Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

A szén-dioxid és kevertgáz alkalmazása a hegesztés folyamatban

2023. május 11
8308
A szén-dioxid és kevertgáz alkalmazása a hegesztés folyamatban

A hegesztés egy olyan gyártási folyamat, amelynek során két darab fém vagy más szerkezeti anyag egymáshoz kapcsolódik. A hegesztési folyamat során az anyagot megolvasztják, és összekapcsolják az adott alkalmazás szükségleteinek megfelelően. Azonban maga a hegesztés során fellépő magas hőmérséklet, és a nagy mennyiségű oxigén alakulhat ki, és kedvezőtlen hatással lehet az anyagok minőségére és élettartamára. Ennek kiküszöbölésére alkalmazható egy optimális szén-dioxid és kevertgáz. A szén-dioxid és a kevertgáz összetétele specifikus, és előnyeit és hátrányai is vannak, amelyeket érdemes kiemelni.

A szén-dioxid alkalmazása a hegesztési folyamatban
A hegesztéstechnológiában az egyik leggyakrabban használt gáz a szén-dioxid (CO2) gáz. A CO2 gáz kiválóan alkalmas az ötvözött acél hegesztésére, mivel magasabb oxidációs állapotba lépteti az olvadt fémet és a hegesztés során keletkező hő hatására is jó hőátadási képességgel rendelkezik. Emellett a CO2 olcsó és könnyen beszerezhető, ami szintén előnyös.

Azonban az ötvözött acél mellett más anyagok hegesztéséhez kevésbé ajánlott a CO2 gáz használata, mivel a magasabb oxidációs állapot miatt a hegesztés során kisebb lesz az ellenállása a repedéseknek és a porózusoknak. Emellett a CO2 gáz kevésbé tiszta, és a hegesztett varratban több felületi hiba és porózus lehet.

Ezért más anyagok hegesztéséhez gyakran kevert gázokat használnak, amelyek a CO2-ot egyéb gázokkal, például argon, oxigén vagy hélium keverékével kombinálják. A kevert gázoknak eltérő összetétele és aránya van az adott hegesztési feladathoz igazodva, és általában javítják a hegesztett varrat tisztaságát és minőségét, valamint csökkentik az anyag deformációját és a porózusát. A kevert gázok általában magasabb költséggel járnak és nehezebb beszerezni őket, mint a CO2-t.

Összességében tehát a szén-dioxid gázot a legjobban az olcsó és széles körben használt ötvözött acél hegesztéséhez használják, míg az összetett, speciális alkalmazásokhoz a kevert gázok alkalmazása javasolt.



A szén-dioxid (CO2) egy átlátszó, szagtalan és színtelen gáz, amely környezetünkben természetes módon fordul elő. Ez a gáz többféleképpen is alkalmazható a hegesztési folyamatban. Az alábbiakban bemutatjuk a szén-dioxid alkalmazásának előnyeit és hátrányait.

Előnyök

Megfizethető - Alacsony áron vásárolható meg, és emiatt az egyik legolcsóbb hegesztési gáz.

Nagy hatékonyságú - Magas áteresztőképességgel bír, és segít abban, hogy az áram azonnal elérje a hegesztőpontot. Ennek köszönhetően nagyon hatékony hegesztőgáz.

Nagy mélységű beolvadást tesz lehetővé - A szén-dioxid gázzal történő hegesztés segíti az időjárásálló hegesztési varratot. A gáz magas áteresztőképességének köszönhetően nagyon mély hegesztési varratokat lehet készíteni.


Hátrányok

1. Savas - A szén-dioxid savas kémhatású, ami nagyon roncsoló hatással lehet az anyagokra. Az anyagok felületei savasak lesznek, ami nagyon előnytelen a folyamat eredményessége szempontjából.

2. Csak egy célhőmérsékleten alkalmazható - A szén-dioxid gáz jó alternatíva az alacsony hőmérsékletű hegesztések során, de nem megfelelő magasabb hőmérsékletnél, mivel a gáz felesleges oxidációt okozhat a munkához használt anyagban.


 A kevertgáz alkalmazása a hegesztési folyamatban

A kevertgáz (argon és szén-dioxid keveréke) alkalmazása szintén gyakori a hegesztés során. Ennek az összetételnek az előnyei és hátrányai is jelentősek, és következőkben bemutatjuk ezeket.

 Előnyök

1. Jobb védelme van, mint a tiszta szén-dioxid gáznak - Az argon- szén-dioxid keverék jobb védelmet biztosít, mint az egyszerű szén-dioxid, mivel a keverék segít megelőzni a bevonatban lévő oxigék oxidálódását. Ezenkívül a keverék megakadályozza a hatások és káros anyagok felszabadulását is.

2. Anyagbarát - A kevertgáz alkalmazása biztonságosabb és kevésbé károsító az anyagokra nézve, mint a szén-dioxid használata. A kevertgáz izoláltabbá teszi a fémfelületet, és segíti az anyagnak abban, hogy minél kevesebb korroziónak legyen kitéve.

3. Különböző fémekhez használható - A kevertgázzal történő hegesztés lehetővé teszi a fém szerkezeti anyagokhoz egyaránt alkalmazkodó hegesztési gázok keverékének összeállítását.


Hátrányok

Kellő szén-dioxid használatánál nagyobb költség - A kevertgáz az egyik leghatékonyabb gáz, és ezenkívül jó minőségű, de egyúttal szén-dixid-tartalma miatt már drágább is.

 

Következtetés
Mind a szén-dioxid, mind a kevertgáz kiváló alternatívát nyújt a hegesztési folyamatban. A szén-dioxid nagyon hatékony, és az egyik legolcsóbb gáz a hegesztéshez. A szén-dioxid azonban savas kémhatású, ami nagyon káros lehet az anyagokra. A kevertgáz védő, kevésbé káros, és alkalmazható az időjárásálló és az izoláló hegesztésre, valamint kedvező árakon is megvásárolható. Azonban a kevertgáz használata magasabb áron mozog, amelyek egyes esetekben, nagyobb területeken, magasabb költséget jelenthet. Ha azonban a megfelelő hegesztőgázok összeállítását választjuk az adott alkalmazáshoz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a hegesztett munkadarabok magas minőségben és hosszabb élettartammal lesznek rendelkeznek.

 

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény