Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

MMA inverteres hegesztőgépek

 

Magyar Online Márkabolt

ÚJDONSÁG! A MATEWELD Hungary képviseletében új termékekkel bővült a kínálatunk, melyek minőségét és erejét többek közt a legmodernebb gyártástechnológia garantálja. Vásárlóink véleménye eddig maximálisan pozitív, kíváncsiak vagyunk az Önére is! Próbálja ki most kiterjesztett 60 napos pénzvisszafizetési garanciával, ráadásul most bevezető áron vásárolhatja meg! Új MATEWELD Hungary gépek az MMA és a CO MIG-MAG inverteres hegesztőgépek között!


Az inverteres hegesztő működési elve

A hegesztőinverter a dinamikus tulajdonságát rugalmasan változtatni képes, ún. szabályozott áramforrás. Az inverteres (frekvenciaváltós) áramforrás reakcióideje megfelel a legtöbb fontos hegesztési folyamat frekvenciájának és időtartamának. A háromfázisú váltakozó áramot egyenirányítja és kellően simítja a hálózati egyenirányító modul. Az inverter (félvezető elemekből felépített frekvenciaváltó) az egyenáramot a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú (több 10kHz) váltakozó árammá alakítja, amelyet a ferritmagos transzformátor alakít át a hegesztéshez megfelelő szintre. Az inverteres áramforrást az egyenirányító híd és a simító fojtó egészít ki, amely a hegesztéshez szükséges egyenfeszültséget adja. A rendszer hatásfoka a többszöri energiaátalakítás ellenére is jobb, mint a hagyományos áramforrásoké. Bizonyos típusok akár védőgázas AWI (TIG) hegesztésre is alkalmasak. Az inverteres hegesztőgépekkel impulzushegesztés is végezhető (nagy hővezetésű anyagoknál)

Az ömlesztő technikai eljárások közül ismert ívhegesztés is különböző csoportokra bontható, egyik fajtája a bevont elektródás kézi ívhegesztés, amelyet közismertebb néven MMA hegesztő gépekkel végeznek. Sokan azért választják, mert alacsony költségvetésből is ki lehet hozni, de mégsem megy a végeredmény minőségének rovására. Ezen felül elmondható, hogy szinte minden helyzetben alkalmazható hegesztési eljárás, ennek is köszönheti népszerűségét. A hegesztők az elektromos áram hőhatását felhasználva hozzák létre a hegesztőívet, ahol az elektróda lesz a pozitív oldal, míg a munkadarab lesz a negatív pólus. Inverteres hegesztőgép alkalmazásánál egyaránt használhatunk váltó- és egyenáramot is. Ehhez biztosítani kell a megfelelő áramellátást, legyen szó akár aggregátorról, vagy trafóról, ha hálózatról hegesztenénk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő védőfelszerelésről sem, szóval fejpajzs, védőkesztyű és hegesztőköpeny nélkül neki se kezdjünk a munkának, még akkor sem, ha csak egy egyszerű barkácsolásról van szó.

 

Inverteres hegesztő használata közben ne feledkezzünk meg a védőfelszerelés használatáról

 

Alkalmazása:

Az ipar minden területén alkalmazzák egyszerűsége, olcsósága miatt. Gyakorlatilag minden anyag hegesztéséhez létezik elektróda, nem igényel jelentős beruházást és könnyen megtanulható. Használható erősen ötvözött acélkhoz, szerkezeti acélokhoz, kötő és felrakó hegesztéshez. A műveletekhez különböző típusú (vastagságú, bevonatú) elektródák állnak rendelkezésre. A technológia hátránya a kis leolvadási teljesítmény és a hegesztő jelentős szerepe. Nem vasfémekhez nehezebben alkalmazható.

 

Előnye:

- Kis beruházási és fenntartási költsége van.
- Egyszerű üzembe helyezés.
- Nehezen hozzéférhető helyeken is lehet hegeszteni.
- Kevésbé érzékeny a munkadarab tisztaságára.

Hátránya:

- Nagyon vékony lemezek hegesztése nehéz.
- A fogyó elektróda végek miatt sok selejt képződik.
- Alacsony leolvadási teljesítmény
-  A hegesztő jelentős szerepe

 

 Tanácsok a hegesztőgép kiválasztásához

A hegesztőgép típusát alapvetően meghatározza az, hogy milyen hegesztési eljárással szeretnénk dolgozni. Kezdő, vagy profi gépre van-e szükségünk, rendszeresen használjuk-e, vagy csak alkalmanként? Otthoni barkácsoláshoz, kisebb maszek munkákra van szükség egy belépő szintű gépre, vagy egy komolyabb, ipari kategóriába tartozó berendezést is ki tudunk használni?
A legfontosabb, amit el kell tudni döntenünk a vásárlás előtt, hogy milyen célból vesszük a hegesztőgépet? A cél ugyanis meghatározza a hegesztőgép elvárt teljesítményét és típusát.
Az sem mellékes, hogy az adott célnak megfelelő hegesztőgépet tudjuk e majd élesben használni?
A többi csak ezután jöhet. A márka kérdése sem elvetendő, de fontosabb a minőség.
Természetesen mindenki olcsó, jó minőségű, megbízható hegesztőgépet szeretne. Lehetőleg minél több tartozékkal és garanciával.
Sajnos el kell keserítenem ezeket a vásárlókat, ugyanis ilyen hegesztőgép nem létezik!
Ezekre a kérdésekre kell elsősorban választ találnunk, mielőtt elkezdünk hegesztőgépet keresni.

 

Inverteres hegesztőgép kiválasztásakor mire figyeljünk?


Tippek és trükkök

Érdemes megfogadni néhány jótanácsot annak érdekében, hogy tartós és minőségi varratokat készítsünk akár otthoni körülmények között is. Elsőként, még mielőtt kezünkbe kerülne az inverteres hegesztőgép, tisztítsuk meg a hegeszteni kívánt munkadarab felületét. Ez ne csak annyiból álljon, hogy egy ronggyal áttöröljük a nagyját és kész is van, hanem a megfelelő módon szabaduljunk meg a felületi szennyeződésektől, festéktől, olajtól egyaránt. Rozsdás felületen ugyanis biztosan nem fog jól mutatni a varrat. Ívgyújtás szempontjából egyszerűbb dolgunk van, ha egyenáramot használunk, legtöbbször elegendő egy finom mozdulattal hozzáérinteni a hegesztőpálcát a felülethez. Ne tartsuk rajta túl sokáig, mert könnyen odaragadhat a munkadarabhoz. Ezzel szemben váltóáram mellett kicsivel nehezebb az ívgyújtás, ezért próbáljuk olyan mozdulattal, mintha csak gyufát gyújtanánk meg. Ezt követően érdemes odafigyelni a hegesztőpálca dőlésszögére is: vékonyabb elektródákat nagyobb, míg a vastagabbakat kisebb szögben ideális tartani, hogy az olvadt ömledék szabadon leolvadhasson. Az MMA hegesztő elektródája szempontjából a haladás sebessége sem mellékes abból a szempontból, hogy szép varratot kapjunk végeredményül.  Érdemes tartani a körülbelül 2 mm/ másodperc haladási sebességet, hiszen ha túl gyorsan mozgatjuk a hegesztőpálcát varratrepedéshez vezethet, ezzel szemben ha túl lassan, előrefolyhat a salak. Végezetül az ív kioltásánál is figyeljünk oda, hogy ne hagyjon nyomot a munkadarabunkon. Az ív folyamatos távolításával az egyszercsak megszakad, nyomot nem hagyva maga után. Ha más módszerhez folyamodunk és nem megfelelően oltjuk ki, salakfelhalmozódás vagy kráter alakulhat ki a varrat végén. Érdemes jó minőségű gépet választani, hogy hosszú évekig jó szolgálatot tegyen, tehát ne az inverteres hegesztő ár legyen az elsőszámú meghatározó faktor vásárlás előtt.

Bevonatok és feladataik

Először tisztázzuk, miért lényeges a bevonatos elektróda alkalmazása inverteres hegesztő használata során. CO hegesztők vagy MIG/MAG hegesztők esetében szinte elképzelhetetlen, hogy védőgáz nélkül hegesszünk, hiszen főként ez védi az ömledéket és a keletkezett varratot szilárdulást megelőzően. Ezt kívánja helyettesíteni a bevont elektróda MMA hegesztők esetén, hiszen a bevonat összetételéből adódóan leolvadáskor védőgázt képez az olvadék körül, megvédve az oxidálódástól. A folyamatosan fejlődő gázok továbbá védik a leolvadó cseppet és a folyékony fémfürdőt a levegőtől, illetve segíti a fémátvitelt. Ezen felül az elektróda bevonata elősegíti a(z újra)gyújtást, amelyre az alkáli földfémek alkalmasabbak, mert nagy hőmérsékleten könnyen ionizálódnak. A hegesztés során keletkező kiégést pótolja, növelve a fajlagos leolvadást.


Inveres hegesztő használatakor többféle bevonatra is szükségünk lesz


Inverter hegesztő használatával többféle bevonatra lesz szükségünk annak fényében, hogy milyen alapanyagon milyen végeredményt szeretnék elérni. Fajta szerint létezik savas bevonat, amellyel mély beolvadást kapunk, bázikus, amely a fokozott mechanikai követelményeket elégíti ki, cellulóz, amely csövek gyökhegesztéséhez használhatunk, végül, de nem utolsó sorban rutilos bevonat, amely a barkács hegesztők esetében ideális választás. Az inverteres hegesztő ár mellett vegyük számításba, hogy a fogyóelektródákat egy idő után pótolni kell majd. A minőség legyen a legfontosabb, ha választanunk kell, hiszen a biztonság mindennél fontosabb!

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény