Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Hőlégfúvók

Hőlégfúvókat az ipar számos területén alkalmaznak, hiszen rengetegszer megkönnyítik és lerövidítik a munkára szánt időt. Legyen szó akár berozsdásodott, festékes csavarok lazításáról, amelyek a magas hőmérséklet hatására engednek, vagy akár befagyott csövek újramelegítéséről használatuk előtt. A különböző felületek előkezelésére éppúgy nagy segítségünkre lehet egy elektromos hőlégfúvó, ugyanis a több száz fokos hőmérséklettel eltávolíthatjuk a festékmaradványokat, lakkot vagy ragasztófoltokat.

 

ipari hőlégfúvó elektromos és gázos kivitelben


A hőlégfúvó pisztoly ezer arca

 

A hőlégfúvó a hétköznapi használati tárgyaink közül leginkább talán a hajszárítóhoz hasonlít a legjobban, hiszen mindkettő meleg levegőt fúj ki. Azonban a levegő hőmérsékletét tekintve igen nagy a különbség, ugyanis míg a hajszárítók esetén ez körülbelül 50°C, addig a hőlégfúvók által kiáramoltatott levegő az 500°C-ot is simán meghaladja. Mi mindenre használható ez a viszonylag egyszerűnek mondható barkácseszköz?

Ez a multifunkciós kéziszerszám a fentebb említett módon alkalmas lehet makacsul ragaszkodó csavarok meglazításához. Lehet, hogy már több évtizede senki nem nyúlt hozzá és összerozsdásodtak a részek, vagy egyben lett lefestve a többi részével és nem enged az anya. Ebben az esetben hőlégfúvó alkalmazásával hőtágulás következik be, ami könnyebbé teheti a csavar megmozdítását.

Ház körüli barkácsolás során leggyakrabban a különböző felületek tisztítására hatékonyan használható. Segítségével felmelegíthetjük a festett vagy ragasztott felületeket, amelyet aztán egy egyszerű spaknival könnyedén leválaszthatjuk a festéket, lakkot vagy ragasztót. Ragasztók esetén is számtalan fajtával találkozhatunk alapanyagát tekintve, az öntapadós matricáktól egészen a több komponensű műgyantákig. Padlófektetésnél, például linóleumozást megelőzően a felületen lévő régi festék és lakkozás eltávolítása szükséges. Érdemes először az alacsonyabb hőfokkal próbálkozni, hogy ne égessük meg az eltávolítani kívánt anyagot, mert nagyobb kárt tehetünk vele, mintha nem is használtuk volna. Üveg felületek esetén (például ablakok keretei) olyan védőfejet alkalmazzunk, ami nem engedi az üveget is felforrósodni. Szerencsére a hőlégfúvó készletek sokféle kiegészítőt és fejet tartalmaznak, hogy minden munkához megtaláljuk a megfelelő eszközt.

Az eltérő anyagú csövek megmunkálásához is találunk optimális fejet. Az iparban gyakran használatos a hőlégfúvó pisztoly, többek között fémcsövek javítására és kezelésére. Befagyott vízvezetékeket vagy kerticsapokat könnyedén kiolvaszthatunk vele, azonban gázvezetékeknél ezt szigorúan tilos alkalmazni. A műanyag csövek egyszerűen meghajlíthatók segítségükkel a speciális fejeknek köszönhetően. Ehhez igen közel állnak a hőre lágyuló műanyagok és zsugorfóliák (amelyeket általában csomagolásra használnak), ezeket szintén hatékonyan lehet kezelni hőlégfúvóval. Szűkítésre vagy tágításra ugyancsak szükség lehet a megfelelő illeszkedés elérése érdekében, így ezeket is könnyedén kivitelezhetjük a segítségével. Építkezéskor, felújításkor is gyakran szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a felvitt alapozás vagy festés nem szárad meg elég gyorsan. A folyamat meggyorsítása érdekében rásegíthetünk hőlégfúvóval, sőt páramentesítéshez is előszeretettel ajánlják alacsonyabb hőfokon.

 

elektromos hőlégfúvó ipari és barkács felhasználásra


Felhasználás a műhelyen kívül

 

A közelmúltban elterjedt egy olyan kreatív felhasználási módjuk is, amely során hőre domborodó porhoz alkalmazzák, hiszen könnyebben kezelhető, mint a vasaló. Különböző alakzatokat, mintákat vetnek papírra ezzel a speciális anyaggal, esetleg kalligráfiához használják, majd a kész művet elektromos hőlégfúvó segítségével keltik életre. Extrém esetekben is kiváló segítséget nyújthat, úgy mint a restaurálásoknál a régi festékek eltávolítása. A festék felhólyagosodásával sokkal könnyebben alkalmazhatók a különböző oldó- és tisztítószerek, ami szebb és gyorsabb eredményhez vezet.

Maradva a kreatív vonalnál az egyik széleskörben terjedő divat a matricázás. Legyen a felület fal, ablak, autó, hőlégfúvóval felvihetjük a felületre a hosszabb élettartamért. A megunt matricák ugyanilyen játszi könnyedséggel eltávolíthatók, csak fel kell lazítani a ragasztót.

Makettezés és ehhez hasonló hobbik esetén a festék és ragasztó száradási ideje sokszorosára növelheti az elkészítés időtartamát. Hőpisztollyal könnyedén rásegíthetünk erre a folyamatra, amivel nem csak időt spórolunk, de a ragasztó hő hatására történő kötésének hála sokkal masszívabb ragasztási erőt érhetünk el.

Belegondolva nem csak a zsugorcsöveket lehet hővel kezelni, hanem szinte bármilyen műanyagot. Egyes fóliáknál esetleg csatlakozóknál szép eredmény érhető el, ha csomagolni vagy burkolni szeretnénk velük. Hosszabb útra indulva a nejlonzacskóba csomagolt élelmiszert frissen tarthatjuk, ha a levegő kiszorításával lehegesztjük a zacskó száját.

Kertipartik során bevett szokássá vált gyújtófolyadékkal tüzet gyújtani, amit ha nem hagyunk eléggé elégni, a grillezni kívánt étel átveheti a cseppet sem kellemes vegyszerízt. Hőlégfúvóval azonban elég pár percet előkezelni a fát vagy faszenet és már ég is a tűz!

Hűtők és fagyasztók leolvasztására kicsit drasztikus megoldásnak tűnhet, azonban nem kell egyből több száz fokra állítani az eszközt. Műanyag bevonatoknál mellőzzük a dolgot, azonban alapesetben nagyon gyors és hasznos segítséget nyújthat, hiszen kicsi, praktikus és kézbe illő.

A hővel való sterilizálásnak már ősrégi hagyománya van, ami a mai napig gond nélkül, de kis odafigyeléssel bevethető. Persze fontos, hogy olyan felületet fertőtlenítsünk, amit egyáltalán nem károsít a körülbelül 100°C-os hőmérséklet (festetlen fémfelületek), ez ugyanis elegendő a legtöbb kórokozó elpusztításához.

 

gázos hőlégfúvó nagy teljesítménnyel


Működési alapelvek, tulajdonságok

 

Előfordulhat, hogy az elektromos hőlégfúvó első használatakor füst száll fel az eszközből, ez a gyártás során alkalmazott olaj eltávozásának tudható be. Egyik legfontosabb állítható mód a fújás hőmérséklete, ami egy hajszárító által generált nagyjából 50°C-tól kezdődően akár 600°C-ig választható. Ezen felül beállíthatjuk a fújás erejét is, ami 200°C és 500°C közötti tartományban mozog. Mivel a hőlégfúvók számtalan felhasználási móddal rendelkeznek, ennek megfelelően rengeteg fejet lehet hozzájuk kapni, hogy a munkánknak legmegfelelőbben alkalmazhassuk. Értelemszerűen a szűkített fejek az apróbb felületek megmunkálásához optimálisak, míg a széles fejek a minél nagyobb felületkezelést biztosítják. Az egyszerűbb szerszámgépeket kettő- vagy háromlépéses állítással látták el, ezzel szemben a komolyabb és profibb hőlégfúvók elég sok állítási lehetőséggel rendelkeznek (analóg vagy digitális). Felvett teljesítményük körülbelül 1000 és 2000 W között változik. A hőlégfúvó pisztoly kialakításának köszönhetően stabilan fel lehet állítani egyenes felületen, így szabadon dolgozhatunk felette a különböző munkadarabokkal. Mint minden esetben, de itt különösen lényeges a megfelelő munkavédelmi kesztyű használata, valamint jól szellőző helyiségben vagy a szabadban dolgozzunk vele!

 

Nagy teljesítményű ipari hőlégfúvó

 

Ipari hőlégfúvó esetén már egy nagyobb berendezésről beszélünk, amelyet helyiségek fűtésére vagy szárítására használnak általában üzemek és építkezések esetében. Az elektromos nagygépek egyik legnagyobb előnye, hogy nem fogyasztanak oxigént, ennek köszönhetően beltéri használatra is nyugodtan alkalmazhatók. Másrészt viszont a nem elektromos társaikhoz képest nem kerülnek olyan sokba, illetve szárítási feladatokra is ez a fajta a legalkalmasabb. Ezzel szemben azonban néhány hátránnyal is számolnunk kell, ugyanis csak kisebb helyiségeket tudunk felfűteni a segítségükkel. Működésükből adódóan nagyon nagy sebességgel áramoltatják a körülbelül 35-40°C-os levegőt, így nagy mértékben felkavarhatják a port.

Egy gázos hőlégfúvó az elektromos társaival szemben viszont sokkal nagyobb fűtőteljesítményre képes, szinte azonnal nagy mennyiségű levegővel melegíti fel a helyiséget. Kompakt méretének köszönhetően igen gazdaságosan üzemeltethetők, azonban a bennük zajló égési folyamatok eredményeképp elégetik a környezetükben jelenlévő oxigént. Ebből kifolyólag nyitott térben használhatók, beltérben ügyelni kell rá, hogy a terem jól szellőztetett legyen. egy PB gázos hőlégfúvó esetén figyelni kell rá, hogy ha 15 kW fölötti a melegítő berendezés, érdemes ikresítőt használni egy palackos alkalmazásnál. Erre azért van szükség, mert az egy palack dermedésre hajlamos lehet, a csap és a reduktor pedig megfagyhat, ami fokozottan balesetveszélyes.

 

elektromos hőlégfúvó sokoldalú felhasználásra

 

Egy ilyen ipari hőlégfúvó (akár elektromos, akár gázos hőlégfúvó) igazán nagy segítség lehet, főként ha vészhelyzet adódik, például leáll a beépített fűtés áramszünet esetén. Nyaralókban, istállókban, ahol nincs állandó fűtés, télen kiváló megoldást nyújthatnak ezek a berendezések. A hőlégfúvó árak nagyon sok tényezőtől függnek, például a felhasználás céljától (barkácseszköz vagy komoly szerszám), a fajtától (kis kézi gép vagy nagy fűtőberendezés), a márkától vagy akár a kiszereléstől (csak az eszközt szeretnénk vagy kiszerelésben vásárolnánk) is.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény