Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Plazmavágó gépek

Az ötvenes években született meg az a termikus vágási technológia, amelyet ma plazmavágásnak nevezünk. Ezt a kifejezetten fémek vágására tervezett módszer olyan szűkített lángívet használ, melynek segítségével precíz élű munkadarabokat kapunk. Kétféle változatát különböztetjük meg egymástól: a plazmaíves és a plazmasugaras vágást. Az előbbi eljárás alkalmazásánál akkor alakul ki a vágóív, amikor a munkadarab (amely az anód tulajdonságait veszi fel) felé folyik az elektromos áram. A kialakult plazmasugár és villamos ív párosa hozza létre a megolvasztáshoz szükséges energiát. Az ionizálódott plazmagázok elektromosan vezetővé válnak, majd a keletkezett ív hatalmas sebességgel indul meg az alapanyagon át. A nagy sebességnek köszönhetően a vágási mélység is igen nagy lesz.

 

plazmavágó gép használata során nem történik kémiai reakció

 

A lángvágó mellett igen népszerű megoldásnak számít a plazmavágó gép használata, hiszen ennek alkalmazása során nem történik kémiai reakció. Ennek nagy előnye az, hogy a csupán fizikai reakción alapuló plazmavágó rengeteg anyagon biztonsággal használható, hiszen a megolvasztott fémet egyszerűen csak kifújja a vágási résből, nagy sebességű gáz segítségével. Ráadásul a plazmavágó ár tekintetében is jó választás.

 

Mitől függ, hogy milyen anyagú munkadarabon használhatjuk ezt a technikát?


Erre igen egyszerű a válasz: minden olyan anyag vágható plazmavágó gép segítségével, amely vezeti az elektromos áramot. Legyen szó egy vastagabb ötvözött acéllemezről, vagy egy egyszerű alumínium darabról, egyenes éleket és szép végeredményt kaphatunk. Amellett, hogy felettébb gazdaságosan működtethető berendezések, vágási teljesítményük is figyelemre méltó. Ez főleg abban nyilvánul meg, hogy amíg a lézervágók javarészt a vékony fémlemezek metszésére specializáltak, addig plazmavágó gép segítségével könnyűszerrel dolgozhatunk akár több centiméternyi vastagságú alapanyagon is. Továbbá nagy előnye, hogy egyszerre több lemez (lemezkötegek) is vágható a segítségével egyidejűleg, anélkül hogy a vágott élek a vágást követően összeolvadnának. A plazmasugaras vágás ezen felül alkalmas nem fém anyagok vágására is, mint a kvarc, az üveg vagy egyes esetekben a kerámia. 

A plazma koncentrálásával plazmaív jön létre, ami a lángvágóhoz hasonlóan darabolja a munkadarabot, melynek általános vastagsága 1-150 mm közé esik. A plazmavágóból nagy erővel kiáramló gáz eltávolítja a megolvasztott fémet a vágási résből, veszélyes kémiai reakciók létrejötte nélkül. Ennek köszönhető, hogy a végeredmény nem az alapanyag minőségétől függ, hanem magától a plazmavágótól. Az ipari kivitelezésű gépekkel azonban már nem csupán a darabolás a fő funkció, hanem sok esetben az alakra vágás a fő profil. Ezek az automatizált berendezések képesek tetszés szerinti alakzatok metszésére, akárcsak a lézervágók, viszont vastagabb alapanyagon is ugyanúgy alkalmazhatóak. Ezek is kedvezőek plazmavágó ár tekintetében. Manapság már rengeteg féle-fajta vágófej kapható hozzájuk, valamint hűtés tekintetében is éppúgy találkozhatunk egyszerű levegőhűtésessel, mint a bonyolult víz-gáz hűtéses darabokkal. Szép élű vágás elérése érdekében fontos, hogy jól beállított legyen az égőfej és a munkadarab közötti távolság, hiszen a rendszer felettébb érzékeny a változásra és az alapanyag minőségére. Költségcsökkentés szempontjából is előnyös az argon-hidrogén gázkeverékkel történő vágás, ugyanis ez egyszerű és könnyen kezelhető berendezéseket igényel. Továbbá a sorozatgyártásra befogott gépeket érdemes automatizálni, így sokkal gazdaságosabb a használata.

 

plazmavágó gép, egyenes élek és szép végeredmény a legjobb plazmavágó ár kiséretében

 

Válasszunk tudatosan


Amennyiben hosszútávra vásárolunk olyan berendezést, amelyet aztán több évig gondmentesen használni szeretnénk, fel kell tennünk magunkban a kérdést: mire használjuk majd legfőképpen? Barkácsoláshoz? Ipari munkához? És milyen plazmavágó ár lenne nekünk ideális? Azért fontos ezt előre letisztázni, mert ha jól választjuk meg leendő plazmavágó berendezésünket, az nem csak jó szolgálatot tesz majd, de sokkal gazdaságosabb is. A legoptimálisabb plazmavágó ár elérése is ennek függvénye lehet. A kisebb méretű, barkács célokra készült kisgépek teljesítménye alacsonyabb, mint ipari társaiké, ezáltal csak vékonyabb lemezek szétválasztására képesek. Ez a másfél centiméter körüli anyagvastagságú munkadarabokhoz azonban több, mint megfelelő. Ha a plazmavágó ár is fontos szempont, akkor itt kedvezőbb számokkal találkozhatunk. Méretüket és súlyukat tekintve könnyűek, egyes példányaik egy kézzel is egyszerűen használhatóak, amely fontos szempont, ha a mobilitást tekintjük elsődlegesnek. Szerencsére a méret egyáltalán nem befolyásoló tényezője a plazmavágó gép élettartamának. Nagyobb, ipari felhasználásra készült plazmavágók közül is érdemes a minőségi darabokat választani, hiszen a kopóalkatrészek folytonos cseréje magasabb végárat fog eredményezni, mint egy jobb, márkás gép lett volna eredeti áron. Egy minőségi plazmavágó ár szempontjából is a legjobb választás hosszabb távon gondolkodva.

 

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény