Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Kábeldob védelmi osztályok

2021. június 22
762
Kábeldob védelmi osztályok

Bizonyára sokan találkoztak már IP jelzéssel, amelyek minden elektromos készüléken és azok burkolatán fellelhető és a védettségi fokozat osztályozására szolgál. Ezt a kódrendszert azért hozták létre, hogy mutassa mekkora fokú védelmi értékű az adott készülék, illetve milyen külső behatások ellen milyen mértékben képes védelmet nyújtani. 

 

Az IP kódrendszer értelmezése

Az ipari hosszabbító kábeldob burkolatán is fellelhető ’IP’ mozaikszó jelentése ’International Protection’, amelyet magyarul Nemzetközi Védettségjelölés néven illetnek, valamint az IEC/EN 60529 szabványban specifikálták. Az IP betűk után következő számjelzések az alábbiakat jelölik:

 

Az első számjegy 0-tól 6-ig terjedhet és a szilárd tárgyak elleni védelmet jelzi.

0: Nincs szilárd testek elleni védelem.

1: 50 mm-t meghaladó szilárd testek ellen véd.

2: 12.5 mm-t meghaladó szilárd testek ellen nyújt védelmet.

3: 2.5 mm-t meghaladó szilárd testek ellen véd.

4: 1.0 mm-t meghaladó szilárd testek ellen véd.

5: Korlátozott behatolással, porlerakódás ellen nyújt védelmet (nem teljes védelem).

6: Teljes pormentes védelem.

 

A második szám már 0-tól 9-ig változhat és a víz behatolás elleni védelmet jelöli. 

0: Nincs nedvesség elleni védelem.

1: Függőlegesen eső vízcseppek ellen véd.

2: 15 fokos szögig véd cseppenő vízzel szemben.

3: 60 fokos szögig véd cseppenő vízzel szemben.

4: Bármilyen irányból érkező vízcsepp ellen nyújt védelmet.

5: Bármilyen irányból érkező, alacsony nyomású vízsugár ellen véd.

6: Bármilyen irányból érkező, erős nyomású vízsugár ellen véd.

7: 15-100 cm-es vízmélységig bemerítés ellen véd.

8: 100 cm feletti merítés ellen véd.

9: Teljes vízállóságot biztosít.

 

Amennyiben valamelyik szám értéke nem meghatározható, abban az esetben ’X’ jelzéssel illetik a karakter helyét.

 

Alkalmazása a mindennapokban

Az IP számok ismeretével sokkal biztonságosabban alkalmazhatóak az elektromos berendezések, hiszen sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy rendeltetésszerű lesz használatuk. Például egy IP54-es védelmi osztály besorolású ipari hosszabbító kábeldob nagyon ellenálló a porszemcsékkel szemben, valamint fröccsenő víz ellen is jól véd. Ebből kifolyólag ideálisan alkalmazható kültéren, mondjuk egy koncert hangosításához. Hosszuk elérheti a 40-50 métert, így felettébb praktikusak építkezési munkálatoknál, hiszen számos elektromos gépet alkalmaznak, amelynek megfelelő áramellátást kell biztosítani. A vezetéket azonban nem szabad túlterhelni a kelleténél több fogyasztó rácsatlakoztatásával, hiszen a túlmelegedés tűzveszélyessé válhat.

A másik gyakran alkalmazott ipari hosszabbító kábeldob az IP44-es védelmi besorolású csatlakozó, amely az egy milliméter nagyságú szemcsékkel és a fröccsenő vízzel szemben is jó védelmet biztosít. Gyárakban, üzemekben és kültéren is előszeretettel alkalmazzák megbízhatóságának köszönhetően. Nagyobb áramerősségű készülékek használata esetében ajánlott a vastagabb, 1.5 mm átmérőjű vezeték választása.

 

mobilitás hosszabítóval
A mobilitás fontos tényezője a megfelelő energiaellátásnak. A megfelelő kábeldob kültéri alkalmazásnál is tökéletesen működik


Az IP20-as csatlakozók létjogosultsága a fentebbiekhez képest kisebbnek tűnhet, azonban beltéri alkalmazásra, például irodaházakban több, mint tökéletes választás. Strukturált kábelezési rendszereknél a legáltalánosabban alkalmazott védelmi osztály az IP20, ami ugyan nedvesség ellen nem véd, viszont az ujjal történő érintéssel szemben védelmet biztosít.

 

Mi alapján érdemes választani?

Elsősorban figyelembe kell venni a jövőbeli alkalmazásának helyét (kültéri vagy beltéri), illetve hogy milyen célra kívánjuk majd használni. A munkaterület nagyságát érdemes ráhagyással lemérni és ez alapján kiválasztani a megfelelő hosszúságú vezetéket. Háztartásokban elegendő szokott lenni az egy milliméter átmérőjű vezeték, míg ipari környezetben másfél milliméter átmérőjű a biztonságos méret. Nedves környezetben érdemes gumírozott bevonattal ellátott vezetéket választani, illetve erősebb igénybevételhez fém dobot választani. Mindig letekert állapotban használjuk, hiszen a feltekert vezeték túlmelegedhet és zárlatot okozhat.

A megfelelő kábeldob kiválasztásában készséggel segítünk, valamint a hozzánk érkező kérdésekre is örömmel válaszolunk!

 


címkék:
Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény