Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft


Tudástár


Anti-stick/Letapadásgátlás:

Amennyiben az elektróda letapad, a hegesztőgép azonnal lekapcsolja a hegesztőáramot, ezzel megakadályozva a pálca felizzását. Ha megszűnik a letapadás, a hegesztőgép automatikusan visszakapcsolja a hegesztőáramot.

 

Arc-force/Ívstabilizálás:

Az ilyen hegesztőgép automatikusan beállítja az áramerrősséget az ív hosszától függően. Ha a hegesztőpálca tapadási helyzetbe kerül, automatikusan megnöveli a hegesztőáramot az ív fenntartásának érdekében.

 

Argon gáz:

Levegőnél nehezebb, ezt figyelembe kell venni fej feletti hegesztéskor, nem tartalmaz oxigént tehát nem aktív gáz. TIG/AWI hegesztésnél használatos.

 

TIG/AWI ívgyújtás:

HF (High Frequency) Nagyfeszültségű ívgyújtás: azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.

Érintéses ívgyújtás: TIG hegesztéskor alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz.

 

CO2 gáz:

Aktív gáz, tartalmaz oxigént, ami vegyi reakcióba léphet a hegesztendő anyaggal. Védőgázas ívhegesztésnél használják.

 

Corgon gáz:

Kevert gáz: 82% Argon – 18% CO2. Előnye: Nem hűti az ívet, ezáltal villamos energiát spórol, nem szükséges akkora mennyiség belőle mint a tiszta szén-dioxidból. Csökkenti a fröcskölést, ezáltal megszünteti az utómunkálatokat, használata szebb varratot eredményez. CO2 gázt lehet vele helyettesíteni védőgázas hegesztésnél.

 

HF (High Frequency = Nagyfeszültségű) ívgyújtás:

Nagyfeszültségű ívgyújtás: AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.

 

Hot-start/Meleg indítás:

Egy, a beállított hegesztőáramtól általában 10%-kal nagyobb indulási hegesztőáram beállítást jelent, ami segíti az ív begyújtását. Azoknál a hegesztőgépeknél, ahol ez a funkció egy potméterrel átállítható, ott akár 60%-os áramlöket is beállítható.

 

IGBT (insulated-gate bipolar transistor):

Nagyteljesítményű nagyon gyors kapcsolásokat végző tranzisztor.

 

Inverter technológia:

A hálózati feszültséget egyenirányítják, majd nagy teljesítményű tranzisztorokkal 30-100kHz-es frekvenciával kapcsolgatják a feszültséget a transzformátorra, majd ismét egyenirányítják, hogy a hegesztésre alkalmas legyen.

Előnye: Kis súly, gazdaságos áramfogyasztás, bekapcsoláskor nem terheli a hálózatot, elektronika segíti az ívgyújtást és annak fenntartását, ami megkönnyíti a hegesztés folyamatát.

Hátránya: Mivel több 100 alkatrészt tartalmaz, így a meghibásodás esélye valamivel nagyobb a tradícionális hegesztő transzformátorokhoz képest. Érzékeny a fémet tartalmazó porszennyezésre, ezért sűrűbb karbantartást igényel.

 

Leggyakrabban alkalmazott hegesztési eljárások szabványos jelölése 

111                                         Kézi ívhegesztés bevont elektródával

131                                                Fogyóelektródás, semleges védőgázos ívhegesztés (AFI, MIG-hegesztés)

135                                                Fogyóelektródás, aktív védőgázos ívhegesztés (MAG-hegesztés)

136                                                Fogyóelektródás, aktív védőgázos ívhegesztés porbeles huzalelektródával

137                                                Fogyóelektródás, semleges védőgázos ívhegesztés porbeles huzalelektródával

138                                                Fogyóelektródás, aktív védőgázos ívhegesztés fémportöltetű huzallal

141                                                Volframelektródás, semleges védőgázos ívhegesztés (AWI, TIG)

21                                                    Ellenállás-ponthegesztés

22                                                    Ellenállás-vonalhegesztés

23                                                    Dudorhegesztés

311                                                gázhegesztés (oxigén-acetiléngáz)


Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény