Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Kompresszorok

 Egy kompresszorban atmoszférikus levegőt sűrítünk mechanikus energia hozzáadásával magasabb nyomáspotenciálra. A bezárt levegőmolekulák a tér csökkenése által összenyomódnak, „összesűrítődnek“. Ma már kompresszornak hívják azokat a berendezéseket, melyek ugyanúgy működnek, mint a szivattyúk, csak amíg a szivattyúk összenyomhatatlan folyadékokkal dolgoznak (például vízzel, olajjal), addig a kompresszorok levegővel. Általában a szakirodalom is megkülönböztetést tesz kisebb nyomást előállító fúvókról és a tulajdonképpeni kompresszorokról aszerint, hogy visszahűtést igényelnek, vagy sem. A kompresszort legtöbbször akkor használjuk, ha sűrített levegőre van szükségünk: lehet ez azért, mert a gumimatracot akarod gyorsan felfújni vagy az ugrálóvárat, netán a felfújható gumicsónakot, de jól jöhet a kocsi kerekét felfújni (a benzinkutakon kompresszorral fújod) vagy akár ha festeni akarsz vele, de segíthet csavart behajtani, csiszolni, kerti öntözőrendszert „kifújni” sőt ipari körülmények között számtalan felhasználási módja van. A megfelelő kompresszor kiválasztásánál a ténylegesen szállított levegőmennyiség lesz a mérvadó, ami rendelkezésre áll a sűrítést követően. A használni kívánt munkagépekhez képest ennek a mennyiségnek nagyobbnak kell lennie, mint a megadott fogyasztások összege. Mindemellett a méret sem elhanyagolható, ugyanis nem megfelelő átgondolás esetén belefuthatsz abba a hibába, hogy túl kicsi vagy túl nagy gépet rendelsz. Apró barkácsfeladatok ellátására a ház körül elegendő egy körülbelül 3 lóerős berendezés is, ezek minden felmerül igényt képesek kielégíteni. Ezeket a dugattyús berendezések között találod meg, amelyek még tartály nélküliek. Ha ez nem elég és nagyobb modellre vágysz, több tartályméret között is érdemes vacillálni, hiszen ez a későbbiekben csak előnyt jelenthet. Persze a méret és a súly is mérvadó paraméterek, azonban a legnagyobb hangsúly minden esetben a technikai adatokon van. Ismerkedj meg a kompresszorok fajtáival annak érdekében, hogy olyat találj és végül azt válaszd, amelyik minden igényednek tökéletesen megfelel.

 

ipari kompresszor stabil levegőnyomáshoz


 KÉTFÉLE KOMPRESSZOR LÉTEZIK: A DUGATTYÚS, ÉS A CSAVARKOMPRESSZOR


  • Dugattyús kompresszorok:

A dugattyús kompresszor esetében a levegősűrítés dugattyú segítségével történik, használatával pedig nem csak gazdaságosabbá tehető a munkavégzés, de annak minősége is javítható. Segítségükkel sokféle munka elvégezhető, legyen szó az autókerekek felfújásától akár a szögbelövő pisztolyok működtetéséig. Körülbelül 1-3 lóerős villanymotor teljesítménnyel üzemel, főként otthoni körülmények közötti használatra javasolt. Ez a villanymotor hajtja azt a dugattyút, amely sűrítéssel fogja továbbítani a gázt a szívótérből. Ez a folyamat addig zajlik, amíg a csövön át áramoltatott levegő a megfelelő nyomást nem éri el. Minél több levegőt hajt ki a dugattyú, annál jobban növekszik a nyomás is, majd ezt követően, ha elérte a maximumot (vagyis a kívánt értéket), leáll a kompresszor. Ha az otthoni használatnál nagyobb teljesítmény válik szükségessé, akkor az ékszíjhajtású dugattyús kompresszor használata javasolt. A robbanómotoros változat esetében a pozitívum, hogy használatuk során nem jelent gondot, ha éppen nincsen áram a közelben. Otthoni használatra ezek a leggyakrabban használt berendezések, dugattyús kompresszor fajtáján belül is az egyfokozatú levegős kompresszorok állják meg leginkább a helyüket. Amennyiben az általa tárolt levegőt eszköz vagy szerszám tápellátásához szeretnéd használni (mondjuk pneumatikus szerszámhoz), úgy előfordulhat, hogy a berendezés újraindul annak érdekében, hogy elérje a megfelelő nyomásszintet. Pneumatikus szerszámok közé sorolható például az említett levegős szögbelövők, illetve a tűzőgépek és kapcsozók, a levegős csavarbehajtók, a levegős fúrógépek és vésők, a levegős festékszórók, valamint a levegős sarokcsiszolók és polírozók. Szinte mindegyik ilyen szerszám speciális követelményekkel rendelkezik a levegő térfogatát és nyomását illetően. A megfelelő működéshez meg kell felelnie a kompresszornak ezeknek a követelményeknek. A legmegfelelőbb kompresszor kiválasztásához vedd figyelembe az igényeket, hogy minél több szerszámot tudj működtetni, ehhez érdemes a legmagasabb levegőszükségletű eszközt figyelembe venni. Ha biztosra akarsz menni, adj hozzá a szívóteljesítményhez 50-et a biztonság kedvéért.

Azonban nem csak egyfokozatú gépek léteznek, viszont felhasználási területük nagyban eltér. A kétfokozatú dugattyús kompresszor értelemszerűen két dugattyúval rendelkezik és a kisebb teljesítményű barkács kompresszor társaival szemben ezeket már ipari használatra tervezték. A hengerek közül az első a levegő tömörítéséért felelős miközben egy hűtőberendezésen keresztül átáramoltatja azt. A második hengerhez így érkezik meg a sűrített levegő, amelyet aztán tovább tömörít, míg végül a munkatérbe juttatja. A hűtés azért lényeges, mert a hidegebb levegőt sokkal jobban össze lehet préselni, mint a meleget. Nemcsak hogy jól bírják a folyamatos használatot, de megfelelő működésükhöz szükséges a hosszabb üzemidőbe helyezésük. Ezek a berendezések lényegesen nagyobb teljesítménnyel bírnak, ezért legfőképpen ipari felhasználásra készített modellek, amelyek könnyedén megbirkóznak több eszköz tápellátásával is. Általában a gyártók csak a beszívott teljesítményt adják meg, amelyet a fordulatszám és a lökettérfogat szorzata ad meg egy egzakt értékként. Azonban a nyomáson mért légszállítási értéket több külső tényező is befolyásolhatja, úgy mint a levegő hőmérséklete és páratartalma, a nyomásszint vagy az eszköz jelenlegi állapota és kialakítása. Ez utóbbi probléma kiküszöbölhető a jó minőségű és strapabíró berendezések vásárlásával.

 

csavarkompresszor nagy teljesítmény eléréséhez

 

  • Csavarkompresszorok:

Ő egy kicsit bonyolultabb, erősebb is (5 lóerő feletti teljesítményű) a felépítésnél fontos szerepet kap a 2 csavarfelülettel rendelkező forgórész, de ilyen kompresszorra csak akkor van szükséged, ha komolyabb célra használod fel. A dugattyús kompresszor működési elvével szemben a csavarkompresszor különlegessége, hogy egymásra párhuzamos tengelyeken elhelyezkedő csigák forognak egymással ellentétes irányba. Ez a folyamat kényszeríti a levegőt egy irányba, így jön létre a gép belsejében a sűrített levegő. Alapvetően a rotációs kompresszorokhoz soroljuk ezen modellek csoportját, hiszen a felvett energia közel 90%-át képes átalakítani nyomás- és hőenergiává a főrotor. A mellékrotor is fontos feladatot lát el, hiszen a két oldal (szívó és nyomó) közötti munkatér tömítéséről gondoskodik. Olaj befecskendezésével a rendszerbe növelhetjük a tömítés és hőelvezetés minőségét, amellett hogy alapvetően a kenést szolgálja. Leginkább ipari felhasználásra ajánlott, mivel a csavarkompresszor kevés üzemeltetéssel hamar károsodhat. Miért is érdemes egy professzionális csavarkompresszor vásárlásába fektetni? Amennyiben ipari használatra szeretnénk nagy igénybevételre kifejlesztett csavarkompresszor vásárlásába fogni, sokszor visszatartó erőnek bizonyul a magasabb árkategória. Azonban hosszútávon sokkal kifizetődőbb befektetésnek bizonyulnak az ilyen gépek. Működésük szempontjából tehermentesítésük teljesen automatikus, valamint folyamatos hűtés alatt állnak. Ennek köszönhetően szünetmentesen üzemeltethető modellek, ami nem okoz problémát ezeknek a gépeknek a nagy teljesítmény ellenére sem. Működésükből adódóan képesek a folyamatos üzemeltetésre, azonban mint minden ipari kompresszor esetén, szükséges a megfelelő olajozottság. Figyelembe kell venni a beszívott levegő minőségét, ugyanis a berendezésnek el kell érnie a megfelelő üzemi hőmérsékletet. Amennyiben ez nem valósul meg, előfordulhat kondenzvíz kiválás a gép belsejében az olajkörben, ami a későbbiekben károsodáshoz vezethet.

 

Olajkenéses vagy száraz komresszor?


 A száraz kompresszor rövidebb élettartamú, de ettől még akár évtizedekig használhatod. Olajkenéses akkor kell, ha sokat, és nagyon gyakran használod. A száraz kompresszor viszonylag kevesebb karbantartást igényel és nem keveri bele az olajat a sűrített levegőbe. A kis teljesítményű előnye, hogy mozgatható, mert maga a kompresszor kicsi. Van, amelyiknek lesz kereke, van amelyiknek nem. Dugattyús gépek esetén az olajkenés általában szóró olajozással történik, valamint ventilátor gondoskodik a hűtésről. Általános tévhit, hogy az olajmentes berendezések tisztábbak, fontos tudni, hogy az általuk előállított és kibocsátott levegő sem tiszta. Éppen ezért a kiáramló levegő minőségét az határozza meg, hogy milyen utókezelést kap. A barkács célra alkalmazott olajmentes kompresszorokra jellemző a kenési rendszer elhagyása, így olcsóbban kivitelezhető eszközökké válnak, azonban ez az élettartambeli csökkenést idézi elő. Ezen modellek használatát javarészt olyan speciális felhasználási körülmények indokolhatják, mint a gázok utósűrítése, vagy akár az extrém üzemeltetési körülmények. Az olajmentes gépeket általában fogtechnikai laborokban és élelmiszergyártás során alkalmazzák, tehát legtöbbször nem ipari kompresszor méreteket öltenek. Nagy előnye, hogy a kiáramló sűrített levegő nyomokban sem tartalmaz olajat, hiszen legtöbbször grafit kenésűek, így a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek. A gépek belsejében is grafit kopóréteget alkalmaznak a hengerek belső fala és a dugattyú között.

 

dugattyús ipari kompresszor debrecen nagy kínálattal


Az elektromos és a benzines kompresszorok ismérvei


Az elektromos gépek a leggyakoribb modellek, hiszen sokkal kevesebb karbantartást igényelnek benzines társaiknál, mindemellett halkabb működésűek és bármilyen száraz munkaterületen használhatók, ahol elektromos áram rendelkezésre áll. Ezért a száraz kompresszor legfőképpen beltéri használatra alkalmas, hiszen ez a berendezés kiválóan működik 120V feszültségen, azonban egyes nagyteljesítményű modellek eltérhetnek ettől. Ezzel szemben a benzines levegőkompresszorok kifejezetten kültéri használatra ajánlottak, főleg olyan esetekben, ahol elektromos áram nem- vagy csak korlátozottan hozzáférhető. Általánosságban nagyobb lóerővel rendelkeznek száraz kompresszor társaiknál, ezért légszállítási teljesítményük is magasabb. Amennyiben üzemi mennyiségű áram áll rendelkezésre, úgy érdemesebb a három fázisú ipari kompresszor választása, ugyanis ezen modellek motorjai nagyobb indítónyomatékkal rendelkeznek, ezért rosszabb körülmények között is üzembiztosabbak. Azonban fontos megjegyezni, hogy jobb hatásfokkal bírnak a kétfokozatú változatok. Azok a gépek, amelyek utóhűtővel rendelkeznek külön jelöléssel vannak ellátva: a sűrítő típusszámát követő B jelzés utal erre. Azért is jobbak ezek a berendezések, mert javítják a sűrítés hatásfokát, valamint kímélik a túlmelegedéstől a visszacsapószelepet. Mindemellett növeli, illetve kedvezően befolyásolja a berendezés élettartamát az alacsonyabb fordulatszám. Továbbá nagy előnyük az is, hogy nem feltétlenül szükséges vízszintes talapzat a működésükhöz, így szinte bármilyen felületen használhatók.

Összességében nem jelenthetjük ki, hogy a dugattyús- vagy a csavarkompresszorok jobbak a másiknál, előny és hátrány mindkét típusnál akad. Érdemes azonban megismerni őket, hiszen nem csak szerkezeti felépítésben, de felhasználási lehetőségeikben is jelentősen eltérnek, így más és más célokra nyújthatnak megoldást. Egy azonban biztos, hogy kompresszor Debrecen területén szaküzletünkben, kiváló minőségben elérhető.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény