Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Tippek a plazmavágó használatához

2020. november 04
2590
Tippek a plazmavágó használatához

Melyik az a termikus vágási módszer, amellyel precíz végeredményt kaphatunk és akár tömegesen megmunkálhatjuk a fémlemezeket? Hát persze, hogy a plazmavágás! A lángvágással ellentétben főként a vékony alapanyagokat részesíti előnyben ez a módszer, viszont számos olyan fém vágására alkalmas, mint a réz, az alumínium, az acéllemezek vagy akár az öntöttvas.

Működési alapelvek

Ejtsünk szót először a plazmaív létrehozásáról: a szerkezet maga egy nagyfeszültségű áramalakítóként értelmezhető, amely az egyenáram hatására plazmát hoz létre a vágáshoz használt gáz atomjaiból. Mivel hatalmas energiával dolgozik nagyon magas hőmérséklet mellett (a plazma könnyedén elérheti a néhány 10.000°C-os hőmérsékletet), ezért elengedhetetlen egy védőpisztoly használata hozzá. Lényeges, hogy a plazmavágó segítségével történő vágás során a munkadarab nem oxidálódik (nem ég el), így a végeredmény anyagában nem megy végbe szerkezeti változás. A létrejövő plazma fogja megolvasztani a vágási felületet, majd az olvadékot a nagy sebességgel kiáramló gázok fogják kifújni.

Miért jobb, mint a lángvágó?

Lángvágó segítségével csak bizonyos minőségű és vastagságú fém munkadarabok vághatóak, úgy mint az általános acélok gyengén ötvözött fajtái. Alumínium daraboláshoz például egyáltalán nem alkalmas módszer, míg plazmavágóval ez a feladat gyerekjáték. Plazmavágás során hiába dolgozunk nagyon magas hőmérséklettel, mégsem károsítja az anyag szerkezetét, míg a lánvágó szerkezetében megváltoztathatja (akár láthatóan is) a fém vágott szélét. Éppen ezért plazmavágó által nem csupán fémlemezeket, de akár lemez kötegeket is egyformán darabolhatunk egyszerre. A vágási élek tiszták és egyenesek lesznek minden esetben.

Tanácsok a megfelelő használathoz

Kényelmi szempont tekintetében is jobb megoldásnak bizonyul egy automata hegesztőpajzs, azon felül, hogy nem kell minden alkalommal felhajtanunk, ha végeztünk egy varrattal. Másrészt az, hogy hosszútávon tudunk benne dolgozni anélkül, hogy hozzá kéne érnünk, megnöveli a biztonságos munkavégzést, hiszen az arc folyamatos takarásban van. Az egyszerűbb fejpajzsokat még elemmel látják el, a komolyabb darabok azonban már napelemmel üzemelnek annak érdekében, hogy bármikor használatunkba állíthassuk, hiszen hegesztés közben is töltődik. Szerencsére ma már számtalan jó minőségű hegesztőpajzs közül válogathatunk igényeinkhez mérten, egyszerűbb vagy multifunkciós beállításokkal, hogy biztosan olyat válasszunk, amely hosszú évekig kiszolgál majd bennünket.

 

Amit a plazmavágó vásárlásról tudni kell >

 

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény