Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Hosszabbító kábeldobok

Legyen szó akár ház körüli barkácsolásról a műhelyben vagy a kertben, illetve építkezésekről vagy gyári munkáról, az elektromos eszközök működtetéséhez nélkülözhetetlen valamilyen hosszabbító kábel. Léteznek hosszabb és rövidebb kiszerelésű változatai is, attól függően milyen helyzetben és mihez lenne rá szükségünk.

 

kábeldob ipari felhasználásra is

 

Hosszabbító dob használata az iparban


A komolyabb építőipari és gyártósori munkálatokhoz a legoptimálisabb az ipari hosszabbító, amely mind teljesítményében, mind teherbírásában, de legfőképpen hosszának köszönhetően felel meg az elvárásoknak. A hosszabbító kábel 50m kiszerelése a legnépszerűbb a gyártósorokon használt gépek üzemeltetéséhez. A széleskörű választék a felhasználói igények alapján lett kialakítva, hiszen az igénybevétel munkaterületenként igen eltérő lehet.

Az építőipar fejlődésével előnybe került azon szerszámgépek fejlesztése és fejlődése, amelyek akkumulátorról működnek az egyszerűbb és mobilisabb kezelhetőség érdekében. Azonban nem minden esetben és nem minden eszköznél kivitelezhető (vagy nem célszerű) ez a fajta megoldás. És hát miért is nem? Javarészt azért, mert ezek a nagyüzemi berendezések hatalmas teljesítménnyel bírnak, amelyet ki kell szolgálni árammal. Másrészt ezek a szerszámgépek napi több órát, sőt van, hogy egész álló nap működés alá vannak helyezve, ezért szükséges az ipari hosszabbító és a hozzá tartozó kábeldob teherbírásának is alkalmazkodnia kell ehhez.

 

Gyártósoron történő alkalmazás


Hasonló tulajdonságokkal bír a gyárakban a gyártósorokon alkalmazott minden hosszabbító és hosszabbító dob, ugyanis nagy fizikai igénybevételt kell karbantartás nélkül kibírniuk. Minőségi kialakításuknak köszönhetően igen tartósak, gyártási tesztelésük során rengetegszer csévélik fel és le őket, annak érdekében, hogy meggyőződjenek teherbírásukról. Ergonomikus felületüknek és könnyen szervizelhető tulajdonságainak köszönhetően kulcsfontosságú szerepet töltenek be a termelés zavartalan menetének működésében. Az általunk forgalmazott összes hosszabbító dob és ipari hosszabbító alapos teszteléseken mennek keresztül, hiszen az első számú kritérium a biztonság.

Biztonságosság szempontjából fontos kiemelni a járműtechnikai műhelyeket, illetve a robbanásveszélyes területeken való munkálatokat. Itt nem csak vagyon- és munkavédelmi okokból lényeges a jó minőségű kábeldob és hozzá tartozó ipari hosszabbító használata, hanem legfőképpen balesetvédelmi szempontból. Ebben az esetben esszenciális úgy biztosítani az áramellátást, hogy az legkevésbé zavarja a mellette dolgozót, valamint minél kevesebbet kelljen a kábelkezeléssel foglalkoznia. Továbbá azokon a munkaterületeken, ahol nagy kockázata van a tűz- és robbanásveszélynek lehetünk kitéve, ott kötelező egyenpotenciálra hozni a hosszabbító kábel 50m vagy annál rövidebb változatát.

 

biztonságos ipari hosszabbító kábel 50m

 

Ipari hosszabbító kültéri alkalmazásra


Az építőiparban igen gyakori a hosszabbító kábel 50m változatának használata, ugyanis folyamatosan változó magasságban és távolságban szükségeltetik áram. Azonban ne feledjük, hogy ez igen nagy százalékban a szabad ég alatt történik és az időjárás gyakran nem kedvez az építési folyamatoknak. Ezek a környezeti hatások, mint az erős napsugárzás, vagy az eső által érkező víz negatívan befolyásolhatják a hosszabbító élettartamát. Ezen felül további fizikai behatásokkal is számolni kell, úgy mint a folyamatos anyagmozgatás, vagy akár az időnkénti fel- és letekerés. Ezekhez a problémákhoz alkalmazkodva és kiküszöbölve azokat kezdték el alkalmazni a csúszógyűrűket, hiszen így kivitelezhető a hosszútávú működés, plusz jelentősen megnöveli a hosszabbító kábel 50m élettartamát. Minden építőiparhoz alkalmazható kábeldob megfelel a speciális követelményeknek, amelyhez a szükséges igazoló tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Hol találkozhatunk még olyan szükségletekkel, ahol elengedhetetlen a kültéri ipari hosszabbító? Gondoljunk csak a szabadtéri koncertekre és rendezvényekre, ahol alapvető elvárás a megfelelő hangosítás. Ennek érdekében elengedhetetlen az egyenletes és folyamatos áram biztosítása olyan mértékben, hogy elkerülhetőek legyenek a technikai bakik. Időspórolás szempontjából fontos a könnyen kezelhető kábeldob alkalmazása, hiszen van, amikor minden pillanat számít. Segítségével gyorsan feltekerhető akár a hosszabbító kábel 50m hosszú kiszerelése is, használata egyszerű. A széleskörű kábelválasztéknak köszönhetően megtalálhatjuk az alkalomhoz szükséges legoptimálisabb nagyságút. Az ergonomikusan kidolgozott hosszabbító dob stabil lábakon áll, üzembiztos rögzítésre alkalmas. Minden kábeldob négy darab földelt aljzattal rendelkezik, valamint termikus védelemmel vannak ellátva. Fontos munka- és balesetvédelmi intézkedés, hogy nagy teljesítményű eszköz vagy berendezés használata esetén teljes mértékben le kell tekerni a hosszabbító kábelt. Ez egyrészt azért lényeges, mert a feltekert állapotban lévő kábel sokkal nagyobb ellenállással bír. Másrészt a felhalmozott vezeték könnyedén túlmelegszik, ami tűzveszély kialakulását eredményezheti.

 

Hosszabbító dob a modern technikában


Manapság egyre divatosabbak és elterjedtebbek az elektromos autók. Alapvetően kiváló elgondolás, hogy váltsuk fel a fosszilis üzemanyagot használó kocsikat megújuló energiával generálható elektromos árammal működőkre. Azonban az elektromos autók számához képest egyelőre még nagyon kevés töltőállomást helyeztek ki, amely megnehezíti a feltöltést. Szerencsére ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető egy hosszabbító kábel 50m segítségével, ami technikai és kényelmi szempontból sem utolsó megoldás. A fali töltőhöz a kábeldob egyszerűen csatlakoztatható, akár nedves időjárás okozta koszos és sáros töltőkábelt is gond nélkül feltekerhetjük és kezelhetjük. Egyszerre több jármű töltése is megoldott, a hosszabbító dob megfelelő elhelyezésével a járműveket meg sem kell mozdítani.

 

hosszabbító dob gyors, egyszerű használat

 

Hosszabbító kábel kezelése egyszerűen


Egyszerű kérdésnek tűnik, mégis jobb előre tisztázni a könnyebb kezelhetőség érdekében: hogyan fejtsük le a kábelt a dobról? Ha felülről kezdjük el húzni a vezetéket, a húzóerő következtében nagyobb erőkar hatására leugorhat a tartódobról, amit felettébb hálátlan feladat visszatekerni, pláne ha 50 méteres hosszabbító kábelről van szó. Míg alulról húzva a súlypont lejjebb helyeződik, könnyebben gördül és biztosan nem fordul majd le a kábeldobról.

Nagy teljesítményű gépek használata esetén a már említett módon tekerjük le az összes kábelt, hogy megelőzzük a túlzott felmelegedést. Rosszul szellőző, nem kellően hűtött terekben az egymásra tekert menetek hamar felforrósodnak az induktív ellenállás következtében. Ez nem csak a tűzveszély miatt fontos, hanem mert egyszerűen veszteségez generál a működtetése, amelyet részveszteségnek hívunk.

A folyamatos áramellátás biztosítása érdekében figyeljünk oda az értékekre, mihez milyen áramerősségű hosszabbító kábelt alkalmazhatunk annak érdekében, hogy megszakítás nélkül mehessen a termelés. Sok esetben, például gyártósorokon egyes nagyüzemi gépeket folyamatosan működtetnek, hiszen az egymást váltó műszakok dolgozói állandó jelleggel használják. Ezeket legtöbbször csak nagy leállások alkalmával áramtalanítják, így a megfelelő és biztonságos működtetés érdekében csak jó minőségű kábeldobra és hosszabbító kábelre ruházzunk be.

Az építkezéseken szintén nagy szükség van az áramelérés hosszabbítóval való kivitelezésére, ráadásul felettébb mód nagy terhelésnek vannak kitéve ezek a használati eszközök. Folyamatos fel- és letárcsázás, emelés, csatlakozó kihúzás és bedugás napi szinten. A használt kábeleknek és kábeldoboknak felettébb strapabírónak és könnyen karbantarthatónak kell lenniük. Ebből kifolyólag webáruházunk csak minőségi és tartós hosszabbító dobokat és kábeleket forgalmaz, hogy a termékek viszonylagos élettartama ne okozzon problémát a későbbiekben.

 

kábeldob akár 50m hosszú kábellel

 

Az ismeretlen eredetű hosszabbítók veszélyei


A Magyar Szabványügyi Testület 2012-ben új szabványt adott ki a csatlakozódugók és csatlakozó aljzatok használatáról. Ennek értelmében a legfontosabb előírás a hosszabbító névleges erőssége és az alkalmazott vezetékek keresztmetszetének összerendelése volt. Ezt követően számos üzletben és weboldalon jelentek meg olyan 10 A névleges áramúként jelzett hosszabbító kábelek, amelyek 5 méternél hosszabbak és 1 mm2 keresztmetszetű vezetékkel szereltek. Ezzel szemben a konkrét hosszabbítók csomagolásán még az eredeti adatok szerepeltek, amelyek nem egyeztek meg a leírással, így félrevezetőnek tekinthetők. Ennek oka egyrészt az egységes szabályrendszer félreértelmezése, másrészt annak figyelembe nem vétele. A fent említett hosszabbító a legtöbb alapvető munka-, vagyon- és balesetvédelmi szempontból sem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Ebből is látszik, hogy mennyire nem éri meg az olcsó, ismeretlen eredetű hosszabbító kábeleket megvásárolni, pláne ha komolyabb és hosszabb munkát tervezünk. Mindig szakmailag hozzáértő, biztos webshopból vásároljunk olyan termékeket, amelyek rendelkeznek a szükséges igazoló tanúsítványokkal.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény