Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Plazmavágó, plazmavágó pisztolyok, alkatrészek

Plazmavágás Technológiája, elve, működése, alkalmazása

A jellegét tekintve a plazmavágás ömlesztő vágás.

Ez azt jelenti hogy az anyag a vágási résben teljes vastagságában megolvad, a keletkező ömledéket nagy sebességű és hőmérsékletű gázsugár fújja ki.

A plazmaív azt jelenti hogy a negatív elektróda és a pozitív pólusra csatolt alapanyag között az áramot a kiáramló ionizált gáz vezeti, ezt nevezzük plazmaívnek.

A vágandó résben a koncentrált plazma megolvasztja az alapanyagot (kb 20000 celsius fok) és a gázsugár kifújja azt. A plazmavágás esetén a lángvágástól eltérően nincsenek kémiai reakciók, a plazmavágás többféle alapanyag esetén is tökéletesen alkalmazható. Két fajta plazmavágási technológiát különböztetünk meg, belső és külsőíves technológiát. A külsőíves plazmavágás esetében az anód szerepét az alapanyag tölti be, hátránya hogy vágandó alapanyagként csak fémes alapanyagok jöhetnek szóba viszont a vágási sebessége és a vágható anyagvastagság lényegesen nagyobb.

A lángvágással összehasonlítva a vágási sebessége lényegesen nagyobb, viszont a vágási tartománya kisebb ezért nem minden esetben alkalmazható helyette.


Mit érdemes tudni a plazmáról?

Sokan ismerjük azt a három halmazállapotot, amelyet még általános iskolában megtanítottak: a szilárd, a gáz és a folyékony. Ezen felül megkülönböztetünk egy negyedik halmazállapot is, az úgynevezett plazmát, amely tulajdonképpen olyan ionizált gáz, amelyek atomjairól elektronok szakadnak le, így a keletkezett anyag ionok és elektronok keveréke lesz. Az ezalatt a folyamat alatt leszakadt elektronok ezt követően szabadon lesznek képesek mozogni a plazmában, melynek hatására a plazma elektromosan vezetőképessé válik és képes lesz kapcsolatba lépni bármilyen elektromágneses mezővel. A plazma csak nagyon magas hőmérsékleten képes csak kialakulni, tehát ehhez a folyamathoz legalább 10.000 celsius fok szükséges. A CNC plazmavágó működése is ezen az elven alapul, illetve az ehhez esszenciális hőmérsékletet a pisztoly-elektróda magas feszültségének köszönhetően éri el a plazmavágó. Ezzel a plazmavágó gép olyan magas hőmérsékletet gerjeszt, hogy a megolvasztott fém bizonyos százaléka a metszés során el is párolog, ezért nagyon fontos a védőfelszerelés (védőmaszk) használata, valamint a folyamatot kizárólag jól szellőző (esetleg légelszívóval rendelkező) helyiségben lehet végezni. Mindemellett számottevő megjegyezni azt, hogy az ideális vágási feltételekhez szükséges, hogy a levegő száraz legyen, a légnyomás optimális maradjon, illetve új fogyóeszközöket használjunk. Továbbá nem utolsó szempont az alkalmazni kívánt vágási sebesség, a kiemelkedés magassága, valamint a fúvóka nyílásmérete sem.


plazmavágó gép gyors és hatékony vágási munkákhoz


Plazma – a negyedik halmazállapot

Ez a vágási módszer legfőképpen a nehéziparban használatos, ahol is plazmavágó alkalmazásával hajtanak végre termikus vágást. Ennek a technológiának köszönhetően a plazmavágó gép tökéletesen alkalmas nem csak az öntöttvas alapanyag metszésére, de könnyedén használható rézen, alumíniumon, titánon, nikkelen és nikkelötvözeteken, acélon és acélötvözeteken, vagy akár korrózióálló acéllemezeken is. A metszés során a plazmavágó beállítása függvényében a gép sűrített levegővel, vagy nitrogén gázzal fújja ki a vágatból nagy sebességgel. A maximális vágás mérete minden esetben a plazmavágó gép típusa, a plazmavágó beállítása és a vágni kívánt alapanyag határozza meg. A plazmavágó ár a méret, teljesítmény és típus függvénye. Annak ellenére, hogy a folyamat során hőtermelés nem történik, az alapanyag mégis hő hatására válik ketté, köszönhetően az anyag szerkezeti változásának, amely során úgynevezett intenzív plazmaív keletkezik. A vágás előtt fontos meghatározni a vágandó sáv útját, majd ezt követően ide koncentrálják a plazmaívet, amelyet végigvezetve az alapanyagon megolvasztja azt. Az plazmavágó által így keletkezett élek kiváló minőségűek és hegesztésre egyaránt készek lesznek. Az így elkészített vágási minőség messze túlmutat a korábbi technológiákon. A plazmavágó beállítása történhet kézi sűrített levegős vágással, vagy pedig CNC plazmavágó pilot ívgyújtással. A pilot ívgyújtás felettébb nagy előnye az, hogy ívgyújtásnál a pisztolyt nem szükséges hozzáérinteni a munkaanyaghoz, ugyanis elegendő az elektródát az alapanyaghoz közelíteni (érintés nélkül), és bezárni az áramkört a pisztolykapcsoló megnyomásával, így létre is jön az ív. A pilot ívgyújtás másik nagy előnye, hogy akár egyenetlen – akár rozsdás, koszos, festékes – felületen is lehetővé teszi a plazmavágó általi metszést és javítja a teljesítményt. Végül, de nem utolsó sorban pedig a pilot gyújtás nem okoz zavart a számítógépeknél és az egyéb elektronikus vezérlő egységeknél sem. A legjobb vágási minőség elérése érdekében ajánlott a plazmavágó beállítása a javasolt vágási paraméterek szerint. A plazmavágó ár bruttó és nettó értékben is megtalálható termékeink mellett.


CNC plazmavágó pilot ívgyújtással


A legtöbb fém könnyedén vágható plazmavágóval

Több plazmavágó gép rendelkezik beépített nyomáscsökkentővel és nyomásmérő egységgel is, annak érdekében, hogy a levegőnyomás folyamatos ellenőrzés alatt legyen, ugyanis nem megfelelő nyomás esetén a plazmavágó automatikusan letilt, míg megfelelő nyomás esetén pár másodperces késleltetéssel indítható. Az inverteres CNC plazmavágó technológia nagy előnye, hogy biztosítja az egyenletes kimeneti áramerősséget. Ezen felül képes arra, hogy hozzáigazítsa az ív erősségét a munkaanyagban előforduló kisebb egyenetlenségekhez a tökéletes végeredmény elérése céljából. A CNC plazmavágó rendszer a legújabb technikai újításoknak köszönhetően megnöveli a termelékenységet, illetve maximalizálja a rendelkezésre állást is, így ennek függvényében változik plazmavágó ár is. A plazmavágó gép kiválóan alkalmas gyártásra és termelésre, karbantartó munkák során, karosszéria javítások esetén, háztáji-, helyszíni- és építkezéseken történő munkálatokhoz és javításokhoz, illetve csővezetékek vágásához. Akár hálószerű munkadarabok metszéséhez is könnyedén használható. Mindezen felül a plazmavágó beállítása könnyed, rendelkezik védelmi és riasztó funkciókkal, amelyek figyelmeztetnek túlmelegedés vagy fáziskihagyás esetén, illetve védenek túlárammal szemben annak érdekében, hogy elkerülhessük a szükségtelen leállásokat és hamarabb végbemehessen a hibaelhárítás. A plazmavágó beállítása egyszerű és vezérlőpanele könnyen kezelhető. A kezelőpanelen található gomb segítségével szabályozható a vágási áram nagysága, amely legfőképpen a munkaanyag vastagságától és a használni kívánt vágási sebességtől függ. A plazmavágó ár is hasonló opcióknak köszönhetően lett beállítva.

Az inverteres plazmavágó gép a leghozzáértőbb szakemberek keze által lett tervezve, ezzel szemben viszont rendkívül egyszerűen használható, még kevésbé gyakorlott személyek számára is, illetve kiváló eredmény érhető el alkalmazásával. Minden CNC plazmavágó hordozható, eltérő súlyukból adódóan azonban a nehezebbeket kerekekkel szerelték fel a könnyebb helyezése érdekében. A CNC plazmavágó továbbá rendelkezik CNC-készenléti csatlakozóval, ennek előnye, hogy alkalmassá válik CNC-rendszerről történő vezérlésre. Webáruházunkban a plazmavágó ár esetében gyakoriak az akciós ajánlatok, illetve minden esetben ingyenes szállítás vonatkozik az általunk forgalmazott termékekre. Abban az esetben, ha konkurens weboldalon olcsóbban találja meg a megrendelni kívánt plazmavágó terméket, írja meg nekünk a kívánt plazmavágó ár és konkurens termék elérhetőségét, és mi árgaranciát kínálunk Önnek.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény