Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Sarokcsiszolók

Ma már nem igen találkozunk, olyan emberrel, aki ne tudná, hogy mi az a flex gép. Ha mással nem is, de a hangjával bizonyosan kapcsolatba került, hiszen olyan változatosak a felhasználási területei, hogy nemcsak a szakiparosok kezében fordul meg, de számos otthonban is megtalálható.
A flex elnevezés története, hogy anno az első ismert sarokcsiszoló az észak-vesztfáliai Flex cég gyártmánya volt. Hatékonysága miatt igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert és a köztudatba ivódott. Ezután már csak nemes egyszerűséggel a sarokcsiszolót márkájától függetlenül flexnek nevezték.

Mára az áruházak polcai a sarokcsiszolók töménytelen márkájával és típusával vannak tele. Egy avatatlan kéz számára igen nehéz megtalálni a tökéletes modellt. Ezért adunk  iránymutatást, hogy mely szempont alapján érdemes nekilátni a keresgélésnek. 

A KÉRDÉS, KIS FLEX VAGY NAGY FLEX?

Három csoportba kategórizáljuk termékeinket, ez a 3 csoport a barkács, kisipari-ipari, és a nagy ipari - prémium kategóriás sarokcsiszolók. A három csoport között, akár 2-3 szoros teljesítménykülönbség is lehet. Így a barkács csoport részét csak a 115mm-től a 125 mm-es tárcsaátmérőig terjedő gépek képezik, az úgynevezett egykezes gépek. Érdemesebb lehet a 125mm-es sarokcsiszoló gépet venni, mert tovább tart rajta a flexkorong a 115mm-el szemben. A másik kettő csoportban az e fölötti gépek a 230mm-es tárcsaátmérőig terjedő gépek is megtalálhatóak, ők lesznek a kétkezes nagyy ipari gépek.


MILYEN VASTAG FÉMET VÁGUNK?

Ha vastag a vágandó anyag, mindenképpen a nagy sarokcsiszoló a megfelelő. Egy 230mm-es nagy flex egy új lappal kb. 70mm-et képes átvágni. A kis sarokcsiszoló és egy új, nem kopott 125mm-es vágókorong párosnál ez az érték kb. 35mm. Kisebb vágásokra, kisebb varratcsiszolára és kis helyekre a kis sarokcsiszoló a megfelelő. Nagyobb vágásokhoz, nagyobb csiszolához már a nagy flex kell.


BARKÁCS VAGY PROFI/IPARI SAROKCSISZOLÓ?

AVAGY MENNYI IDEIG HASZNÁLJUK EGYHUZAMBAN?

Ha a sarokcsiszolót időszakosan használjuk max 1 óra folyamatos használatnál, elég a barkács sarokcsiszoló. Ha ennél többet megy folyamatosan (az mindegy ha csak havonta egyszer) akkor mindenképpen a magasabb kategóriát, minumum a kisipari-ipari felhasználásra alkalmas gépek ajánlottak.


MIKOR JÓ VÁLASZTÁS AZ IPARI SAROKCSISZOLÓ?

Akkor ha "mindenki használja", üti vágja, extrém terhelésnek, pornak, folyamatos megállásnélküli használatnak van kitéve. Vagy egyszerűen szeretnénk egy profi sarokcsiszoló gépet használani a munkánkhoz.
Azonban bármilyen sarokcsiszoló gépet is használunk ha porzó anyagot vágunk, munka után fúvassuk ki 
levegővel.


SAROKCSISZOLÓ, MINT MINDENNAPI BARKÁCSESZKÖZ

A sarokcsiszoló egy olyan általánosan alkalmazott munkaeszköz, amely már a háztartásokat is meghódította, hiszen kinek ne lenne otthon legalább egy a garázsban, ugyanis a legtöbb házkörüli barkácsoláshoz szinte elengedhetetlen. Bár sarokcsiszoló a neve, belső sarok csiszolására nem igazán alkalmas, eredendően az egyenes csiszolóktól akarták megkülönböztetni azáltal, hogy a sarokcsiszolók tengelye és a csiszolókorong derékszöget zárnak be egymással. Nem csak a fémmegmunkálás esetén nagyon hasznos és gyors eszköz, akár a kézifűrésszel szemben is, de darabolni (szinte bármilyen keménységű anyagot) és csiszolni is határozottan jól lehet vele. Attól függően milyen alapanyaghoz használnánk a sarokcsiszolót, olyan csiszolókorongot kell befognunk, hiszen méretben, felületben és fogazatban is különböznek egymástól. A tárcsák fogai azért is térnek el, mert egyesek ferde fogazásúak annak érdekében, hogy csendesebb munkát biztosíthassanak, de ez főleg az ipari sarokcsiszolók főbb jellemzője. A tárcsaátmérő természetesen a különböző felhasználású (kis- és nagyipari) gépek esetén változik, ahogyan a korongvastagság is, hiszen a felhasználás módszerétől függ, ugyanis 2-3 mm vastagsággal vágni tudunk, illetve a 4-5-6 mm vastagságú tárcsák csiszolás esetén nyújtanak megoldást. Az eltérő felhasználás könnyebb megkülönböztetése érdekében a csiszolókorongokat színjelzéssel látták el, amelyek közül a zöld jelzésű főként vágásra, ezen belül is csempe, cserép, tégla és hasonló anyagok esetén, míg kék színnel a fémvágó korongokat látták el. Piros jelzést kaptak a fémcsiszoló tárcsák a már említett vastagságkülönbség miatt.


VÁGÁS ÉS CSISZOLÁS PERCEKEN BELÜL

Mivel a sarokcsiszolók napjainkban hihetetlen népszerűségnek örvendenek, már szinte minden barkács munkához van olyan kiegészítő eszköz, amelyet ehhez a géphez csatlakoztatni tudunk. Ilyen feladat lehet a darabolás, finom- és durva csiszolás, polírozás és még sorolhatnánk, hiszen tartozékoktól függően nagyon széles lehet a felhasználási tartomány. Például darabolást és vágást követően éles, sorjás végek keletkezhetnek, amelyet először egy durvább csiszolókoronggal lecsiszolunk, majd egy finomabb tárcsával polírozhatjuk is. Polírozni azonban nem szabad magas fordulatszámon (ideális a 2000 fordulat/perc), hiszen nem akarjuk beleégetni a munkadarab felületébe a pasztát. A munkaeszközök alkalmazásuk során kopnak, elhasználódnak, éppen ezért előbb vagy utóbb egyes alkatrészeket cserélni kell, mint például a szénkeféket. Ezek lehetnek önkioldósak, amelyek kopásuk során, ha elérik a végfázist, automatikusan leállítják a gépet, valamint kívülről cserélhető szénkefékkel is találkozhatunk, melyek nagy előnye, hogy nem kell szétszedni miattuk a csiszológépet. Több formájukkal is találkozhat néhány sarokcsiszoló akció keretein belül.


sarokcsiszoló akció a kedvezőbb árhoz

 

SAROKCSISZOLÓK AUTOMATA BEÁLLÍTÁSAI

Amennyiben sikerült kiválasztanunk a megfelelő munkagépet és nekilátunk darabolni vagy hegesztés után simára csiszolni az alapanyagot, jó ha tudjuk, hogy a sarokcsiszolók a maximális fordulatszámon használhatók a leggazdaságosabban (körülbelül 10.000 fordulat/perc). A sarokcsiszoló bekapcsolásakor induljunk alacsony fordulatszámról, majd fokozatosan növeljük a gép teljesítményét. Ez azért előnyös, mert a csiszolókorong így sokkal kevésbé kopik, valamint a vágott alapanyagon is sokkal egyenletesebb és szebb lesz a megmunkált felület. Egyes felületeknél viszont kivételt kell tennünk a maximális fordulatszámmal szemben, mert vannak olyan anyagok és felületek, amelyeknél nem alkalmazható ez a beállítási mód. Ilyen alapanyagok lehetnek a különböző műanyagok, amelyek hamar olvadni kezdenek, illetve néhány festett felület is ilyen. Azonban a sarokcsiszoló kézi használata esetén vegyük számításba azt is, hogy az előretolási erő – akármilyen stabilan és pontosan is tartjuk a gépet – változik. Ezáltal nem csak a tárcsák kopnak könnyebben, de a rendszer is túlmelegedhet és akár le is éghet. Ennek érdekében már számos sarokcsiszoló gépben beépített túlterhelés érzékelő található, amely a kritikus ponton automatikusan leállítja a rendszert, és csak akkor kapcsolhatjuk újra vissza, ha megfelelő hőmérséklet alá csökkent. A sarokcsiszolók stabilizálása érdekében egyes gépekben pluszban beépített fordulatszám szabályozó is található, amely kiegyensúlyozza a változó előretolást és terhelést, valamint egyes esetekben használhatunk sarokcsiszoló tartó állványt is a pontos vágás érdekében. Webáruházunkban több sarokcsiszoló akció is várja Önt, válogasson a legmodernebb és legkiválóbb minőségű csiszológépeink közül.


HOGYAN CSISZOLJUNK SZAKSZERŰEN?

Hegesztést követően előfordulhat, hogy nem feltétlenül lesz szép a varrat, nagyon kidomborodik, esetleg sorjás lesz. Ebben az esetben szintén csiszológép segítségéhez nyúlunk, hiszen kiváló végeredményt érhetünk el vele, különösen, ha megfelelő dőlésszögben tartva alkalmazzunk, ami ebben az esetben 30 és 40 fok közötti szöget jelent. Ezt a csiszolókorong hosszabb élettartama miatt is lényeges betartani, illetve így kevésbé hevül fel az eszköz. Kerüljük a nagyobb erőkifejtést, elég viszonylag lazán tartani a gépet, hiszen maga a csiszológép súlya is elég a vágáshoz. Általánosságban elmondható, hogy az ipari sarokcsiszolók márkától és fajtától függően kettős biztosítású kapcsolóval vannak ellátva, amely két állásban állíthatók folyamatos üzembe. A csiszológép fékjének gombja egy mozdulattal oldható, így az eszköz gyorsan is képes megállni, azonban a barkácsgépek esetében meg kell várni a tárcsa forgásának megállását. A legtöbb gyártó odafigyel a csiszológépek porvédelmére és megfelelő hűtésére is, ugyanis a benne lévő csapágyak porvédettek, valamint a forgó- és állórész tekercsei is fokozottan védettek a sérülésekkel szemben. Számos kiváló minőségű sarokcsiszoló akció közül válogathat áruházunk weboldalán.

 

biztonságos munka sarokcsiszoló készülékkel


SAROKCSISZOLÓ ÉS MUNKAVÉDELEM ELSŐ KÉZBŐL

Csiszológépek használatánál ügyelnünk kell a felmelegedés következtében kiáramló forró levegőre, a leváló anyagdarabokra és szikrázásra, amelyeket megfelelő védőfelszerelés alkalmazásával biztonsággal kiküszöbölhetünk. Egyes csiszológépek már rendelkeznek légelvezetővel, annak érdekében, hogy biztosan ne melegedjen túl az eszközünk. Munkavédelmi szempontból a másik nagyon fontos kiegészítő a csiszolókorong védőburkolata, amely a legtöbb csiszológép esetében teljesen körbefordítható annak érdekében, hogy minden helyzetben felfogja a kiáramló és leváló hulladékot. Ez a burkolat a hajtómű házának nyakrészére csatlakoztatható, és nem csak a szétszóródó szemcsék irányát szabja meg, de kezünknek is védelmet biztosít a forró anyaggal szemben. Továbbá szerepe van még a felfogatható csiszolókorong méretének szabályozásában a munkaeszköz optimális használatának szempontjából. Összességében a csiszológép megfelelő működése érdekében, valamint a saját épségünk végett szigorúan tilos és életveszélyes a csiszológépek védőburkolat nélküli használata. Webáruházunkban számos ilyen burkolattal ellátott, minőségi sarokcsiszoló akció keretein belül várja Önt, valamint vevőszolgálatunk mindig készséggel válaszol kérdéseire.

Az elvégzendő munkák különbözősége miatt gyakran kell majd szétszednünk és beállítanunk a csiszológépet, akárcsak a vágókorong cseréje végett is. Ezt a gyártók igyekeznek minél egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, ami az egyszerűbb gépeknél alaptartozékként adott speciális eszközökkel (általában kettő) történik. Ezzel szemben a fejlettebb és összetettebb sarokcsiszolók esetében már csak egy speciális eszköz igényelt, valamint egy a csiszolókorong eltávolítása céljából alkalmazott gomb segítségével történhet (ezt a gombot a szerszámgép használata közben szigorúan tilos megnyomni!). A legmodernebb sarokcsiszolók használata során azonban már nincs szükség speciális eszközök használatára a korongok eltávolításához, mindössze elég benyomni az erre a célra kialakított gombot. Igényeinkhez mérten, mindhárom kategóriába tartozó sarokcsiszoló akció keretein belül kapható webáruházunkban. Azonban munkavédelem szempontjából mindig tartsuk észben, hogy bármiféle szerelést vagy beállítást csak és kizárólag a gép kikapcsolt és áramtalanított állapotában végezzünk! A nem rendeltetésszerű használat könnyen sérülésekhez, balesethez vezethet, ugyanis a vágókorong idővel elvékonyodik, valamint a nem megfelelő anyaghoz választott tárcsa könnyedén szorulhat és törhet, amit további veszélyforrást hordoz magában. Sőt, a vágókoronggal való csiszolás esetén a dőlésszög miatti feszülés a korong szétrobbanását generálhatja.

 

sarokcsiszoló többféle koronggal

 

MILYET VÁLASSZUNK?

Amennyiben beruháznánk egy új csiszológépre, első alkalommal a méretekkel találjuk szembe magunkat. Ha két flex közül kell választanunk, árban nem térnek el túlságosan egymástól, abban az esetben érdemes a nagyobb korongátmérőjűt választani, tehát mondjuk egy 115 mm-es helyett inkább egy 125 mm-est. Nagy teljesítményű csiszológép esetén érdemes lágy indítású gépet választani, ugyanis a gép indításakor veszi fel az áramot legnagyobb mértékben, így a biztosító nélküli konnektort könnyedén levághatja, ha egyből maximum fordulatszámon indul el. Webáruházunkban számos sarokcsiszoló akció közül válogathat, kisebb eszköz választása esetén is érdemes 700W fölötti teljesítményűt kinézni magunknak.

 

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény