Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Inverteres hegesztő

ÚJDONSÁG! A MATEWELD Hungary képviseletében új termékekkel bővült a kínálatunk, melyek minőségét és erejét többek közt a legmodernebb gyártástechnológia garantálja. Vásárlóink véleménye eddig maximálisan pozitív, kíváncsiak vagyunk az Önére is! 

 

Inverteres hegesztés során az áramforrás reakcióidejéről beszélhetünk, amelyet más néven frekvenciaváltósnak is nevezhetünk, hiszen maga az inverter egy félvezető elemekből létrehozott frekvenciaváltó. Lényegében arról van szó, hogy az inverter képes rugalmasan megváltoztatni a dinamikus tulajdonságát, ezáltal úgynevezett szabályozott áramforrás jön létre. A beépített hálózati egyenirányító modul a háromfázisú váltakozó áramot egyenirányúvá alakítja, amelynek köszönhetően a hálózati áramnál magasabb frekvenciájú váltakozó árammal dolgozhatunk. Az inverteres hegesztés során szükséges egyenfeszültséget az áramforrást kiegészítő simító fojtó és egyenirányító híd segítségével kapjuk. Annak ellenére, hogy a rendszer többszörös energiaátalakításon megy keresztül, az inverteres hegesztőgép hatásfoka még így is jobb, mint a hagyományos áramforrások esetében. Lényeges dolog, hogy inverteres hegesztő használata segítségével nagy hővezetésű anyagok esetében akár impulzushegesztés is végezhető, valamint az ára sem szökik az egekbe. A gép az impulzus alatt váltogatja az alacsony és magas áramerősséget (csúcs- és völgyáram), melynek célja, hogy a vékony lemezek is könnyen és gyorsan hegeszthetőek legyenek, anélkül hogy átégetnénk vele a munkaanyagot.

 

Inverteres hegesztőgép típusok

 

MMA inverteres hegesztőgép

Több gép is létezik, melynek fajtáit a következőkben fogjuk ismertetni. A legidősebb hegesztési módszer, amely még az 1800-as évek végén jelent meg az MMA (Manual Metal Arc) , melynek lényege, hogy bevonatos pálcával történik a hegesztés. Ezekkel a körülbelül 30 cm hosszú bevonattal ellátott pálcák megolvasztásával köthetjük össze a két alapanyagot. Az MMA inverteres hegesztőgép gyártási technológiája által lehetővé teszi, hogy kényelmesen szállíthassuk a szükséges helyre vagy építkezésekre, hiszen kicsi, kompakt és mobilis, szükség esetén akár vállra is akasztható. Inverter hegesztés folyamatát megelőzően érdemes megfontolni a polaritás módját is, amely lehet egyenes, azaz az elektróda lesz a negatív, míg a földi terminál lesz a pozitív, így az áram egyenesen a munkadarabhoz jut, felmelegítve azt. Ezt a módszert főként termelésnél használják nagy sebességű hegesztésnél. A másik, leggyakoribb polaritási kapcsolat az úgynevezett érintkezéses, melynél fordítva kötjük be, tehát az elektróda lesz a pluszos és az alapanyag a negatív, melynek eredménye, hogy a pálca fog megolvadni. Inverteres hegesztés során a hegesztőív meggyújtását követően már csak a megfelelő távolságot kell megtartanunk az elektróda és a munkadarab között, hiszen ha túl messzire távolítjuk őket, a hegesztőív kialudhat. Ezzel szemben, ha túl közel érintjük a két felet, úgy az elektróda hozzáragadhat a fém alaphoz, bár ezekre hamar ráérez az ember keze.

 

mma inverteres hegesztőinverter hegesztő mma típusúmma típusú inverteres hegesztő használata

 

Egyik nagy előnye, hogy ez a fajta inverteres hegesztő ár igen alacsony, a gép egyszerűen beszerezhető és kezelése is egyszerű. Ez a fajta gép teljes mértékben alkalmas házkörüli feladatok végzéséhez, lakatos munkákhoz, autók- és kisteherautók karosszéria javításokhoz vagy akár épületgépészethez, hiszen igazi mindenes, univerzális. Szinte alig érzékeny az alapanyag tisztaságára, hegeszthető vele akár alumínium vagy réz, de akár extra kemény és rozsdamentes acéllemez is. Továbbá az sem utolsó tulajdonság az esetében, hogy védőgáz nélkül működik, így akár a szabad térben is használható, illetve bármilyen légnyomás, páratartalom és hőmérséklet mellett is működőképes. A hegesztőanyag olcsón és könnyedén beszerezhető, illetve a nehezebben elérhető és hozzáférhető részeken is egyszerűen lehet hegeszteni MMA hegesztőgép által. Előnyei mellett szerencsére kevés hátránya van, ezek közül kiemelendő az alacsony leolvadási teljesítménye, az hogy a fogyó elektróda pálcák megmaradó végei miatt egy kevés selejt képződik, valamint hogy igazán vékony alapanyag lemezek nehezen hegeszthetők. Széles körben elterjedt inverter hegesztés módszer, amely mára meghódította az ipart és a vasútépítést is. Az igazán jó minőségű gépekkel szinte bármi hegeszthető, a váltóáramú gépek képesek feltörni az alumínium oxidálódott felületi rétegét is, így ez már nem jelent akadályt.

 

TIG, AWI inverteres hegesztő

Másik gép fajta a TIG (Tungsten Inert Gas nemzetközi elnevezéssel) vagy más néven AWI (Argon védőgázas Wolframelektródás Ívhegesztés) szintén nagyon népszerű módja az ipari hegesztésnek, amely akár otthoni alkalmazásra, kézi hegesztésre is kiválóan alkalmas. Az alkalmazásával új generáció nyílt meg a mikroprocesszoroknak köszönhetően, hiszen változatos programozási szolgáltatás vált elérhetővé a vezérlésben, s mindezek eredményeképp rendkívül precíz teljesítményt nyújtanak. Teljes nevén wolframelektródás inverteres hegesztés vagy pedig védőgázas ívhegesztésnek nevezzük, elnevezéséből adódóan a wolframelektróda adja a szerkezet lelkét. Ez az elektróda egyenáramú gép használata során a negatív pólust képviseli, amely elég nagy olvadási hőmérséklettel rendelkezik, ezért az ív hőmérsékletén nem kell leolvadástól tartanunk. Viszont alkalmazásánál fontos figyelembe venni a wolframelektróda csúcsi végének alakját, ugyanis ez befolyásolni képes a hegesztőív stabilitását. Nem megfelelően választott méretű elektróda átmérő esetén a wolfram szál vége legömbölyödik, a kiáramló elektronok szétszóródva mélyítik ki a munkadarabot. A wolframelektróda vége akkor is sérülhet, ha hozzáérintjük az alapanyaghoz, vagy nem megfelelően kezeljük, ezért az eredeti állapot elérése érdekében ajánlatos alkalmanként köszörűvel kihegyezni. A védőgáz célja, hogy kiszorítsa az oxigént és nitrogént az ívhegesztés során, illetve befolyásolja a felhevített anyag viszkozitását. A beépített forró indításnak (HOT START) köszönhetően a beállított hegesztőáramnál magasabb áramerősséggel indul a gép, annak érdekében, hogy az ívgyújtás minél könnyebben megvalósulhasson, valamint ezáltal csökken a fröcskölés is. Az egyedi légcsatorna-kialakítás segít megnövelni a hőelvezetést és csökkenteni a porelnyelést, meghosszabbítva ezzel a hegesztőgép élettartamát és megnövelve megbízhatóságát. A folyamat maga hasonló ugyan a lánghegesztéshez, viszont ez a módszer kicsivel gyakorlottabb kezeket igényel, de könnyedén megtanulható és a gép költsége igazán megéri az utolsó garasig.

 

TIG inverteres hegesztőgépek használata során választhatunk a kétütemű- és négyütemű vezérlés között, amelyek a szükséges védőgáz, hegesztőáram és ívgyújtás összehangolásáért felelősek, ennek köszönhetően kitűnően alkalmazható hosszú hegesztésekhez is. Az ívgyújtás a pisztolyból kiáramló védőgáz, jelen esetben argon (vagy az USA-ban például héliumot használnak) segítségével történik, ami a wolframelektróda és a munkaanyag között jön létre. A keletkező gázburok annyira bizonyul hatásosnak, amilyen sűrű a gázelegyünk, illetve milyen sebességgel hegesztünk. A védőgáz miatt a TIG inverteres gép ár kicsivel drágább, viszont olyan kiváló minőségű és szép varratok készíthetők vele, amelyek utólagos munkát és csiszolást egyáltalán nem igényelnek. Inverteres hegesztés során dolgozhatunk hozaganyaggal, amely minden esetben kompatibilis kell, hogy legyen a munkaanyaggal (acél, alumínium, stb.), illetve az inverteres gép használható hozaganyag nélkül is. A művelet során salakanyag nem képződik, ezért a keletkezett varrat nem igényel tisztítást. Éppen emiatt a kiváló minőségű végtermék miatt széles körben alkalmazott inverteres hegesztő, többek között a vegy- és nukleáris iparban, valamint repülőgépek építése során. Itt továbbá fontos azt is megjegyezni, hogy nem csak tiszta wolframelektródák léteznek, hanem oxid változatok is, amelyeket színkódolás segítségével különböztetünk meg. Erre azért van szükség, mert a különböző anyagú elektródák különböző anyagú fémekkel kompatibilisek, és kínálják a legszebb varratokat. Így például  a gép alkalmazásánál használt wolfram cérium-oxid elektródák univerzálisan használhatók (jelölésük szürke) bármely fémen, míg a tiszta wolfram (kék vagy zöld) szál inkább az alumíniumhoz, könnyűfémekhez és ötvözetekhez a legmegfelelőbbek. Másik ilyen elektród a wolfram thorium-oxid, színe a piros és az acélötvözetekkel, rozsdamentes acéllal és rézzel kompatibilis, valamint létezik még cirkónium-oxidos wolfram elektróda is, melyet alumínium és magnézium ötvözetekhez alkalmaznak inverteres hegesztő használata során, s jele fehér. Végül, de nem utolsó sorban a lantán-oxidos wolframmal zárjuk a sort, amely a legmagasabb olvadásponttal bír, a fekete jelölést kapta, illetve alkalmas egyen- és váltakozó áramú hegesztésre is egyaránt.

 

inverteres hegesztés tig típusú hegesztőgéppelTIG inverteres hegesztő használatainverteres hegesztő ár

 

TIG hegesztő használata folyamán létezik egy olyan magas frekvenciájú gyújtás, amely azt hivatott szolgálni, hogy a munkaanyag és az elektróda ne érintkezzenek egymással. Erre azért van szükség, hogy a wolfram elektróda ne sérüljön a hegesztőpisztoly végén, és még sok évig megkímélje azt. Azon gépeknél, amelyek emeléses ívgyújtással működnek alacsonyabb az ár, viszont lassabban is tudjuk csinálni vele a munkafolyamatot. Némely a hegesztő inverter el van látva úgynevezett pulzáló funkcióval is, melynek lényege, hogy segítségével jobb minőségű és szebb varrat készíthető el. Az inverteres hegesztés során létrejövő oldhatatlan kapcsolat (kohéziós kötés) háromféleképpen hozható létre, ami elviekben csak kettő: a sajtoló- és az ömlesztett hegesztés, a harmadik módszer pedig ezen kettő kombinációja. Pisztolyok közül is három félét különböztetünk meg hűtés szempontjából, amely lehet úgynevezett léghűtéses vagy vízhűtéses, míg léteznek hűtés nélküli inverter hegesztő pisztolyok is. Az alapvető és elvárható funkciókon túl előnyös, ha az általunk választott inverteres hegesztő használata során megfelelően szabályozható legyen széles áramerősség-tartományban, anélkül hogy meg kellene szakítanunk a munkát.

 

Webáruházunkban kapható hegesztőgépek digitális kijelzővel vannak ellátva annak érdekében, hogy az áramerősség pontos értéke mindig szem előtt legyen. Beépített ívkeménység szabályozójának köszönhetően a hegesztő érzékeli az elektróda és munkadarab közötti távolságot, majd ennek függvényében reagál a gép és állítja az áramerősséget. Erre azért van szükség, hogy az elektróda hegye le ne tapadjon, s ezáltal ne sérüljön vagy olvadjon meg, így növelve annak élettartamát. A reális inverteres hegesztő ár mellett fontos továbbá, hogy jó hatásfokot érjen el terheléskor, illetve a teljesítményfelvétele is alacsonyan maradjon két hegesztés között. Előnyös tulajdonságok közé tartozik még, ha az általunk választott inverter hegesztő kevés karbantartást igényel, ezzel együtt legyen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben (ütődés, por). Amennyiben konkurens weboldalon olcsóbban találja meg a megrendelni kívánt terméket, írja meg nekünk a konkurens szolgáltató elérhetőségét, és mi árgaranciát kínálunk Önnek.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény