ötvözet, könnyűfém stb. Az ehhez a típushoz kapcsolódó megfelelő bevonatos elektróda használatával lehet a legsikeresebb eredményeket elérni.

Az anyag vastagságának meghatározása: Az anyag vastagsága szintén fontos szempont. Az elektróda vastagsága függhet az anyag vastagságától. Általában azt javasolják, hogy az elektróda vastagsága legyen körülbelül fele a hegesztendő anyag vastagságának.

Határozza meg a felhasználási körülményeket: Az elektróda kiválasztása során fontos szerepet játszanak a felhasználási körülmények is. Például, ha kültéri környezetben kell hegeszteni, a nedvesség és a szél befolyásolhatja az ív stabilitását. Ebben az esetben javasoljuk, hogy egy olyan bevonatos elektródát válasszon, amely szilárdabb ívet biztosít.

Válassza ki az elektróda típusát: Az elektróda eltérő típusai különböző hegesztési jellemzőkkel bírnak. Némelyik könnyen hegeszthető, stabil hegesztési ívet biztosít és nincs különösebb követelménye a hegesztő szaktudás felől. Másokat viszont magasabb hegesztőszakértelem szintjével lehet használni.

Minden esetben javasoljuk, hogy az adott hegesztőfeladatokhoz a megfelelő bevonatos elektródákat válassza, és hogy a hegesztés megkezdése előtt alaposan vizsgálja meg az elektródát, hogy biztos lehet abban, hogy a legjobb minőséget kapja.

Az MMA hegesztéshez használt elektródák kiválasztásakor nem csak a típusukra, hanem az átmérőjükre is figyelni kell. Ez lehetővé teszi a kényelmes, hatékony munkavégzés biztosítását. Ezenkívül a bevonat típusa befolyásolja a hegesztett fém minőségét és a hegesztési teljesítmény tulajdonságait. Az alábbiakban egy tippet adunk arra, hogy az egyes elektródák mire használhatók:

  • savas bevonattal - váltóáramú vagy negatív polaritású egyenáramú hegesztésre szolgálnak. Használják hegesztésre oldalállásban, alsó helyzetben, valamint kényszerhelyzetben, de korlátozottan;
  • rutil bevonattal - negatív polaritású váltakozó vagy egyenáramú hegesztéshez használják. Vékony elemek hegesztésére szolgálnak. A rutil bevonatú elektródákkal minden helyzetben lehet hegeszteni, kivéve függőlegesen felülről lefelé;
  • cellulóz bevonattal - lehetővé teszik a munkavégzést minden helyzetben, különösen függőleges helyzetben felülről lefelé. Lehetővé teszik a pozitív polaritású váltakozó vagy egyenáramú hegesztést;
  • bázikus bevonattal - minden helyzetben lehetővé teszik a hegesztést, kivéve a függőleges helyzetet felülről lefelé. Pozitív polaritású egyenáramú hegesztésre használják.
  • rutil-cellulóz bevonattal - fekete acél és vékony elemek egyen- és váltakozó árammal történő hegesztésére szolgál. Könnyen hegeszthetők és nem igényelnek különösebb előkészítést. Legfeljebb 6 pozícióban hegeszthetők. 

A bevont elektróda átmérőjét a hegesztett elem vagy varrat vastagságához kell igazítani (valamivel kisebbnek kell lennie). A standard mag átmérője 1,6 mm és 6 mm között van. Ez befolyásolja a hegesztőáram sűrűségét, ami viszont meghatározza a varrat alakját és a beolvadás mélységét. Íme néhány tipp, hogy mekkora legyen az elektróda átmérője a hegesztett elem vastagságától függően:

  • átmérő 1,6 mm - anyag vastagság 1,5 mm és 2,5 mm között | Hegesztőáram 25-50 A
  • átmérő 2 mm - anyag vastagság 2,5 mm és 3,5 mm között | Hegesztőáram 40-80 A
  • átmérő 2,5 mm - anyag vastagság 3 mm és 5,5 mm között | Hegesztőáram 60-110 A
  • átmérő 3,2 mm - anyag  vastagság 4 mm és 6,5 mm között | Hegesztőáram 80-160 A
  • átmérő 4 mm - anyag  vastagság 6 mm és 9 mm között | Hegesztőáram 120-200 A
  • átmérő 5 mm - anyag  vastagság 7,5 mm és 10 mm között | Hegesztőáram 180-270 A
  • átmérő 6 mm - anyag  vastagság 9 mm és 12 mm között | Hegesztőáram 220-360 A


Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény