Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Barkács - Hobbi Co hegesztőgépek

Porbeles hegesztő berendezések

Porbeles hegesztőgépeket azért szokták előnyben részesíteni, mert akár kültéri munkák esetén sem befolyásolja porbeles huzal használata mellett a szél az elkészült munkadarab minőségét. Ezen felül az elektróda belsejében lévő por szintén a minőség javítására fordítható, hiszen látványosan szép munka végezhető el még a vékonyabb lemezű felületeken is. Ezen felül a beletöltött por általában védőgázképző anyagot is tartalmaz, ezért ehhez a fajtához nincs szükség külön védőgáz adagolására porbeles hegesztés során, így helyettesíthető és ki is váltható a gázpalack. Az elektródát a berendezés belsejében lévő kis recés görgő tolja előre, amely a huzal végéig folyamatosan adagolja azt. Kezdő barkácsolóknak, akik most tanulnak hegeszteni éppen ezért ajánlott a porbeles hegesztőgép, mert kevesebb tényezőre kell odafigyelni, ezáltal könnyebb elsajátítani a gyakorlati tudást.

A hegesztés napjainkra már nem kizárólag szakemberek által végzett munka, rengeteg hobbi hegesztőgépet dobtak piacra kifejezetten hobbihegesztésre. A kezelés alapjainak megtanulásával és a biztonsági előírások betartásával bárki hegeszthet akár otthon a fészerben is. Ennek fejében érdemes végiggondolni milyen hegesztőgépet szeretnénk vásárolni, annak tekintetében, hogy milyen gyakran használnánk, mennyire gyakorlott kezekbe kerülne, illetve az egyik legfontosabb tényező, hogy mit mivel hegesztenénk. Amennyiben sikerül nagyjából belőni a kategóriát, hogy komolyabb gépet szeretnénk mindennapos használatra, vagy elegendő barkács célra a berendezés egy fontos kérdés marad hátra: a hegesztőgépre szánt összeg. Ez legfőképpen a márkák közti különbségeknek tudható be, hiszen egy kisebb ismeretlen márkájú cég nem tudja úgy megemelni az árakat, mint egy világszinten ismert vállalat. Vegyük sorra mi mindenre fontos odafigyelni mielőtt porbeles hegesztő vásárlásába fognánk.

 

Porbeles hegesztő vásárlásakor vegyük figyelembe, hogy milyen célra szeretnénk használni

 

A porbeles hegesztőgép ismérvei

Az úgynevezett MIG/MAG (Metal Inert Gaswelding/Metal Active Gaswelding) hegesztésfajta alá soroljuk azokat a hegesztőgépeket, amelyek védőgázzal működnek, legtöbben talán porbeles CO hegesztő néven ismerik. Ennek oka, hogy az alkalmazott védőgáz leggyakrabban szén-dioxid (ami helyesen CO2), azonban alapanyagtól és huzaltól függően több másfajta gázt is alkalmaznak, mint például:

  • tiszta argont.
  • CORGON-t, ami főként argon, illetve kisebb részt szén-dioxid keveréke.
  • CRONIGON-t (CRONIGON 2), ami csak 2%-ban tartalmaz szén-dioxidot, a fennmaradó 98% argon, amelyet rozsdamentes acél hegesztésnél alkalmaznak az ív stabilizálásának érdekében.

A porbeles CO hegesztő kiáramoltatójához csatlakoztatott hegesztőpisztoly nyomásra áramoltatja ki a védőgázt a terelőből. Fogyóelektródás hegesztésnek is nevezik, ugyanis a porbeles hegesztés során fogyóelektródával dolgozunk, amely huzaldobra van feltekerve, ezt adagolja a berendezés a folyamat során, ez lehet akár szénacél, bronz vagy alumínium. Ezt az elektródát adagolja a gép egyenesen az áramátadón keresztül, melynek következtében rövidzár alakul ki az alapanyag és a huzal között, így jön létre a hegesztőív. A vékony elektródát folyamatosan adagolni kell, hogy ez az ív megszakítatlan maradjon, innen maga az elnevezés is. Ez a vékony ’drót’ kettős funkcióval rendelkezik: egyrészt a már említett módon ez maga lesz az elektróda, másrészt ez lesz a hozaganyag, ami a hegfürdőben megolvadva összeköti a két munkadarabot. Ehhez áramoltatjuk gázpalackból a védőgázt (amennyiben védőgázassal dolgozunk), amelyekből a fentebb említett fajták közül válogathatunk. A porbeles hegesztés igen termelékeny hegesztési fajta, amelyet az iparban előszeretettel alkalmaznak, viszonylag gyors és könnyű beletanulni.

 

Porbeles hegesztő kültéri munkák esetén is ajánlott

 

A legfontosabb kérdések vásárlás előtt

Mielőtt nagy beruházásba vágnánk a fejszénket, tegyünk fel magunkban néhány alapkérdést, hogy véletlenül se távozzunk rossz szájízzel az esetleges melléválasztás következtében.

Elsősorban mennyi az az árkategória, amelyet nem sajnálnánk egy új hegesztőgépre költeni? Esetünkben nem csak és kizárólag a porbeles hegesztő árak azok, amelyeket figyelembe kell venni, hanem a kiegészítők és tartozékok is lényegesek. Egy teljesen új porbeles hegesztő készlet beszerzése esetében ilyen lehet a védőgáz tároló palack, vagy a fogyó porbeles hegesztő elektróda pótlása idővel. Ezen felül, ha a hegesztést, mint új hobbit választottuk, számításba kell venni a munkavédelmi eszközök beszerzésének költségét is. Szükségünk lesz hegesztőpajzsra (kézi- vagy fejpajzs), esetleg hegesztőszemüvegre, hegesztőkesztyűre, hegesztőköpenyre, valamint egy munkavédelmi bakancs sem lehet hátrány.

Másodsorban vegyük sorra mi mindenre és milyen gyakran lenne használatnak kitéve a porbeles hegesztőgép, hetente elővennénk, vagy csupán néhány havonta, amikor időnk van rá. Az sem utolsó szempont, hogy ha otthonra szánjuk a berendezést, hogy a fészerben hány fázis vehető igénybe és megfelelő áramforrás rendelkezésünkre áll-e? Fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy nem csak porbeles hegesztés esetén, de igen sok áramra van szükség, amelyben nagy segítségünkre lehet egy generátor. Ezen felül a mobilitás is igencsak lényeges tulajdonság, hiszen van, aki nem egy helyszínen venné igénybe a hegesztőjét. Érdemes megemlíteni, hogy az ipari hegesztők is lehetnek mobilisak, 70-80 kg-os tömegük ellenére kerekeken mozgathatók. Ezzel szemben a ’háztartási’ kisgépek 10 kg alatti súllyal rendelkeznek. A méret közel egyenesen arányos a teljesítménnyel, ami kisebb gépek esetében bőven elegendő a barkács munkák elvégzésére.

 

Gázzal vagy nélküle?

Mint már feljebb említettük, legtöbb esetben védőgáz alkalmazásával szokás hegeszteni, hogy minél kevesebb utómunkát kelljen elvégezni a munkadarabon. A CO hegesztő használatához gázpalack szükséges, amihez attól függően válasszunk gázkeveréket, hogy milyen fajtájú fémet hegesztünk. Ebben az esetben a kívülről érkező gáz biztosítja majd a védőburkot, ami kívülről az oxigén bejutását gátolja meg, hogy ne okozzon oxidációt, illetve a hegfürdőben olvadt anyagot védi. Ekkor a porbeles CO hegesztő elektróda belsejében csak a leolvadó anyaghoz szükséges por van jelen, ami hasonló a bevont elektródák külső burkolata. Ezzel szemben a hagyományos porbeles hegesztő huzaljaiban nem csak a hegfürdőhöz szükséges anyagok, de védőgázfejlesztő por is jelen van. Ez egy azért nagyon jól alkalmazható eljárás, mert a hagyományos módszerekhez hasonló minőségű munkadarabok készíthetők vele, amely esetleges különbségeit és eltéréseit maximum a nagyon szakavatott szem képes megkülönböztetni. A porbeles hegesztés gázmentes eljárásának előnyeit és hátrányait is fontos ismertetni, egyik ilyen például, hogy egyelőre még csak acél anyagú munkadarabokhoz alkalmazható, ipari körülmények között rozsdamentes acélon is. Ezzel szemben viszont szabad ég alatt is használhatjuk, ugyanis védőgáz hiánya révén nincs amit elfújjon a szél, hiszen ott helyben képződik a védőgáz az elektróda végén. Alkalmanként előfordul, hogy por rakódik le a varratra, esetleg jobban fröcsköl hagyományos társainál, ennek megoldására érdemes utómunka során lecsiszolni az érintett felületet. Bármelyik porbeles hegesztőgép lesz végül a megfelelő választás, egy inverteres áramforrás és egy optimális huzal előretoló nagyban megkönnyíti majd a dolgunkat.

 

Porbeles hegesztő vásárlása esetén válasszuk a minőségi darabokat

 

Mitől függ a porbeles hegesztő ár?

Mindenki szeretne minőségi berendezéseket beszerezni a lehető legjobb áron, azonban ha valami túlságosan olcsó, vagy akciós az már gyanút kelt. Természetesen ismeretlen márkájú porbeles hegesztőgép is lehet olcsó, de mégis jó, azonban nagyon nehéz az ilyet kifogni, ugyanis számtalan kínai bóvli tört be mostanság a piacra. Manapság a minőségi porbeles hegesztő árak körülbelül 80-100.000 Ft körül mozognak, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem mondanak csütörtököt a második használat után. Persze érdemes szétnézni, hiszen készletben lehet sokkal kedvezőbb lesz a porbeles hegesztő ár, ha mondjuk huzaltekercset és fejpajzsot is szeretnénk hozzá. Számolnunk kell azzal a ténnyel is, hogy ha elfogy a porbelű huzal, több kilós kiszerelésben tudunk majd utánrendelni belőle. Egy márkás gép beszerzése azonban nem egyenlő az igényes és szép munkával, ezért a porbeles hegesztő árak tekintetében inkább a teljesítményt és egyéb egyéni tulajdonságokat vegyünk figyelembe. Az ismertebb márkák esetében előnyös tulajdonság, hogy kevesebb komoly problémával futhatunk össze, valamint egyszerűbb szervízbe vinni, ha mégis gond adódna. A porbeles hegesztő ár mellett elég nagy biztonságra ad okot, ha a gyártó/értékesítő 1-2 év garanciát is vállal. Ha nagyon jó ajánlattal találkoznánk egy weboldalon, kezdjünk el gyanakodni, hogy hol lehet a hiba, ugyanis senki nem fog érték alatt továbbadni több tízezres (százezres) berendezéseket. Számos esetben találkozni olyan névtelen porbeles hegesztőgép gyártmányokkal, amelyeken 250-300 A körüli hegesztőáram szerepel, ezek egytől egyig használhatatlan kínai hegesztők. Egy szó, mint száz, vásárlás előtt tájékozódjunk, hasonlítsunk össze egyes berendezéseket és kérdezzünk, hogy biztosan a számunkra legmegfelelőbbel térjünk haza!

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény