Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

TIG DC inverteres awi hegesztőgépek

Az AWI hegesztés, azaz argon védőgázas, volframelektródás ívhegesztés hatékony, minőségi és innovatív hegesztési eljárás, amely számos előnyének köszönhetően széles felhasználási körben népszerű lehetőség.

TIG DC hegesztőgépek (egyenáramú): AWI hegesztés Wolfram-elektródával és védőgázzal


Awi hegesztőgépek

A TIG DC hegesztők (Tungsten Inert Gas) olyan egyenárammal működő hegesztéstechnikai eszközök, amelyeket legfőképp acél ötvözetek és színesfémek megmunkálására alkalmaznak. Másik közismert elnevezésük az AWI hegesztő, ami annyit tesz, mint argon védőgázas wolfram-elektródás ívhegesztő. Elnevezését tekintve elég bonyolultnak hangzik, azonban a szavakat kibontva megismerhetjük hogyan is működik egy ilyen szerkezet.

Először az AWI hegesztő szett elektródájáról ejtsünk szót: a wolfram-elektróda nem leolvadó hegesztést biztosít, azonban munkaanyagtól függően számos fajtája közül választhatunk. A folyamat során a keletkező ív szolgáltatja a szükséges hőt. Használata során adagolhatjuk kézzel, de az egyszerűség kedvéért huzalelőretolót is alkalmazhatunk. A megfelelő végeredmény elérése érdekében figyelembe kell venni a szál átmérőjét és annak típusát. Továbbá szem előtt kell tartani az elektróda felületi érdességét és csúcsgeometriáját, amely kedvezőtlen viszonyok között sérülhet. Összességében kiváló hegesztési minőséget biztosít, amennyiben sikerül jól megválasztani az adott munkához való AWI hegesztőgép fajtáját.


awi hegesztő szett megbízható beszállítótól


AWI hegesztőgép használata során másik fontos tényező az inert (semleges) gáz használata, amely lehetővé teszi a szép varratok elkészítését. A védőgáz feladata a levegő (oxigén és nitrogén) kiszorítása a hegesztőfelületről és az, hogy ne oxidálódjon megmunkálás közben az alapanyag. További célja AWI hegesztés során az olvasztótér tisztántartása a fedőportól és az esetlegesen keletkezett salakanyagoktól, így jó minőségű kötéseket hozva létre. Az argon nemesgáz révén még magas hőmérsékleten sem lép reakcióba a fémekkel, éppen ezért használják biztonsággal AWI hegesztés esetén a legtöbb esetben. Pontosan emiatt fontos a nagyon magas tisztaságú argon alkalmazása, hiszen nem csak védő hatással bír a levegő gázaival szemben, de tisztítja is a felületet. Például, ha szennyezett argonnal hegesztenénk, nagy esély lenne a munkadarab oxidációjára.

AWI hegesztés során általában nem szükséges előmelegíteni a munkadarabot, ez alól kivételt képeznek a repedésre hajlamos acélok. AWI hegesztő esetében az ívgyújtás rézlapon valósul meg, ezt követően érintés nélkül húzható az ív az elektróda és a munkadarab között. A hegesztési teljesítmény az áram megnövelésével emelhető, ahogyan a hatásfok is. Azonban lényeges ennek megfelelő beállítása, hiszen túl alacsony áramerősség labilis ívet eredményez, míg a túl magas tönkreteszi az elektróda végét. Az effajta munkafolyamat során a jobbra és balra hegesztés is megoldott AWI hegesztőgép segítségével. Erős oxidációs tulajdonsággal bír, ezért lényeges, hogy a védőgáz nagy tisztaságú és oxigéntől mentes legyen.

Amennyiben fontosnak tartjuk a nem csak tartós, de szép végeredményt is, AWI hegesztőgép segítségével könnyen elérhetjük ezt a célt. Felettébb magas színvonalú hegesztést biztosít, kiváló és tiszta végeredménnyel, ugyanis nem képződik salakanyag egy jó minőségű AWI hegesztő használata során. A keletkezett kötések és varratok egyáltalán nem igényelnek utómunkát, ezzel időt és energiát megspórolva a további munkálatokhoz. Az AWI hegesztő további nagy előnye, hogy viszonylag hamar el lehet sajátítani a használatát egy kis gyakorlással. Amennyiben szükséges plusz hegesztőanyag hozzáadása, azt az olvadt ömledék széléhez tudjuk adagolni.

A köznyelvben TIG hegesztés néven is ismert folyamat során az elektródát a negatív pólushoz kapcsoljuk, az egyenáram hatására a wolfrám szál nem fog leolvadni, ugyanis jó vezetőképességgel rendelkezik. Nagyfeszültségű (vagy nagyfrekvenciás) szikraáthúzás hatására számos TIG hegesztő képes ívgyújtásra, anélkül hogy a munkadarabhoz kéne érinteni. A folyamat megkezdése előtt érdemes gázöblítéssel kezdeni, hogy ténylegesen a nagy tisztaságú védőgáz áramolhasson a hegesztőpisztolyból. Ezt követően a munka befejeztével számoljunk rá néhány másodpercnyi gáz utánáramlást is, erre azért van szükség, hogy TIG hegesztés után a varrat oxidációja ne mehessen végbe, míg elegendően le nem hűl.

A TIG hegesztő nagy előnye, hogy szinte bármilyen fém esetén használható hegesztésfajta, alumíniumtól a rézen át egészen a rozsdamentes acél felületekig szép és szabályos varratokat lehet vele készíteni. Ezen felül az sem jelent problémát, ha kézi használat helyett inkább a gépesített eljárásokat preferáljuk. Alighanem fröcskölésmentes munkamenetet biztosít és ívstabilitása is állandó, amelynek egyetlen feltétele, hogy az alapanyagnak és elvárásoknak megfelelően legyen beállítva a szerkezet. Hatékonyságát és kezelhetőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy továbbfejlesztett változatát – a mikro TIG hegesztést – apróbb alkatrészek hegesztésére fejlesztették ki olyan iparok számára, amelyek nagy érzékenységet kívánnak meg.

AWI hegesztő szett formájában is kapható különböző kiegészítőkkel, így sokkal kedvezményesebben juthatunk hozzá számos alkatrészhez. Ilyen lehet például a hegesztőpajzs vagy egyes munkakábelek, amelyek megkönnyítik a munkában való előrehaladást, ennek fejében az AWI hegesztő ár is a megvásárolni kívánt készlethez viszonyítható. Ívhegesztéshez egy AWI hegesztőgép kiváló választás, hiszen minőségi varratok készíthetők vele utómunkálatok nélkül!

Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény