Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Reduktorok, nyomáscsökkentők

A gázpalackok egyszerű és könnyen kezelhető használatához egy megfelelő gáz nyomáscsökkentő szükséges, illetve egy nyomásszabályozó, ugyanis a betöltött gáz sűrítve kerül a palackokba. A működtetni kívánt eszközöknek azonban egyenletes és állandó nyomásra van szükségük (pl. egy CO reduktor által) ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljanak, amelyet egy reduktor segítségével biztosíthatunk.

 

co2 reduktor a megfelelő funkcionalitáshoz

 

Mi a különbség a gáz nyomáscsökkentő és a nyomásszabályozó között?

A gázpalack fogyasztó berendezéshez való előírásszerű csatlakoztatását követően a nyomáscsökkentő és a szabályozó készülékek bekötése történik. A nyomásszabályozó a kimeneti nyomást folyamatossá és állandóvá teszi a felhasználó számára, melynek a reduktorral szemben állítható az értéke. A palack típusától függően minden nyomásértékhez megfelelő méretezésű nyomáscsökkentőket (x kimeneti érték), valamint nyomásszabályzókat (állítható kimeneti érték) lehet a kínálataink között találni. Ezek a palack szelepére csavarmenettel csatlakoztathatók, ahonnan bilinccsel rögzített tömlő viszi tovább a gázt a készülékhez. Az új típusú nyomásszabályzók már gyorscsatlakozóval, tűszeleppel rendelkeznek, a nanométer pedig lehetővé teszi a pontos nyomás nyomonkövetését is. Az újabb típusú nyomásszabályozók javarészt rendelkeznek tűszeleppel és gyorscsatlakozóval, hogy pontosan nyomon követhető legyen a változás.

A gáz nyomáscsökkentő ezzel szemben a közvetlen kimeneti nyomást redukálja le, amelyhez változó hosszúságú cső csatlakoztatható 80-100-120 cm nagyságban. Gáz nyomáscsökkentő szettben is vásárolható a reduktor ár csökkentése érdekében, hiszen csomagban kedvezményesebb.

 

Reduktorok ipari gázokhoz

A műszaki gáz felhasználásakor is szükséges a nyomás egyenletes szintű biztosítása vagy éppen szabályozása. Az oxigén, argon, szén-dioxid, acetilén gázok esetén a palackszelepre közvetlenül csatlakoztatható, megfelelő típusú és fokozatú gázspecifikus reduktor szükséges, éghető és égést tápláló gázok esetében pedig visszaégés-gátlót is javasolt a rendszerbe iktatni. Nyomásszabályozású reduktorra mindenképpen szükség van, hogy a gázmennyiséget adott nyomáson biztosítani tudjuk. Hegesztéskor a különböző gázokhoz megfelelő nyomáscsökkentők (pl. oxigén reduktor vagy CO2 reduktor) lehetnek egy-, illetve kétlépcsősek. Egylépcsős CO reduktor használata során változik a kilépő nyomás felhasználáskor, nevéből is adódóan a nyomáscsökkenést egy lépésben valósítják meg. A csatlakoztatott gáztöltet ürítése esetén a belépő nyomás csökken, míg a szabályozócsavar állítása nélkül a kilépő nyomás növekedni fog kis mértékben. Ezzel szemben a kétlépcsős nyomáscsökkentők esetén nem változik a kilépő érték a palacktöltet nyomásának csökkenésekor. Két fokozatban fejtik ki hatásukat, eleinte a belépő nyomást állítják gyári fokozatra, majd ezt követően szabályozzák a szükséges kilépő nyomást. A reduktor ár egyik meghatározója, hogy hány lépcsőset szeretnénk választani.

 

gáz nyomáscsökkentő ipari gázokhoz

 

A CO2 reduktor és a hasonló nyomáscsökkentők felépítése igen egyszerű, rendelkeznek egy palackszeleppel és reduktor csatlakozóval (általában csavaros), egy-egy belépő- és kilépő oldali nyomásmérővel, azaz manométerrel, egy nyomásbeállító csavarral, valamint egy biztonsági szeleppel a manuális nyomásleengedés érdekében. A palackot, mint tárolóegységet közvetlenül az egyedi gázellátás felhasználási helyének közvetlen közelében helyezik el. A kilépő oldalon képes nyomást és mennyiséget is szabályozni áramlási sebesség formájában. Amennyiben fontos a szükséges gázmennyiség biztosítása egyes munkafolyamatokhoz, akkor kivétel nélkül egy specifikus nyomáscsökkentőre (pl. oxigén reduktor) van szükség. A reduktorokat több változatban gyártják annak tekintetében, hogy mekkora a legnagyobb kilépő gáznyomás (1-100 bar). Felhasználásuk szempontjából is feloszthatók több csoportra, attól függően milyen ipari gázhoz használhatóak, ilyen például a CO2 reduktor (a köznyelvben CO nyomáscsökkentő), az argon reduktor vagy az oxigén reduktor. Az acetilén és oxigén reduktor elcserélhetősége eltérő csatlakozással van biztosítva, hiszen ez utóbbi menetes csatlakozóval van ellátva. A reduktor ár általában egységes, minimális eltérések figyelhetők meg a fajták között.

 

Mennyiségszabályozás és biztonságos gázhasználat

A mennyiségszabályozással működő CO nyomáscsökkentő ismérve, hogy állandó nyomás mellett szabályozottan különböző gázt tud biztosítani, melyet liter/perc mértékegységben mérhetünk egy kijelzőn. Ezeknek jellemzően védőgázos hegesztésnél van nagy hasznuk, például argon reduktor vagy CO reduktor használatánál. Számos esetben a nyomáscsökkentők több az egyben alkatrészek, hiszen egy argon reduktor sokszor CO nyomáscsökkentő is egyben, valamint kevert gázokhoz egyaránt használható.

Mint minden munkafolyamat során, itt is nagyon fontos a munkavédelmi szabályok betartása, ami a biztos helyről beszerzett gázpalackok megfelelő rögzítésével kezdődik. A megfelelő gázhoz a specifikus reduktor használata, például széndioxidhoz CO2 reduktor, ami a szelepre közvetlenül csatlakoztatható. Ezen felül a megfelelő fokozatú nyomáscsökkentő kiválasztása is elengedhetetlen, valamint az éghető vagy égést tápláló gázok használata során visszaégésgátló felszerelése. A CO reduktor és minden más tömlőt folyamatosan ellenőrizni kell, mert ha különösebb problémája nincs is, idővel elöregszik és a gáz ereszteni kezd.

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény