Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Ipari gázok

Ipari gázok forgalmazásával is foglalkozunk, ezáltal a telephelyünkön lehetőség nyílik a gázpalackok cseréjére! Kínálatunkban számos kiszerelésű és fajtájú gáz található, úgy mint oxigén és széndioxid palack, acetilén töltet, illetve stargon és argon gázpalack is.

 

Védőgáz palackok az ipar számos területén

A hegesztéstechnikában hatalmas szükség van ipari gázokra, ami a folyamatok és alapanyagok fajtájától függően széles körben változik, de egy dolog összeköti őket – a megbízható forrás. Ezt alapfeltételnek tekintjünk, ugyanis a bizalom az egyik legfőbb kapocs ügyfeleinkkel, valamint elengedhetetlen a megszokott minőség biztosítása is. Éppen ezért legyen szó egyszerű szénsav palack vagy akár argon palack töltetekről, mindig a megszokott minőséget kínáljuk vevőink számára.

 

CO palack és egyéb ipari gázok

 

A fémiparban és a járműiparban egyaránt nagy hangsúly helyeződik a termelékenységre, amelyet egyértelműen befolyásol a hegesztés sebessége, illetve a szükséges utómunkák elvégzése is. Erre gyakorolnak kifejezetten nagy hatást a hegesztési védőgázok, ugyanis a feladat megfelelő kivitelezésére optimalizált gáz (pl. CO2 palack vagy argon palack) alkalmazásával növelhető a hegesztési sebesség. Ezen felül elérhetjük azt is, hogy kevesebb utómunkát kelljen végezni a varratokon, vagy minimalizálódjon a selejtek mennyisége és egységesen szép varratok készüljenek. Az iparban a védőgázas ívhegesztési eljárások során, mint a MIG-MAG vagy a TIG (AWI) hegesztések, már olyan standardizált védőgáz keverékekkel találkozhatunk, mint a STARGON vagy CORGON töltetek (a CO palack és az argon palack egységesítése). Ezek az általában kettő – de előfordul, hogy három vagy több – komponensű védőgázok széles skálája fellelhető az egyedi követelményekhez hangoltan.

Napjainkban hegesztéstechnikai folyamatokhoz leggyakrabban használt ipari gázok közé tartozik a széndioxid (CO2), az acetilén (C2H2) és az argon (Ar). Sok esetben jelentik a védőgázas hegesztés alapját, de más energianyerési folyamatoknál is megtalálhatók, mint például világításnál. Mind alapanyagként, mind segédanyagként használhatók, főként a gyártási minőség javítása érdekében előnyös alkalmazásuk. Ezek közül a széndioxid és az argon a természetben nagyobb mennyiségben is fellelhető, hiszen mi emberek is széndioxidot lélegzünk ki. A széndioxid palack és argon palack rengeteg felhasználási módja ismert, nagy ipari alkalmazásukból adódóan előállításuk gazdaságos, valamint kezelésük biztonságos. A védőgázak jelentősége, hogy a hegesztőpisztolyból kiáramoltatva burkot képez az ömledék és hegesztőhuzal körül, így a levegőből nem kerülhet be oxigén és nitrogén a közegbe, ezáltal elkerülhető az oxidálódás és a munkadarab beszennyeződése. Az argon és széndioxid palack védőgázai további funkciókat is ellátnak az effajta hegesztés során, mint például a hegfürdő viszkozitásának befolyásolása, hiszen például a CO palack által kiáramoltatott széndioxid forróbban tartja a varratot, így lassabban hűl ki a friss hegesztés, jobb minőségű eredményt produkálva. A CO palack védőgáza továbbá megakadályozza a salak lerakódását, így szebb varratok készíthetők minimális utómunkával. Ahhoz, hogy a CO palack védőgázas hegesztéshez a megfelelő mennyiségű gázt adagolhassuk, történhet tapasztalati képlet alapján, melynek módja, hogy a huzal átmérőjét megszorozzuk tízzel. A különböző palackok eltérő színkódokat kaptak, hogy még véletlenül se lehessen összetéveszteni őket, így a széndioxid palack vállának színe szürke, az acetilén palackváll gesztenyebarna, míg az argon palack vállszíne sötétzöld. A gázok kiszerelése és ár/érték aránya természetesen különböző, ahogyan az argon és a CO palack ár sem egyezik meg. A CO2 palack, az acetilén, valamint az argon palack tárolása és szállítása minden esetben zárt szeleppel és szelepvédővel kell, hogy történjen.

 

argon palack ár és más ipari gázok árai

 

SZÉNDIOXID

A széndioxid az egyik leghétköznapibb ipari gáz, hiszen jelen helyzetben is körülvesz bennünket, szervezetünkben is megtalálható, színtelen és szagtalan gáz. Ahogy mi kilélegezzük, a növények úgy veszik fel és alakítják vissza számunkra értékes oxigénné. A széndioxid palack az élelmiszeriparban is nagy népszerűségnek örvend, ugyanis szénsavas italok készítésénél is ezt a gázt vezetik bele az üdítőkbe, ebből a tulajdonságából adódóan jól oldódik vízben. Túlhűtése esetén a széndioxid szilárd alakot vesz fel, úgynevezett szárazjég képződik, amely kiválóan alkalmas felülettisztításra, hűtésre vagy hűtve szállításra különböző termékek esetén. Reakcióképességét tekintve a CO palack tartalma stabil gáz, ezért is alkalmas a CO2 palack védőgázas ívhegesztő gépekhez, mint védőgáz. Főként MAG hegesztés során alkalmazzák, hiszen az aktív védőgáz előállítása és a CO palack ár olcsó, a CO2 palack gáza használata során mély beolvadást biztosít. A széndioxid használata kissé zavart hegesztési ívet generál, ami fröcskölést idézhet elő hegesztéskor, ezért 180 Amper felett ajánlott a Kevert gáz: 82% Argon – 18% CO2. Előnye: Nem hűti az ívet, ezáltal villamos energiát spórol, nem szükséges akkora mennyiség belőle, mint a tiszta szén-dioxidból. Csökkenti a fröcskölést, ezáltal megszünteti az utómunkálatokat, használata szebb varratot eredményez. CO2 gázt lehet vele helyettesíteni védőgázas hegesztésnél. Munkavédelem szempontjából, jó ha tisztában vagyunk a széndioxid palack használatának veszélyeivel. A CO2 palack folyékony halmazállapotban tartalmazza a széndioxidot, ami kilogrammra leosztva körülbelül 540 liter gázt biztosít. Weboldalunkon különböző kiszerelésben kapható széndioxid palack, így igény szerint a megfelelő mennyiséget vásárolhatjuk meg kedvezményes CO palack ár alatt. Elmondható, hogy a CO palack ár érték arányban az egyik legnépszerűbb termék. A CO2 palack tartalma legalább 99,5%-os tisztaságú széndioxid, melyből a kapható legkisebb méret az 5 kilogrammos töltött CO palack. A CO palack ár töltet kilogrammonként változik, valamint minél nagyobb kiszerelésű a CO palack töltet, annál kedvezményesebb a CO palack ár is.

 

ARGON

Az argon egy nemesgáz, úgynevezett inert gáz, melyet úgy értelmezhetünk, hogy természetes körülmények között nem reakcióképes. Ezen tulajdonsága révén válik az argon kiváló semleges védőgázzá ívhegesztés alkalmazásánál a fémfeldolgozó iparban, valamint jó lehetőséget kínál a különböző plazmatechnológiák esetén is. AWI hegesztésnél tisztán tartja a munkadarabot, valamint plazmavágásnál egyenletes vágást biztosít. A wolframelektródát és hegfürdőt körülvevő argon mennyisége nagymértékben befolyásolja a hegesztés végeredményét, ezért érdemes az optimális gázbuborékot megtartani. Argon palack segítségével az ív könnyen gyújtható és stabil marad hegesztés során, valamint a védőgáz magas hőmérsékleten sem válik reakcióképessé. Az AWI hegesztéshez használt argon palack végeredményben keskeny varratot produkál, viszont ezzel szemben igen mély lesz. Előfordulhat, hogy a wolframelektródás hegesztés folyamán erős fröcskölést tapasztalunk, mint a CO2 palack használata esetén, melynek oka, hogy az argon buborék nem fedi be teljesen az elektróda végét és a hegfürdőt, ez esetben az argon palack jobban megnyitása orvosolhatja a problémát. Argon gázpalack főként a nemvas fémek hegesztéséhez használatos, mint az alumínium és ötvözetei. A hegesztési védőgázok alapgázának tekintjük, általában ehhez vegyítik a többi gázt, mint a széndioxid vagy a hélium.

 

argon gázpalack a webshopunkban

 

ACETILÉN

Az acetilén használata már az ipar fellendülésének korszakában nagy népszerűségre tett szert, azonban instabil szerkezetének következtében szállítási és tárolási problémákat vetett fel. Szétesése bekövetkezhet bármilyen hő vagy nyomásváltozás esetén, valamint az kalcium-karbid vízzel való érintkezése esetén képződik acetilén gáz. A kémiai reakció exotherm, ami nagy hőfelszabadulással jár, emellett levegővel keveredve robbanásveszélyes lehet. A legfőképpen hegesztéshez használatos acetilén kétféleképp kapható, egyrészt maga a palack tartalmazza a gázt, másrészt a palackból gázfejlesztés során kapunk acetilén gázt. A palackozott formát kilogrammban adják meg, amelyből anyagtisztaságtól függően körülbelül 300 liter acetilén gáz fejleszthető kilogrammonként. Ennek tudatában felelősséggel használjuk a gázpalackot, fokozott figyelemmel a gázszivárgásra, valamint az acetilén palack túlmelegedésére. Használatkor ne rakjuk közvetlenül a munkafelület mellé, a munka szüneteltetésével mindig zárjuk el a szelepet, valamint szikrát generáló eszközöket és munkafolyamatokat határozottan mellőzzük acetilén gáz használata esetén. A gázpalackot nyomásmérő vagy nyomáscsökkentő használata nélkül semmi esetre se nyissuk meg. Az acetilén palack tárolása mindig fénytől, hőtől és tűzveszélyes anyagoktól védett, hűvös helyen történjen, illetve tegyünk róla, hogy a palackhoz semmi ne ütődjön és el se dőljön.

Felhasználás szerinti felosztásuk

Számos szempontot használhatnánk az ipari gázok felosztására, most azonban fajtájuk szerinti felhasználásukat vesszük előtérbe. A lézerrel történő anyagmegmunkálás során a gázok csupán segédanyagok, a lézerforrás típusától függ, hogy éppen szénsav palack lesz-e a szükséges. Ezen belül a munkagázok védőgázkánt vagy vágógázként szolgálnak, míg a rezonátorgázok esetében a CO2 palack a rezonátor működtetéséhez szükséges. A rezonátorgázként funkcionáló CO palack tisztaságának megfelelően magasnak kell lennie az optimális működtetéshez, így a CO palack ár ennek tekintetében változó. Termikus vágások során rendkívül nagy tisztaságú oxigén gázt alkalmaznak a munkadarab lángvágásához, míg az inert vágás során nitrogén gázt használnak. Ahhoz azonban, hogy minél kevesebb utómunkával lehessen hegeszteni a vágott darabokat, nagy tisztaságú argon palack szükséges, ebből kifolyólag az argon palack ár is magasabb lesz. A MAG hegesztésekkel járó lézer-hibrid hegesztések folyamán speciális védőgázt alkalmaznak, ami argon palack és hélium, valamint a CO2 palack tartalmának keverékét vegyíti. Ebben az aktív komponens a széndioxid palack lesz a nagy leolvasztási teljesítmény elérése érdekében, melyhez a CO2 palack ár a kedvezőbb az argon palack ár viszonyához képest.

 

széndioxid palack és felhasználási lehetőségei

 

Hegesztési védőgázok kiválasztásánál a hegesztendő anyagot kell elsősorban figyelembe venni, de elmondható, hogy általánosan a széndioxid palack örvend nagy népszerűségnek. Az alapgáz sokszor argon, ehhez vegyítik a szénsav palack tartalmát. Többféle szereppel bírnak, például megvédik a felületet az oxidálódástól, vagy eltávolítják a plazmafelhőt. Meghatározzák kémiai tulajdonságaikból kifolyólag a hegfürdőben lejátszódó metallurgiai folyamatokat, ezzel jelentős hatást gyakorolva a varrat felületének alakjára. A hegesztési folyamat termikus vagy metallurgiai szempontból befolyásolható egyéb gáz hozzáadásával. CO palack vagy más védőgáz használata nélküli hegesztés esetén az ötvözetlen vagy gyengén ötvözött acélok sérülékenyebbek lesznek. Védőgáz atmoszféra kialakítása során a CO palack gázbevezetése réteges áramoltatással történik a forrasztás közvetlen helyénél. A nagyobb áramlási sebesség légköri levegőt kever be a turbulencia végett, ezért a CO palack használata során különböző fúvókákkal dolgozhatunk. Kisebb gázigényű folyamatoknál elegendő egy egyedi CO2 palack használata, mint a rezonátor gázok esetén, így a CO2 palack ár is alacsonyabb lesz. Nagyobb gázigény esetén, mint az ipari termelésnél, azonban fontos a megfelelő és megszakítás nélküli gázellátás, ehhez megfelelő rendszer kiépítése szükséges, több CO2 palack egymáshoz kapcsolása által. Ez esetben a CO palack ár kedvezményesebb a nagyobb mennyiség megrendelésének köszönhetően.

Webáruházunkban kiváló minőségű ipari gázok közül válogathat, az Ön számára legmegfelelőbb kiszerelésben, valamint különböző gázkeverék palackok tömegéből. Amennyiben másik webáruházban kedvezményesebb áron találja meg ugyanezeket a termékeket, árgaranciát biztosítunk számos gázpalack vétele során.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény